Nu er den enestående Mårup Kirke på den yderste klit næsten væk

Nationalmuseet

I sidste uge begyndte Nationalmuseet for tredje gang sammen med lokale håndværkere arbejdet på at fjerne endnu en del af Mårup Kirke ved Vesterhavet. Projektet giver enestående oplysninger om, hvordan man byggede kirker i middelalderen.

 

Mårup Kirke er på vej ud over kanten. År efter år har Vesterhavet spist af den klit, som kirken står på, og efterhånden, som havet kommer tættere på, bliver kirken derfor gradvist taget ned. Men mens kirken langsomt forsvinder, lyser dens historie klarere for hver en sten, der bliver løftet.

 

Nedtagningen af kirken giver nemlig et unikt indblik i middelalderens kirkebyggeri, fortæller middelalderarkæolog Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet, som er blevet bedt om at varetage arbejdet med nedtagningen af Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet.

 

“Det er på internationalt plan en fuldstændigt unik opgave – det er aldrig nogensinde gjort før. Vi tager simpelthen en middelalderkirke ned sten for sten og ser, hvad der er indeni. Vi kommer ind på livet af de mennesker, der byggede kirkerne, og ser, hvordan de gjorde, hvor lang tid det tog, og hvordan de håndterede byggeprocessen. Vi får alle de her oplysninger om et middelalderligt kirkebyggeri, som vi ellers aldrig nogensinde får”, siger han.

 

Derfor er Thomas Bertelsen denne uge i Mårup for tredje gang for at nedtage endnu en del af kirken sammen med et hold lokale håndværkere, som har været en del af projektet fra starten i 2008. Her blev kirken taget ned i to meters højde, og i 2011 blev endnu en del taget ned.

 

Flyvesand fortæller
Denne gang skal Thomas Bertelsen og de lokale håndværkere tage dele af kirkens skib ned:
“Vi har et enormt godt samarbejde omkring nedtagningen. Det er jo pionerarbejde på den måde, at vi er de første, der gør os erfaringer med, hvordan vi piller en middelalderkirke ned. Så hver gang prøver vi nogle nye metoder af. Denne gang vil vi tage alle facadestenene af og så se murkernen stå tilbage. Det er en mulighed for at se det, vi aldrig kan – simpelthen se det usete”, siger han.

 

På den måde har Mårup Kirke ikke kun lokalhistorisk betydning, men i høj grad også betydning i forhold til international forskning. For den er med til at besvare en masse spørgsmål. Hvor lang tid tog det for eksempel at bygge en middelalderkirke?

 

“I dag ved vi, at kirken i Mårup tog fem år. Hver gang byggeriet holdt vinterpause og dækkede murkernen af med halm og tørv, kom der nemlig lige lidt flyvesand, som lagde sig ovenpå. Når de så startede byggeriet op om foråret, fik de måske ikke renset det hele ordentligt af, og så kom der til at ligge striber af flyvesand inde i murkernen. På den måde kan vi kan simpelthen se, hvor de startede henne, og hvordan byggeriet er forløbet”, siger Thomas Bertelsen og tilføjer:

 

“På den måde bliver Mårup Kirke faktisk den kirke, som vi kender bedst i hele Danmark.”

 

 

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum – og vi er mange museer i ét.
• Hvert år besøger over en million mennesker en af Nationalmuseets mange afdelinger
• I 2013 var Nationalmuseet i Prinsens Palæ Danmarks mest besøgte museum
• Nationalmuseet har gratis adgang

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…