Kriminalforsorgens brøler kostede måske to mennesker livet – regeringen har ansvaret for en oprydning

Foto: Kristian Tørning

Kunne manden bag terrorhandlingerne i København i weekend’en 14.-15. februar,  Omar El-Hussein,  have været stoppet i tide og to mennesker dermed reddet livet?

 

Det er spørgsmålet, efter at det nu er kommet frem, at Kriminalforsorgen begik grov pligtforsømmelse ved at undlade at underrette PET om rapporter fra arresthuspersonale, der advarede om den nu afdøde terrorists stigende radikalisering.

 

Hele tre gange indberettede personalet i Arresthuset i Slagelse Omar El-Hussein til Kriminalforsorgen for radikal islamisk adfærd, blandt andet nægtede han at komme på gårdtur med indsatte, der ikke overholdt Ramadanen, men kun én af de alarmerende rapporter blev videresendt til PET, således som proceduren kræver det.

 

“Han vil tage til Syrien for at kæmpe”

De tre indberetninger fandt sted, medens Omar El-Hussein sad varetægsfængslet i Arresthuset i Slagelse efter et umotiveret knivoverfald på en sagesløs mand i et S-tog.

 

TV2 Nyhederne har fået indblik i indberetningerne, der findes i en hidtil hemmeligholdt redegørelse fra Rigsadvokaten. I den tredje og sidste indberetning, som Kriminalforsorgen modtog den 25. september, hedder det:

 

“Arresthuset har tidligere orienteret SIK (direktoratets sikkerhedsenhed, red.) om observationer på indsatte, der kunne tyde på radikalisering (…) Det forlyder i dag, at Omar skulle have udtalt sig om, at han vil tage til Syrien for at kæmpe, når han bliver løsladt. Udtalelserne er ikke bekræftet, men sammenholdt med øvrige observationer, tegner der sig et billede af, at hans ekstremisme skærpes.”

 

Det var denne indberetning, der blev sendt videre til PET.

 

“Hans ekstreme islamistiske holdninger er skærpet”

Til gengæld nåede arresthusets tidligere og ikke så lidt alarmerende indberetning fra den 22. august ikke længere end til skrivebordet hos en ansat i Kriminalforsorgen. Her skriver arresthuset blandt andet:

 

“Vi har tidligere oplyst, at Omar udviser ekstreme islamistiske holdninger. Efter Ramadanen er disse holdninger skærpet. Han holder sig mere og mere for sig selv. Han vil ikke være sammen med de andre bandemedlemmer, hvis de ser TV med letpåklædte personer (bare arme og ben),” hedder det blandt i indberetningen fra Arresthuset i Slagelse.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

Den første indberetning fra Arresten i Slagelse modtog Kriminalforsorgen ifølge TV2 Nyhederne den 7. maj 2014 under overskriften “Radikalisering ??”:

 

“Personalet observerer mistænkelig adfærd hos klienten. Han er medlem af Brothas Souljaz, men holder sig for sig selv og er ikke meget sammen med de øvrige 4 bandemdelemmer i arresten (…) Han er skulende, når personalet taler med de øvrige bandemedlemmer,” hedder det blandt andet i denne indberetning, der heller aldrig nåede frem til PET.

 

Mette Frederiksen: “Der har manglet systematik”

På spørgsmålet om, hvorvidt sagen skal have konsekvenser for Kriminalforsorgen, er justitsminister Mette Frederiksen (S) lettere uklar i mælet. Hun oplyser at sagen allerede har fået konsekvenser, men det er udelukkende af teknisk karakter.

 

“Der har for eksempel manglet systematik i underretningen mellem Kriminalforsorgen og Politiets Efterretningstjeneste (PET, red.). Det er en alvorlig fejl,” siger Mette Frederiksen til ritzau og fortsætter:

 

“For det siger sig selv, at dem, der afsoner en dom i Danmark, at udviser de radikal adfærd, ytrer de sig på en bestemt måde eller tilkendegiver, at de vil rejse til Syrien eller på anden vis udskiller sig fra det danske samfund, så skal PET have besked med det samme.”

 

Peter Skaarup: “Der skal placeres et ansvar”

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

I modsætning til justitsminister Mette Frederiksen mener Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, at sagen er så alvorlig, at den skal have konsekvenser for Kriminalforsorgen.

 

“Det er tydeligt, at det har været rodet, og det skal vi have placeret et ansvar for, og så skal vi have indkaldt justitsministeren i samråd for at få regerignen til at placere et ansvar,” siger Peter Skaarup til TV2 Nyhederne og fortsætter:

 

“Det er regeringens ansvar at holde styr på det her. Der må være folk i Kriminalforsorgen, der har røde ører. Det er ikke sikkert, at det kunne have forhindret terrorangrebet, men der havde været en bedre mulighed for det, hvis man havde reageret i tide,” understreger Peter Skaarup.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…