Borgmester siger stop: Han vil have “Flygtningebyer” – og nu har regeringen givet ham en ekstra god grund til at kræve det

Flygtninge og migranter strømmer i rekordstort antal til Danmark. Allerede inden tilstrømningen tog til i starten af september arbejdede mange kommuner på højtryk for at skaffe boliger og uddannelse til dem som allerede havde opnået opholdstilladelse.

 

De sidste to måneders tilstrømning har derfor øget presset på kommunerne til over bristepunktet. I Vesthimmerland melder borgmesteren klart ud, at loftet er nået, nu håber han regeringen hører efter. Den Korte Avis har talt med borgmesteren i den Nordjyske kommune.

 

-Kommunerne kan ikke længere rumme den store tilstrømning af flygtninge, siger borgmester Knud Kristensen(K).

 

-Jeg mener, at vi gennem de sidste 4-5 år har løst opgaven med flygtningene tilfredsstillende, men man kan ikke blive ved at fylde ovenpå, loftet er nået og det håber jeg regeringen snart forstår.

 

-Her i Vesthimmerland har vi omkring 500 asylansøgere og vi ved allerede nu, at der kommer flere hundrede mere i løbet af næste år. Så når alle disse mennesker får deres opholdstilladelse og de søger familiesammenføring så er vi simpelthen ikke i stand til at skaffe boliger til dem.

 

-Og selvom det skulle lykkes os at finde nogle tomme boliger ude i de små landsbyer, så vil der følge mange andre opgaver med. Flygtningene skal handle, børnene skal i institution og skole og de voksne skal afsted på sprogskole og i praktik, vi vil derfor være nød til at oprette nye busruter.

 

-Vi har ikke sat penge af til denne opgave, så jeg kan ligeså godt sige det som det er, det vil gå ud over velfærden for vores egne borgere. Og de er i forvejen pressede. Pengene kan kun bruges en gang og vi kan ikke trylle.

 

Regeringen siger hurtigt i arbejde, i virkeligheden går det langsomt

-Vores erfaring er også, at det er en lang og møjsommelig proces, at nå dertil hvor flygtningene bliver selvforsørgende. Det skyldes, at der ikke er mange jobs i virksomhederne som en flygtning umiddelbart kan træde ind i. For det første er det en betingelse at de har lært sproget, for det andet følger oplæring i den konkrete virksomhed.

 

-Vi ved samtidigt, at rigtigt mange af flygtninge kommer uden nogen form for uddannelse, så det bliver meget svært at få dem hurtigt i arbejde, som regeringen ønsker. Det er en umulig opgave.

 

-Men det største problem lige nu og fremover, det er at skaffe flygtningene tag over hovedet. Jeg mener det er en national opgave.

Læs også
Syrisk mand ville have en lægeerklæring – da lægen sagde nej, blev han slået ned

 

Flygtningelandsbyer

-Jeg foreslår, at regeringen tager initiativ til at oprette et antal flygtningelandsbyer, hvor flygtningene kan bo indtil de kan komme hjem. Og jeg ser gerne, at man konstruerer husene således, at de kan få dem med hjem.

 

-Flygtningelandsbyer, ikke flygtningelejre, er en god løsning, ikke mindst i lyset af den nye integrationsydelse. 3.000 kr. går til at leve for, jeg kan godt garantere, at man ikke kan finde en forsvarlig bolig til max 2.000 kr. alt inklusiv. Vi skal jo ikke have flygtningene ud hvor der er skimmelsvamp.

 

Situationen er altså nu, at midlertidige indkvarteringer i nedlagte skoler, plejehjem og andet er opbrugt mange steder. Hvad vil regeringen gøre ved det?

 

Regeringens har bebudet stramning af bla. madordning, lommepenge og permanet ophold. Og de lande der ikke vil modtage deres egen borgere skal blive bedre til det, sagde Statsministeren under pressekonferencen onsdag.

 

Stramninger har naturligvis effekt, og det har indførelsen af den nye Integrationsydelse også, ligesom ringere mulighed for permanet ophold vil få nogle til at styre uden om Danmark. Men man skal også forstå, at selv en lav integrationsydelse er bedre end det de fleste kan opnå i hjemlandet. Dertil kommer et formidabelt folkeligt uddannelsessystem, som ikke kendes lige mange andre steder.

 

Læs også
For første gang siger en politisk leder direkte: ”Flygtninge får mere end pensionister – det skal laves om”

Det kræver ikke en høj uddannelse at se hvad Danmark har at byde på, og hvis man er i tvivl, er der sikkert en herboende fætter eller kusine som kan fortælle hvor godt og trygt her er, i forhold til det man kommer fra.

 

Danmark hjælper flygtningene bedst ved at forberede, og klæde dem på, til at vende hjem så de kan være med til at udbrede viden om vestlige samfunds-idealer i de lande de kommer fra, for det er vel det man higer efter?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…