Berømt TV-studievært taget i at lyve om, hvilke dramatiske begivenheder han har deltaget i

TV Worldwide

Brian Williams er berømt og feteret studievært for USA’s mest sete nyhedsudsendelse på TV, NBC Nightly News.

 

Eller det var han. Nu ligger hans renommé i ruiner, efter at han er blevet grebet i at fortælle en løgnehistorie om, at han i 2003 blev skudt ned med en helikopter under krigen i Irak.

 

Han er siden da blevet ved med at fortælle denne skrøne om sig selv som frygtløs journalist. I 2013 gav han historien i David Lettermans TV-show, og forleden hev han den frem igen på skærmen.

 

Det blev for meget for flere af de soldater, der var med i den helikopter, som Brian Williams påstår at have siddet i. Han var aldeles ikke med, siger de. Han fløj i en helikopter med journalister, som var uden for kamphandlingerne.

 

Ikke nok med det. Skandalen om studieværtens løgn har nu ført til, at man begynder at se nærmere på andre historier, som han har fortalt om store dramaer, som han har kastet sig ud i.

 

”Erindringsforskydning”

Den meget omtalte helikopter blev i marts 2003 ramt af to jord-til-luft missiler og nogle mindre våben, så den måtte nødlande. To andre helikoptere i samme formation gik også i brand og landede.

 

For dem, der var med, har det været hård kost at høre på Brian Williams’ heltehistorie gennem årene. En af dem, Lance Reynolds, skrev på Facebook:

 

”Det var noget personligt for os og noget, der forandrede mit liv. Jeg ved, hvor heldig jeg var at overleve. Det føltes som en personlig erfaring, som en anden ville deltage i, men som han ikke fortjente at deltage i.”

 

Joseph Miller, der fløj med den helikopter, som Williams faktisk befandt sig i, siger: ”Nej, vi kom aldrig under direkte beskydning fra fjenden.”

 

Til sidst var Brian Williams nødt til at erkende, at der nok havde været tale om en ”erindringsforskydning” fra hans side. Han kunne bare ikke lige huske, at han ikke var blevet skudt ned med den helikopter!

Læs også
DR og TV2 fortier en af de vigtigste afsløringer i lang tid: Integrationen af indvandrere fungerer overhovedet ikke

 

”En mand kom flydende forbi …”

Nu begynder man at gå andre af Brian Williams’ farverige historier efter i sømmene. For eksempel hans beretninger fra dengang i 2006, da New Orleans blev ramt af orkanen Katrina.

 

På skærmen udmalede han denne situation: ”Når man ser ud af vinduet til sit hotelværelse i Det Franske Kvarter og ser en mand komme flydende forbi med ansigtet nedad …”

 

Byens daværende sundhedsdirektør, Brobson Lutz, som under katastrofen arbejdede i Det Franske Kvarter, har imidlertid sagt til bladet The Advocate, at ”de aldrig blev våde i kvarteret. Det blev aldrig vådt.” (The Blaze). Med andre ord er det utænkeligt, at liget af en mand kom flydende.

 

Lige så tvivlsom er Brian Williams’ påstand om, at han fik dysenteri under dækningen af Katrina. Sundhedsdirektør Brobson Lutz siger, at folk fik alle mulige skader, men at han ikke hørte om et eneste tilfælde af dysenteri.

 

Det var jo ellers en forrygende historie: den tapre TV-vært, der midt i katastrofen trodsede dysenterien og i sin afkræftede tilstand blev ved med at sende sine reportager hjem, fordi han betragtede det som en hellig pligt at orientere seerne.

 

Læs også
Video: TV-reporter befinder sig blandt illegale afrikanske immigranter – pludselig forsvinder hun fra billedet, og der lyder et skrig

Sarkastisk kollega

Den reelle historie om Brian Williams synes snarere at være, at stor forfængelighed fik ham til at digte om på virkeligheden, så han fik heltestatus. Han kom til at stå som manden, der forfulgte sit journalistiske kald, uanset hvor meget det bragede løs omkring ham.

 

Den slags journalistisk svindel er set før – der har også været et enkelt eksempel i dansk TV.

 

Men for et kæmpestort og prestigefyldt medieselskab som NBC er det særlig pinligt at trækkes med den falske historie om helikopteren – og måske også de andre historier.

 

Man sætter nu en intern undersøgelse i gang.

 

Men som Brian Williams’ kollega på Fox News, Andy Levy, sarkastisk skriver på Twitter:

 

”Brian Williams skal nok klare den. Når han kan overleve at blive skudt ned med et jord-til-luft missil, overlever han nok også det her.”

Læs også
Myndighederne spærrede Bazar Vest af – og afslørede dårlig hygiejne, sort arbejde og socialt bedrageri

 

Brian Williams er i dag på orlov indtil sagen er afklaret.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…