Danmark skal have et forsvar, hvis vi vil være en suveræn stat. Har vi glemt det?

Foto: Privat

Marineforeningens formål er at styrke nationens interesse for det maritime Danmark. Men resultatet af mange års nedskæring på bl.a. Søværnet er ikke til at tage fejl af.

 

Beskyttelsen af Danmarks territorium ligger nu i NATOs hænder – alene kan vi intet stille op, uanset om det er her eller i Grønland.

 

Vi kan ikke blive ved med at skære ned på forsvaret. Danskerne har altid gerne ville have forsikringen (NATO) men aldrig betale præmien!

 

Danmark skal have det nødvendige forsvar, der kan hævde vor suverænitet, og vi er og har altid været en maritim nation med en beliggenhed, der nødvendiggør en moderne og operativ orlogsflåde. Vi lever i en verden som kan ændre sig meget på kort tid.

 

U-bådene er sparet væk

Sidste år satte svenskerne en omfattende jagt ind på en mistænkelig ubåd. Hvis ubåden i stedet var havnet i dansk farvand, ville Forsvaret sandsynligvis være i alvorlige problemer.

 

I 2004 valgte Folketinget nemlig at spare de danske ubåde væk. I dag er Søværnet på et niveau, hvor de vil have rigtig svært ved at finde og nedkæmpe en fremmed ubåd i dansk såvel som i færøske og grønlandske farvande.

 

Vi ved ikke hvad der foregår

Forsvaret har også problemer, når det gælder overvågning af Arktis. De har kun få skibe og hundeslædepatruljer til at overvåge et område, der er mere end 50 gange så stort som Danmark.

 

I dag ved vi i virkeligheden ikke ret meget om, hvad der foregår af suverænitetskrænkelser i Grønland?

 

Det er vel typisk dansk, at vi tror det bedste om vores naboer. Det er selvfølgelig en fin tanke, men vi skal vel have et forsvar, der kan afvise, hvis vores grænser bliver truet eller overskredet, eller har vi intet lært af historien?

 

Læs også
EU-budgettet og 20 mia. euro til EU-forsvarssamarbejde

Mobiliseringsforsvaret er helt nedlagt

Siden murens fald er det danske forsvars-materiel skåret ned til under en tredjedel. I alt har Danmark nu 88 kampfly, 457 kampvogne, 23 patruljeskibe og 5 ubåde færre end i 1989, da Berlinmuren faldt. Og mobiliseringsforsvaret – som i år 2000 udgjorde cirka 65.000 mand er i dag helt nedlagt.

 

NATOs mål er, at alle medlemslande bruger 2 % af bruttonationalproduktet på militæret, hvor vi ellers har svoret en musketér-ed om, så vi hjælper med at forsvare dem og de hjælper med at forsvare os, men Danmark bruger kun 1,3 %, Europa 1,6 % og USA 4,1 %.

 

Danmark bliver ved med at skære ned, selvom de øvrige NATO-lande bruger mere. Det er selvfølgelig ikke godt nok, det handler om vores fælles sikkerhed.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…