Cepos: Hvis alle skoler gør som de mest effektive, kan der spares 8 mia uden at forringe undervisningen

Colourbox

Der er meget store muligheder for at spare penge i Folkeskolen, uden at det går ud over undervisningskvaliteten.

 

En ny benchmarking-undersøgelse fra tænketanken CEPOS viser, at der er meget store muligheder for at bruge ressourcerne mere effektivit.

 

Potentialet for en højere produktivitet er så stort, at der kan spares 8 mia. kroner uden at forringe undervisningen. Det skriver Cepos i sit notat.

 

Undersøgelsen viser, at der er meget stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner får ud af de penge, de bruger på folkeskolen.

 

Hvis alle kommuner brugte samme beløb pr. elev i undervisningen som den kommune, der er mest effektiv, så ville vi samlet spare næsten 8 milliarder kroner på folkeskolen. Det skal ses i forhold til en samlet udgift på 34,1 mia. kroner.

 

”Hvis man I stedet forestiller sig, at alle kommuner var lige så effektive som gennemsnittet af de fem mest effektive kommuner, ville besparelsen alligevel være 6.8 mia. kroner,” siger forskningschef i CEPOS, Henrik Christoffersen.

 

”Med den fokus, der har været på folkeskolens økonomi og på problemerne med at finansiere den nye folkeskolereform, er det bemærkelsesværdigt, at den økonomiske ineffektivitet er vokset”, siger forskningschef Henrik Christoffersen.

 

CEPOS har sammenlignet skoleklasser med ens eksamensresultater og set på kommuners udgifter for at opnå disse resultater.

 

Det viser sig, at driftsudgifterne  i 2012 pr. elev med samme eksamensresultat varierede fra 95.000 kr. pr. elev i Langelands Kommune og 85.000 kr. i Ishøj til 46.000 kr. i  Næstved og 47.000 kr. i Sorø.

 

Elevernes resultater er beregnet via den såkaldte undervisningseffekt, hvor man korrigerer eksamensresultatet  med en række sociale faktorer, så man får et reelt sammenligningsgrundlag for undervisningens effektivitet.

 

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

Det store spørgsmål er nu, hvorfor de effektive skoler er så effektive? Hvad er det de gør rigtigt, når de får så meget ud af pengene?

 

http://cepos.dk/content/folkeskolen-kan-spare-8-mia-kroner-uden-sv%C3%A6kke-undervisningen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…