Det blå flertal har strammet asylpolitikken. Befolkningen bakker stærkt op. Til gengæld er udlændingepolitikken under heftig beskydning fra mindre grupper i det danske samfund.
Senest har nogle erhvervsledere vendt sig mod den stramme linje.
Som så ofte maser den meget talende erhvervskvinde Stine Bosse sig helt frem i rampelyset med følgende patetiske bemærkning: ”Jeg ved, jeg taler på manges vegne, når jeg skriver, at vi sidder med en led smag i munden.” (Ræson).
Andre fra erhvervslivet melder sig i koret, da de bliver spurgt af Jyllands-Posten. De giver indtryk af, at de som erhvervsfolk har en særlig indsigt, som betyder, at man bør lytte til deres kritik af stramningerne.
Men dette indtryk er falsk. De pågældende erhvervsfolk fører befolkningen bag lyset.
”Amoralsk og fremmedhadsk”
Den konkrete anledning er, at integrationsminister Inger Støjberg vil gøre det klart for menneskesmuglere og asylansøgere, at Danmark har sænket de sociale ydelser for flygtninge. Denne ændring gør det mindre attraktivt at søge mod Danmark.
Støjberg bebuder, at der kan blive tale om annoncer i udenlandske medier for at få budskabet igennem til menneskesmuglerne.
Kommunikationsdirektør hos Grundfos Kim Nøhr Skibsted mener, at sådanne annoncer vil fortælle ”mennesker” – sådan i bred almindelighed – at vi helst ikke vil se dem. Og det vil gøre Danmark fattigere.
Adm. direktør Charlotte Mark fra Microsoft Development Center Copenhagen udmaler også en skrækvision om, at annoncerne vil gøre det umuligt at skaffe udenlandsk arbejdskraft.
Koncernchef Carsten Hoeck fra Norisol lægger heller ikke just fingrene imellem: ”Overordnet set er det jo bare et eksempel på, at tonen er blevet for hård i forhold til udlændinge, og det kan jo bekymre, hvilke konsekvenser det får for væksten i Danmark.”
Man ser det for sig: Støjbergs annoncer sender Danmark lige i den økonomiske afgrund.
Harald Sand Kjærgaard, der er direktør hos kageproducenten Dancake, skruer sig helt op: ”Vi bevæger os over i noget lidt amoralsk og lidt fremmedhadsk. Jeg vil sige, at det eskalerer.”
Skrækvisionerne er grebet ud af luften
Alle disse bombastiske meldinger har én afgørende ting til fælles: De er helt udokumenterede.
Det er jo ikke første gang, at man har hørt den slags påstande om, at den stramme udlændingepolitik skader Danmarks omdømme og danske erhvervsinteresser. De samme toner lød, da Fogh-regeringen gennemførte sine stramninger i 00’erne.
Hvis erhvervsfolkenes aktuelle påstande er rigtige, skulle det være en smal sag for dem at påvise med tørre tal, at dansk erhvervsliv blev alvorligt ramt af de tidligere stramninger i udlændingepolitikken.
Men dokumentationen udebliver af den simple grund, at den ikke findes. Intet tyder på, at udlændinges interesse for at arbejde i Danmark blev svækket i 00’erne – tværtimod. Intet tyder på, at udenlandske virksomheders og forbrugeres interesse for Danmark dalede.
Der er heller ingen tegn på, at udlændingepolitikken i dag blokerer for at få udenlandsk arbejdskraft hertil. Skrækvisionerne er grebet ud af luften.
Lande som Australien og Schweiz har også en stram udlændingepolitik. Det synes ikke at skade dem økonomisk. Det afgørende for kvalificerede udlændinge er, om de tilbydes gode vilkår.
På bølgelængde med De Radikale og Enhedslisten
Erhvervsfolkenes protester synes altså at have meget lidt at gøre med den økonomiske virkelighed. De er snarere udtryk for deres personlige politiske holdninger.
Der findes folk i erhvervslivet, der rent politisk er på bølgelængde med Det Radikale Venstre og Enhedslisten i udlændingedebatten. De er helt ude af trit med befolkningens flertal.
Det er snarere her, man kan se et problem for dansk økonomi. For det svækker erhvervslederes troværdighed i samfundsdebatten, at de udviser så ringe føling med, hvad der optager befolkningen.
Massiv folkelig opbakning
En aktuel meningsmåling viser en nærmest sensationelt stærk folkelig opbakning til blå bloks stramninger i udlændingepolitikken.
Ifølge målingen erklærer 61 procent af befolkningen, at de er enige eller overvejende enige i, at der er behov for at stramme udlængepolitikken i forhold til den røde regerings linje. Blandt blå bloks vælgere har hele 92 procent denne opfattelse! (Gallup/Berlingske)
Dette har ikke fået den store omtale i medierne. De røde journalister vil hellere tale om kritikken af stramningerne fra isolerede enkeltpersoner som for eksempel Venstre-manden Jens Rohde.
Naivt
Der er ingen modsætning mellem en stram asylpolitik og en indsats for at styrke dansk erhvervsliv. Tværtimod. Den stramme asylpolitik er en nødvendig reaktion på den folkevandring af asylansøgere fra især Mellemøsten og Afrika, som vi står overfor.
Denne folkevandring truer med at ændre det danske samfund dramatisk. Man skal være uhyggeligt naiv for at tro, at en sådan asyltilstrømning er vejen til at styrke det danske samfund og det danske erhvervsliv.
Blandt de mennesker, der fik asyl i Danmark i begyndelsen af 00’erne, var kun hver fjerde i arbejde efter 10 år!
Så sig det dog ærligt
Ledelsen i Grundfos og Stine Bosse med den varme luft er i deres gode ret til at have holdninger til udlændingepolitikken, der flugter med Det Radikale Venstre og Enhedslisten.
Men de skal ikke fortælle befolkningen, at deres holdning til asylpolitikken er nødvendig af hensyn til danske virksomheder.
Det ville være mere ærligt og sympatisk at sige klart, at de er ude i et personligt politisk ærinde.