Kulminetragedien i Tyrkiet har krævet 301 ofre – men man fortsætter med kul, selv om alternativet er lige om hjørnet!

collage

Endnu engang har kulkraft dræbt flere, end der til dato er døde af kernekraft. Dertil kommer de ca. 2,5 mio. mennesker, der hvert år dør af luftforurening bl.a. på grund af de beskidte kul, der ved forbrænding afgiver sodpartikler med arsenik, cadmium, kviksølv og andre kemikalier.

 

Danmark importerer stadig kul

I Danmark begunstiges vind og sol, som kun leverer energi, når vinden blæser og solen skinner. Man er derfor nødt til at have en back-up energi, som ofte er kul. I 2020 kan vindkraft levere energi til 58% af elenergien, hvilket kun svarer til ca. 12% af hele energiforbruget (varme, trafik o.a.).

 

Energipolitikken bør ændres med kraftig reduktion af fossile brændsler

Kul og olie vil længe endnu udlede mange tons CO2 i atmosfæren og øge den globale opvarmning. Det vil koste dyrt i menneskeliv, i oprydning efter storme og oversvømmelse. Tørke andre steder vil resultere i faldende fødevareproduktion – til et stigende befolkningstal!

 

Det mere ekstreme vejrs udvikling er skræmmende

På Balkan har der lige været oversvømmelse, hvor 10.000 mennesker måtte evakueres, og mange omkom. Der har ikke været så alvorlige oversvømmelser, siden man begyndte at registrere vejret i 1894. Det kan blive værre i de kommende år, hvis vi ikke bremser den globale opvarmning.

 

EU’s løsning på klimaproblemet er at afsætte 20% af budgettet til ’reparation’

Beløbet svarer til 180 mia. euros (2014-2020) og skal reducere udledningen af CO2 og tilpasse landene til klimaændringerne. Pengene vil formentlig blive brug til dyr og ineffektiv vindkraft, som på global plan vil kunne levere ca. 2 procent af energibehovet. Man burde i stedet investere i forskning og udvikling af kernekraft med thorium, som er på vej i mange lande.

 

Thorium vil blive en succeshistorie, som Danmark bør deltage i

Der er thorium resurser i verden til over 1000 års global energiforsyning, og allerede år 2000 kunne vi have haft thorium kernekraft, hvis ikke præsident Nixon i 1973 foretrak uran, som også kunne bruges til bomber. Det kan thorium ikke. I 1985 vedtog man i Danmark ikke at have A-kraft  og stoppede forskningen i kernekraft – ikke ud fra fornuft men baseret på følelser. Hvis beslutningerne havde været anderledes, havde vi ikke haft en global opvarmning i dag.

 

Thor Energy i Norge er nået langt med thorium (tests i april 2013) (www.thorenergy.no)

I august 2014 skal jeg til et informationsmøde hos Thor Energy i Oslo, som er nået langt i deres forskning i thorium brændstof. Den norske regering har planlagt et norsk thorium forskningscenter med henblik på den dag, hvor den norske olie slipper op – og der findes ca. 320.000 t thorium i Norge (Grønland ca. 90.000 t thorium). Den tidligere svenske udenrigsminister Hans Blix har i flere år siddet i Thor Energy’s bestyrelse og har agiteret for thorium som fredsskabende, da thorium ikke kan anvendes til våben – er rigelig, billig, ren og driftsikker og findes overalt i verden.

 

Læs også
David Attenborough: ”Vi har ikke bare ruineret planeten, vi har ødelagt den”

Den danske energiminister og EU’s klimakommissær bør interessere sig for fremtidens energi

Jeg sender en invitation til energiminister Rasmus Helveg Petersen og EU’s klimakommissær Connie Hedegaard til mødet hos Thor Energy. Drop de fine fornemmelser mod A-kraft, det er sagen for alvorlig til. Vi vil aldrig kunne hjælpe u-lande ud af fattigdom uden billig og rigelig energi, og det er en naiv illusion, at vind og sol kan redde klimaet. Selv GreenPeace sejler ikke på vindkraft. Kernekraft og senere fusionsenergi kan redde verden fra en klimakatastrofe, og det haster.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…