Det går mod rødt ragnarok om dagpengene

Collage: Asger Bonnevie

Problemet med dagpengene er ved at udvikle sig til det totale mareridt for Helle Thorning.

 

Den foreløbige kulmination på den endeløse ballade om sagen er et beslutningsforslag, som Enhedslisten vil fremsætte. Det går ud på at halvere den periode, man skal have arbejde for at genoptjene dagpengene. Fra et år til et halvt år.

 

For at gøre det lettere at få forslaget vedtaget skal denne halvering være midlertidig – gældende i to år.

 

Dette forslag bliver vel at mærke fremsat lige efter Folketingets åbning. Det vil sige før forhandlingerne om finansloven mellem regeringen, SF og Enhedslisten.

 

Enhedslistens forslag og afstemningen om det i Folketinget vil skabe den værst tænkelige stemning i den røde lejr forud for disse forhandlinger. Et dramatisk opgør er i vente.

 

Det går mod rødt ragnarok om dagpengene.

 

Thorning uden autoritet

Enhedslistens forslag får tilslutning fra SF og – nok så væsentligt – Dansk Folkeparti. Men for at opnå et flertal skal de fleste socialdemokratiske folketingsmedlemmer stemme for det.

 

Det må anses for helt udelukket. Men hvis bare nogle medlemmer af den socialdemokratiske gruppe stemmer for, vil det være en stor sejr for Johanne Schmidt-Nielsen og et alvorligt tab af autoritet for Helle Thorning.

 

I så fald vil Thorning være i defensiven fra starten af forhandlingerne om finansloven. Specielt, fordi en aktuel meningsmåling viser, at et klart flertal af vælgerne ønsker en lempelse af genoptjeningsperioden. Herunder givetvis mange socialdemokratiske vælgere. (Gallup/BT)

 

Selv hvis det skulle lykkes for Thorning at fastholde disciplinen, så ingen i den socialdemokratiske gruppe stemmer for Enhedslistens forslag, vil debatten om forslaget give yderligere ballade hos Socialdemokraterne.

Læs også
Karsten Hønge har snydt vælgerne – har SF-formand Pia Olsen Dyhr været medvidende eller aktiv deltager?

 

Nogle folketingsmedlemmer vil ikke undlade at gøre opmærksom på, at de helst ville stemme for forslaget. Det vil også få opbakning i betydelige dele af fagbevægelsen.

 

Valg på finansloven?

Så Enhedslistens beslutningsforslag er en stensikker tabersag for Thorning. Spørgsmålet er kun, hvor stort nederlaget bliver, og hvor meget det svækker regeringen i forhandlingerne om finansloven.

 

I værste fald vi det være umuligt for Thorning at lande et rødt forlig uden ændringer i dagpengene. Og da De Radikale siger nej til at ændre, vil det skabe en uoverskuelig situation.

 

Thorning vil gøre alt for at undgå at udskrive valg. Alle ved, at det vil føre til en rød katastrofe. Så det er en meget usandsynlig udgang, men helt udelukkes kan det ikke.

 

Den socialdemokratiske top vil sende et signal

I den socialdemokratiske top er man bevidst om, at man ikke bare kan forholde sig passivt til det truende røde ragnarok. Så formentlig vil man sende et signal om, at partiet er parat til at overveje lempelser i dagpengereglerne.

Læs også
Aftalen om finansloven mellem regeringen og Dansk Folkeparti er historisk skelsættende

 

Måske vil man allerede sende denne besked inden afstemningen om Enhedslistens beslutningsforslag – måske vil man vente til valgkampen.

 

Men efter alt at dømme vil der kun blive tale om socialdemokratiske hensigtserklæringer. For intet tyder på, at den ny radikale leder Morten Østergaard er parat til at ændre på dagpengereformen. Og regeringen har jo også selv nedsat en kommission, der først skal barsle i slutningen af 2015.

 

Sådanne hensigtserklæringer vil få svært ved at overbevise venstrefløjen og de mange socialdemokratiske vælgere, der støtter ændringer i dagpengene. Men Thorning er under pres for at gøre et eller andet.

 

Fordrejende retorik

Der er noget temmelig absurd over hele Thornings mareridt med dagpengene. Kravet om ændringer af dagpengereformen bygger nemlig på et fejlagtigt billede af virkeligheden.

 

For det første er der skabt en stemning af, at ledigheden i dag er meget høj. Men det er den ikke.

 

Læs også
DF: Vi og regeringen er langt fra hinanden i spørgsmålet om udlændinge

For det andet er der skabt et indtryk af, at hele 41.000 mennesker er ofre for dagpengereformen. De er ”faldet ud af dagpengesystemet”, som det hele tiden har lydt i en stærkt fordrejende retorik fra A-kasserne. (Jævnfør en læserkommentar ved Uffe Bang nede i dagens avis).

 

En femtedel af dem, der påstås at være ”faldet ud”, er faktisk kommet i arbejde. Andre er i uddannelse med SU, i seniorjob eller på efterløn. Andre er på anden offentlig forsørgelse. Kun en mindre del står uden indkomst.

 

Samtidig har en væsentlig del af dem, der mister dagpengene, andre problemer end ledighed. De har svært ved at få og fastholde et arbejde.

 

Hun har selv bedt om det

Så den har mildt sagt ikke fået for lidt med at udmale elendigheden. Og det rammer Thorning.

 

Men hun har selv bedt om det. Op til sidste valg fremstillede hun selv dagpengereformen som ondskaben selv. Nu rammer det hende i nakken.

 

Med den stemning, som er skabt, ville hun miste mange vælgere, hvis hun nu forsøgte at forklare, at kritikken af dagpengereformen er misvisende. Omvendt kan hun heller ikke få De Radikale med på at lave ændringer i den.

Læs også
Løkke går nu ind i en benhård kamp om de vælgere på midten, der vil have mere velfærd og stram udlændingepolitik

 

Det totale mareridt for Thorning.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…