Rød blok er ude af stand til at regere Danmark

Collage

Der er endnu engang udsigt til masser af ballade, når rød blok skal forsøge at lave finanslov sammen.

 

Sidste år måtte regeringen opgive at lave forlig med Enhedslisten og søge bistand fra Venstre i stedet. I år skal man så også bakse med et SF, der har løsrevet sig fra regeringen og pudser den røde profil i konkurrence med Enhedslisten.

 

De to partier lægger op til at køre fælles løb i det spørgsmål, som tegner til at blive det mest eksplosive ved årets forhandlinger – nemlig dagpengene.

 

Det kommer igen til at holde hårdt for regeringen at strikke et rødt forlig sammen. Men det er trods alt mest sandsynlig, at det vil lykkes denne gang i modsætning til sidste år.

 

Valget gør det lettere

Det hænger sammen med, at der snart skal være valg. Alle de røde partier er klar over, at det kan blive en katastrofe for rød blok, hvis det ender med, at Helle Thorning igen må gå til Lars Løkke, eller at hun må udskrive et hurtigt valg.

 

Selv om dagpengene bliver et alvorligt problem, så gør det trods alt opgaven lettere, at dette er en valgfinanslov. Regeringen går lige til kanten af det økonomisk forsvarlige – eller rettere et stykke over – for at virke mild og venlig over for sine vælgere.

 

Det er noget, venstrefløjen kan være med til. Der er ingen rigtig hård kost på bordet i form af krævende reformer eller ubehagelige besparelser. Den står på tyggemad for venstrefløjen. Og det vil denne nok kunne sluge i sidste ende.

 

Læren af årene under Thorning

Men det har været karakteristisk for denne regering, at den ikke har været i stand til at træffe de store økonomiske beslutninger sammen med sit parlamentariske grundlag.

 

Når der virkelig har skullet laves noget, der kunne gøre en forskel for det danske samfunds udvikling, har regeringen måttet se til højre.

 

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

Danmark har i denne valgperiode ikke været regeret af det røde flertal, som blev resultatet af valget i 2011. Danmark har været regeret af regeringen og Venstre og som regel også andre blå partier.

 

Dette afspejler den fundamentale lære, man kan drage af årene under Thorning:

 

Rød blok er ude af stand til at regere Danmark.

 

Styrket venstrefløj

Der er tre grunde til, at det røde flertal har været så lidt bevendt:

 

Den ene er, at venstrefløjen er blevet kraftigt styrket i forhold til Socialdemokraterne.

 

Der er sket det, som også er sket i andre lande: Vælgerne samles ikke på samme måde som før om de store gamle partier.

Læs også
Mette Frederiksen satsede voldsomt og tabte – kaotiske tilstande hos de røde

 

Nu om dage er vælgerne blevet mere sprælske. De tænker ikke bare på, at man skal have nogen til at få butikken til at køre, og det må så være de gamle partier.

 

I dag er man mere opsat på at markere sine egne meninger, og med den almindelige individualisme er disse meninger også blevet mere forskellige.

 

Det giver større spredning på partierne. Og det får flere til at stemme på for eksempel Johanne Schmidt-Nielsen, fordi hun siger, hvad de gerne vil høre, og ikke fordi hun er god til at tage ansvar.

 

Vænnet sig til opposition

Den anden grund til, at det røde flertal har været så lidt bevendt, er, at man i alt for lang tid har været i opposition.

 

Det giver nogle vaner med at skrue op for retorikken og ned for realismen. Og de vaner har man stadig svært ved at slippe.

 

Læs også
Stor strid i rød blok – politisk kaos truer

Som konkrast kan man tage Dansk Folkeparti i den blå lejr. Partiet er blevet skolet gennem mange års erfaring med at tage ansvar også for ubehagelige beslutninger.

 

Selv Socialdemokraterne har været præget af den letbenede måde at lave politik på i opposition. Thorning har jo været hårdt ramt af, at hun måtte løbe fra sine vilde løfter forud for sidste valg.

 

Manglende folkelig opbakning

Endelig er der en tredje grund til, at det røde flertal ikke har duet til meget: Det har ikke haft den folkelige opbakning.

 

Knap var sidste folketingsvalg overstået, før regeringen mistede sit flertal i meningsmålingerne. Og det er aldrig kommet tilbage.

 

Meget tyder på, at normaltilstanden i dansk politik nu er, at de røde har svært ved at nå et flertal af vælgerne, og at Socialdemokraterne slet ikke er, hvad de var før i tiden.

 

Denne manglende folkelige opbakning har i høj grad svækket Helle Thornings autoritet som leder. Hun har lignet en taber hele vejen igennem. Og det har jo ikke ligefrem gjort det lettere at få rød blok til at spille sammen om de store opgaver.

Læs også
Mette F. har lagt udlændingepolitik frem – det vil gøre samarbejdet med de røde støttepartier sværere på fem punkter

 

Fra Stauning til Schmidt-Nielsen

Der kommer nok en rød finanslov i år, fordi et sammenbrud vil være alvorligt for alle involverede. Men ikke engang i den nuværende situation, hvor så meget står på spil med det kommende valg, kan man være sikker.

 

Det røde Danmark har så at sige bevæget sig fra Thorvald Stauning til Johanne Schmidt-Nielsen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…