Før var det en fredelig by – nu skal butiksansatte gå med veste, der kan beskytte dem mod knivoverfald

Den lille by Ronneby ligger godt tæt på kysten i Blekinge i det østlige Sverige. Byen har rødder tilbage til 700 tallet og 12.000 indbyggere. Den er en lille ferieperle. Eller man skal måske sige, at den engang var en stille idyl.

 

Virkeligheden i dag er butikspersonale med veste, der skal beskytte mod overfald med knive.

 

Som i så mange andre byer i Sverige er Ronneby under forandring. Den overvejende muslimske masseindvandringen har også nået byen, hvor der i dag er en specialbutik med muslimsk tøj.

 

Og den grove kriminalitet er steget i den før så fredelige by. Det har fået dramatiske konsekvenser.

 

De ansatte skal have beskyttelsesveste

Ejeren af byen store supermarked Willys har netop besluttet at indkøbe beskyttelsesveste til alle de ansatte på gulvet og ved kasselinjen. Det er veste, der kan modstå angreb med knive.

 

”Tidligere havde vi en hændelse måske en gang om året, nu har vi det mindst en gang om måneden. Generelt er truslerne steget, og der er mange butiksejere, der oplever det samme,” siger Krister Arvidson.

 

Butiksejeren tog beslutningen om vestene efter flere ubehagelige hændelser hvor personalet blev truet med vold i forbindelse med butikstyverier. Der stjæles årlig for ca. en million sv. kroner fra butikken.

 

Men det var især en hændelse i byen Lund som afgjorde beslutningen om vestene, to mennesker blev stukket med kniv i ansigt, nakke og hals.

 

”Det er forfærdeligt! Arrene i ansigtet, kan man leve med, men en kniv i de vitale organer kan være livstruende. Hændelsen fik mig til, at overveje om jeg skulle købe skudsikre veste,” fortæller butiksejeren.

 

Politiet troede det var en aprilsnar

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Ifølge butiksejeren er beskyttelsesvestene nødvendige, dels fordi de ansattes sikkerhed ligger ham på sinde, men også fordi der er en tendens i samfundet til at se gennem fingre med den type kriminalitet.

 

”Det føles jo ikke ligefrem sjovt, men det er som om, at samfundet er begyndt at nedtone røveri, men jeg vil gøre alt for at beskytte mine medarbejdere,” siger Krister Arvidsson.

 

Efter interviewet med butiksejeren tog SVT kontakt til politiet i Ronneby for at høre hvad myndighederne mente om det nye tiltag med beskyttelsesveste. Men det fik de ikke meget ud af.

 

”Er det en aprilsnar?” spurgte den vagthavende på stationen.

 

 

Kilde SvT.

 

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…