Journalistisk Venstreparti varmer op til valget

Kirsten Brosbøl (Foto: Claus Bjørn Larsen / Miljøministeriet)

TV2 bragte i går aftes et stort reklameindslag for regeringen. Det var oven i købet topindslaget i Nyhederne kl. 19.

 

Den danske befolkning fik her at vide, at regeringen havde fremlagt en ”historisk” naturplan. Den lancering har passet regeringens spindoktorer vældig godt.

 

Regeringens påstand om, at planen er historisk blev ikke underkastet nogen kritisk journalistisk granskning. Den fik simpelt hen medløb.

 

Den glade og varme stemning omkring planen i TV2’s indslag blev så yderligere udbygget. Man viste naturbilleder i blødt efterårssolskin af Helle Thorning, der havde det så sjovt med en lille pige og en frø. Der var sådan lidt Kinder mælkesnitte-stemning over det.

 

Billederne og den mere end velvillige tekst gav virkelig indtryk af en regering, der vil både naturen og det sociale fællesskab det godt. Og det er sjovt nok lige præcis det, planen skal bruges til at profilere regeringen på op til det kommende valg.

 

Man kan se dette indslag som et skoleeksempel på, hvordan tv-journalister og –fotografer kan anvende deres medium til diskret at tage politisk parti. Til fordel for rød blok.

 

Venstreorienterede journalister

Den Korte Avis har tidligere brugt udtrykket Journalistisk Venstreparti. Det går på følgende:

 

Journalister ligger politisk klart til venstre for befolkningen. Cirka fire ud af fem journalister stemmer til venstre. Det afspejler sig også i Journalistforbundet og dets meget venstreorienterede fagblad.

 

Hos nogle af dem kan man ikke se og høre deres holdninger. Lad dette være slået klart fast. Også TV2 har fortrinlige politiske journalister (herunder den politiske redaktør), som professionelt deler sol og vind lige.

 

Men hos andre journalister er disse holdninger til stede, når de for eksempel laver indslag til tv. Ikke i form af direkte og larmende budskaber, men i form af den vinkel, man ser tingene ud fra.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Det skaber en problematisk situation, når det drejer sig om de offentlige medier som tv-stationerne, der bør leve op til særlige krav om upartiskhed.

 

Hvis man skal sige det lidt brutalt, så bruger nogle journalister – bevidst eller ubevidst – deres placering i disse medier til at forsøge at gøre en ikke-rød befolkning mere rød.

 

Udtrykket Journalistisk Venstreparti skal gøre opmærksom på, at journalisterne på denne måde bliver en del af kampen om vælgerne.

 

Man kan se indslaget om regeringens naturplan som et udtryk for, at Journalistisk Venstreparti nu varmer op til valget.

 

De diskrete virkemidler

Et af de diskrete virkemidler, som bliver brugt til at politisere, drejer sig om, hvem der får lov til at sige hvad hvornår i et tv-indslag.

 

Læs også
Journalistisk Venstreparti er allerede gået i gang med at føre valgkamp for rød blok

Hvem får for eksempel det sidste ord i indslaget? Eller hvem får lov til at komme tidligt ind med sin mening, så det præger hele indslaget?

 

Da Venstre holdt landsmøde i september havde TV2 en reportage, hvor man knap nok nåede at høre noget om Lars Løkkes budskaber, før der kom et interview med Socialdemokraternes politiske ordfører, som kritiserede på livet løs.

 

I TV2’s Kinder mælkesnitte-indslag fra i går skete det modsatte. Man sad og ventede på en oplysning om, hvad den borgerlige opposition sagde til planen. Men man ventede forgæves. Thornings naturidyl fik lov til at stå fuldstændig uantastet.

 

Jordnære politiske kendsgerninger manglede

Man gav heller ikke seerne information om, at planen jo ikke var så ”historisk” endda, når det kom til stykket.

 

Den skal nemlig forstås på baggrund af, at regeringen tidligere har skåret ned på sine planer om randzoner omkring søer og vandløb. Den ny plan er en slags kompensation for dette med opkøb af noget natur og forbud mod at dyrke og sprøjte sårbare arealer.

 

Og så vildt langt går den plan trods alt heller ikke. Den er udtryk for et kompromis i regeringen. Mellem de kræfter, der lægger vægten for at sikre vækst og arbejdspladser, og de kræfter, der især tænker på naturbeskyttelse.

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

 

Disse jordnære politiske kendsgerninger havde det været naturligt at oplyse seerne om. Men, indrømmet, så havde man spoleret lidt af den gode stemning med Thorning i efterårslyset, som var ven med en pige og en frø.

 

Med Den Korte Avis i hælene

Det går slet ikke, at en offentlig tv-kanal på den måde forsøger at lirke bestemte holdninger ind i befolkningens hoveder. TV2 burde være parat til selvkritik.

 

Man har jo et program på TV2 News, der hedder ”Presselogen”. Her burde man åbent og ærligt diskutere de problemer, man har med bevidst eller ubevidst politiserende journalister.

 

Men det gør man ikke. Og man kommer formentlig heller aldrig til det.

 

Så tingene går nok deres skæve gang. Journalistisk Venstreparti varmer op til valget.

 

Læs også
Danmark går til valg i en stemning af mistillid til politikerne og utilfredshed med demokratiet – det stiller enorme krav til blå bloks valgkamp

Men Den Korte Avis vil være lige i hælene.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…