Elegante forslag til nytårsvin

Der er mange gode måder at fejre indgangen til det nye år på. Mange nyder Dronningens nytårstale på TV til et glas Champagne og fortsætter med bobler til skaldyrsanretninger med hummer, østers og andet godt, mens andre skifter til hvidvin eller rødvin, alt efter om middagen står på kogt torsk eller oksehøjreb. God dansk snaps skyllet efter med specielt brygget dansk øl hertil er i øvrigt ikke det værste, man har.

 

Hvad der nydes af alkoholiske drikke frem til midnat, når rådhusklokkerne falder i slag, er et spørgsmål om temperament, men husk lige, at hvis der serveres kransekage kl. 24, så skal boblevinen være halvtør – demi-sec, som der står på etiketten – for tør vin til sød kage får smagsløgene til at krympe sig sammen!

 

Vin med bobler

 

Maison Delamotte, Champagne Brut, Le Mesnil sur Oger, Champagne, Frankrig – Normalpris 329,95 kr. – Tilbudspris 179,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

I glasset har vi en absolut topvin med små fine susende bobler, som udsender duften af citrus, æble, pære og ristet brød, som er typisk for Chardonnay-druen. Huset, der stammer fra 1760, er søster til Maison Salon, Champagnehuset over alle, og ligger i et område, som udelukkende består af Grand Cru-parceller.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Maison Henri Mandois, Cuvée Demi-Sec, Pierry, Epernay, Frankrig – Normalpris 269,95 kr. – Nytårstilbud 189,95 kr.

 

Dette Champagnehus hører til blandt eliten, og denne vin består af en blanding af 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir og 30 % Pinot Meunier, der har lagret på flaske i 3 år, før den i 2014 blev klargjort til salg. Smagen er elegant sødmefuld og passer perfekt til marcipanbrød eller mandelsmåkager.

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde.

 

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

Maison Pierre Darcys, Champagne Brut, Bethon, Epernay, Champagne-Ardenne, Frankrig – Normalpris 249 kr. – Tilbudspris 179,28 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne herlige Champagne er stukket sammen af 33 % Chardonnay, 33 % Pinot Meunier og 34 % Pinot Noir, og den passer perfekt til østers naturelle. Duften er en blanding af gule mirabeller, ristede mandler og smeltet smør, og i smagen er der god mineralitet. God valuta for pengene.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Domaine Noélie Laborde, Cremant de Bourgogne ACBC, Demis-Sec, Rully, Côte de Chalonnaisse, Frankrig – Kampagnepris 99,95 kr. i købmandskæden Meny.

 

Ansvaret for denne vin har den danske vinkøbmand Knud Kjellerup, der har været personlig aktiv i Bourgogne siden 1993. Vinen er en blanding af 65% Pinot Noir og 35% håndplukkede Chardonnay druer og fremstår sødmefyldt med nuancer af pære og fersken i bouquet’en. Et godt køb til prisen.

 

Læs også
Sommerens sidste vine

Importør: GobiVin, Hvidovre.

 

Angelo Rocca & Figli, 2014 8 Secco, Prosecco D.O.C., Veneto, Italien – Kampagnepris 69,95 kr. Nærmeste forhandler oplyses på Tlf. 86 41 96 00.

 

Vinen, der er let mousserende (brusende), er fremstillet i en ekstra tør udgave på 100 pct. Glera druer. Den har en let strågul farve, en delikat duft og en saftig frugtsmag, der holder længe. Den er særdeles velegnet som aperitif, men går også fint til fisk og skaldyr. Bør serveres kølig og drikkes ung.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Hvidvin

 

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

Domaine Billaud-Simon, 2014 Chablis ACC, Chablis, Bourgogne, Frankrig – Kampagnepris 150 kr.

 

Vinhuset hører til i toppen af Chablis-producenter og ejes af det toneangivende Bourgogne-hus J. Faiveley i Côte de Nuits. Vinen er lavet på 100 pct. Chardonnay druer og har en fin duft af citrus og æbler. Smagen er præget af frugt og mineraler og passer fint til den mad, hvor man traditionelt drypper med citron – eksempelvis en topbelagt rejemad eller et dusin nytårsøsters.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Rødvin

 

Azienda Giribaldi, 2006 Barbaresco DOCG, Rodello, Piemonte, Italien – Normalpris 319,95 kr. – Tilbudspris 249,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset ejes af Mario Giribaldi, der er en af de kompromisløse vindyrkere, som går ned i detaljen, når det drejer sig om druematerialet på hans økologisk dyrkede marker. Flere af dem er således beplantet med flere kloner af samme sort, hvorved han opnår, at kompleksitet og terroir virkelig kommer frem i vinen. Her har vi vinen til højrebet!

Læs også
Spændende vine på menuen

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

Château Valandraud, 2012 3 de Valandraud, Saint-Émilion Grand Cru ESGCC, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 279 kr. – Tilbudspris 189 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Her har vi vinen, hvis vi vil gøre noget ekstra ud af festmiddagen nytårsaften. Det er en flot ledsager til oksekød, og den er sat sammen af druetyperne Merlot (65%), Cabernet Franc (30%), Cabernet Sauvignon (2,5%) og Malbec (2,5%). Duft og smag er ladet med frugt, og finish er meget lang.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Domaine Chanson, 2012 Marsannay AMC, Bastion de l’Oratoire, Beaune, Bourgogne, Frankrig – Normalpris 250 kr. – Tilbudspris 200 kr. ved køb af 6 flasker.

Læs også
Så er grillvinen parat

 

Jo ældre man bliver, jo mere begejstret bliver man for rødvin fra Bourgogne. Pinot Noir er en særdeles charmerende drue. Den aktuelle vin med sin rubinfarve appellerer med sin indsmigrende duft og sin fremherskende smag af hindbær og kirsebær til at drikke et ekstra glas.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Rodney Strong Vineyards, 2012 Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Californien, USA – Normalpris 169,75 kr. – Tilbudspris 139,75 kr.

 

En flot, næsten sortfarvet vin, der passer fantastisk godt til amerikansk oksekød, hvis man kan få fat i det. Duft og smag er fuld af solbær, brombær, læder og cedertræ, så det er ikke for meget sagt, at der er verdensklasse over denne vin, hvis druer dyrkes efter bæredygtige principper.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Azienda Feudi Salentini, 2013 Gocce, Primitivo di Manduria DOP, Leporano, Apulien, Italien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 129 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Manduria på den italienske støvlehæl regnes for det bedste vinområde for dyrkning af Primitivo druen. Denne supervin kommer fra marker, hvor vinstokkene er op til 100 år gamle. Farven er dyb rød, og i næsen opleves duft af vilde bær, blomme og krydderier, mens munden fyldes helt ud af dejlige, langvarige smagsoplevelser.

 

Importør: Andrup Vine, Esbjerg.

 

La Cave La Reference, 2010 Gigondas AGC, Gigondas, Rhône-dalen, Frankrig – Kampagnepris 159 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fra et 2800 hektar stort område, som ligger nordøst for Châteauneuf-du-Pape, og er lavet af de klassiske druetyper Grenache, Syrah og Mourvèdre. Bouquet’en er kraftfuld af mørke frugter, jordbær, lakrids og typiske krydderier, og smagsløgene fyldes af peber, sorte oliven og sorte moreller. Perfekt til festmad og vinterens kraftige kødretter.

 

Importør: Haller Vine, Middelfart og Vin og Vin.

 

Hacienda Urbion, 2010 Crianza, Rioja DOC, Albeida de Iregua, Spanien – viNormalpris 129 kr. – Tilbudspris 79 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Her har en Rioja-vin med den vaniljesmag, som danskerne godt kunne lide, da områdets vine havde deres salgsmæssige højdepunkt i Danmark i 1980’erne. Hvis nogen skulle spise den sydeuropæiske livret, klipfisk, så har denne styrke til at stå op til den saltede torsk fra Nordsøen, men den passer også fint til en kalvemedaljon.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Bodegas Calvente, 2010 Guindalera, Crianza DOC, Jete, Granada, Spanien – Normalpris 110 kr. – Tilbudspris 85 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne vin har en nørden J. Horacio som ophavsmand og er kendt for sine tørre Moscatel vin, som han dyrker på en næsten ufremkommelig parcel 1000 m over havet med ældgamle Moscatel druer. Den aktuelle vin er lavet på Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. De tre sidste er langt fra hjemmet i Frankrig, men giver i Granada et spændende resultat.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Viña Concha y Toro, 2013 Marques Casa Concha, Puente Alto DO, Santiago, Chile – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 75 kr. i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen.

 

Vinen her, som er produceret på Cabernet Sauvignon, er en supervin, som er det dobbelte værd og viser Chiles vinformåen på fornemmeste vis. Den er majestætisk i sin fremtoning og fremragende i sin smag. Der er valuta for alle pengene.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…