Hvor stor økonomisk buffer skal jeg have?

Foto: Colourbox

Spørgsmål

 

Hej Kim Valentin

 

Jeg arbejder i byggesektoren, som desværre har været ret hårdt ramt af finanskrise og lavkonjunktur. Jeg betaler til a-kasse, men det dækker kun den nederste tredjedel af min løn.

 

Derudover har jeg en kontant økonomisk buffer på 100.000 kroner at trække på i tilfælde af arbejdsløshed. Men er det tilstrækkeligt? Er der nogle tommelfingerregler for, hvor stor økonomisk buffer man skal have i privatøkonomien, hvis man vil udvise sund fornuft?

 

Hvad er din anbefaling?

 

Mvh. Carsten

 

Svar

 

Kære Carsten

 

Det er rigtigt af dig at tage højde for risikoen for arbejdsløshed i din økonomi, især fordi du arbejder i en branche, der er følsom for ændringer i samfundsøkonomien.

 

Den bedste måde at få tryghed om din økonomi er ved at regne konsekvenserne af ledighed for din økonomi.

 

Læs også
23 ledige blikkenslagere tilbage i Danmark

Som du er inde på, bør du opbygge en buffer eller reserve i din økonomi. Hvor stor, den skal være, afhænger af dit minimumsforbrug. Det finder du ud af ved at gå din økonomi igennem, og få overblik over dine indtægter og udgifter.

 

Du kan ikke bruge en tommelfingerregel til noget i din situation. Du nødt til at være lidt mere præcis, ellers giver det dig ikke nogen reel tryghed.

 

Brug evt. et budgetskema til at få overblik over dine faste udgifter. Brug dine kontoudtog eller din netbank til at få overblik over dine daglige variable udgifter.

 

Regn derefter på, hvad der sker, hvis du bliver arbejdsløs. Hvor store er dine indtægter? Hvor lille et forbrug kan eller vil du nøjes med? Se på, hvordan din økonomi udvikler sig, hvis du er ledig i en periode på fx 1 år. Vælg den periode, der gør dig tryg.

 

Kan du se, at du fx kommer til at mangle 100.000 kroner i økonomien, så skal din reserve være lige så stor. Begynd at opbygge din reserve allerede nu, eventuelt ved at sætte forbruget ned.

 

Jeg hjælper jævnligt virksomheder med rådgivning af medarbejdere i forbindelse med afskedigelser. De fleste overdriver faktisk de økonomiske konsekvenser ved at blive ledig og er derfor mere utrygge end nødvendigt.

 

Læs også
Unge faglærte slår unge akademikere i jobjagten

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om pension, investering og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…