Danmark som sikker havn – godt eller skidt?

Foto: Nationalbanken

Renten styrtdykker. Kronen under angreb. Fastkurspolitikken under pres. Vi har efterhånden vænnet os til denne slags overskrifter de seneste 3 uger. Men er det godt eller skidt for Danmark?

 

Siden schweizerfrancens revaluering i januar har der været pres på den danske krone. Presset opstår, fordi udenlandske investorer søger en sikker havn i Danmark til deres penge, og de har brug for et alternativ til Schweiz.

 

Det regnes for meget sikkert at anbringe penge i Danmark, da vi er et land med et stabilt politisk klima og sunde statsfinanser. Udenlandske investorer, der placerer penge i Danmark, stiller sig endda tilfreds med at miste lidt af investeringen til negativ rente, fordi de har stor sikkerhed for at få pengene tilbage igen.

Forsvar for fastkurspolitikken

Når så mange udenlandske investorer efterspørger danske kroner, lægger det et opadgående pres på kronekursen, og truer fastkurspolitikken over for Euroen.

 

Nationalbanken har reageret ved at nedsætte renten på indskudsbeviser, der er den rente bankerne får af de penge, de sætter ind i Nationalbanken. Renten på indskudsbeviser er retningsgivende for andre renter i markedet, som eksempelvis renten på realkredit og statsobligationer.

 

Indskudsbevisrenten er lige nu på minus 0,75%, og dermed betaler bankerne 7.500 kr. om året til Nationalbanken for hver million, de sætter ind. Det siger sig selv, at det ville investorerne ikke gøre, hvis ikke det var nødvendigt.

Spekulation mod kronen

I denne situation vælger nogle at spekulere i, at det bliver nødvendigt at revaluere kronen, ligesom det skete med schweizerfrancen. Sker det, kan spekulanterne tjene 20 % på en nat, og så er det jo billigt at betale en lotteribillet til 7.500 kr. om året i negativ rente.

 

Men det er altså meget usikkert og spekulativt, og Danmarks Nationalbank har ikke tænkt sig at overgive sig billigt. Det er heller ikke billigt for Danmark at stå imod presset.

 

Vil du se, hvad revalueringen af schweizerfrancen betød for dig? Se eksempelvis om nogle af dine aktier noteret i schweizerfranc i din pensionsportefølje er steget i værdi over den seneste måned.

 

Det kan måske virke tillokkende at gå på indkøb i udlandet med en dansk krone, der er 20 % mere værd. Men husk så lige på, at danske varer bliver tilsvarende dyrere at producere, og at der sandsynligvis ryger en del arbejdspladser på den konto.

Den lave rente er et problem for Danmark

Når de danske boligejere har en fest med de lave renter, viser det bare, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. I længden er det skidt for Danmark at agere sikker havn for udenlandske penge og spekulanter.

 

Det er bedre, at investorer kan forvente et afkast af sine penge i Danmark, det giver et bedre miljø for udvikling af samfundet, erhvervene og husholdningerne.

 

Læs også
Løkke bør ubetinget trække Danmark ud af FN’s migrationspagt – disse punkter viser, at den er en katastrofe

I længden er en meget lav rente nemlig udtryk for lav vækst, og det er væksten som driver udviklingen. Vi må derfor håbe, at Nationalbanken kan fastholde sin fastkurspolitik, og ikke bliver væltet over ende af spekulationerne mod kronen, og at renten finder et lidt højere niveau.

 

Læs også Sådan sparer du op, når renten er lav

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om pension, investering, skat og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…