Han kørte i bus og snakkede i mobiltelefon – så fik chaufføren nok …

Modelfoto

En episode i en bus har skabt heftig debat i Norge.

 

I fredags stod en ung mand ved navn Luca Bauer frem i avisen VG og hævdede, at han om torsdagen blev smidt ud af en bus, fordi han talte i sin mobiltelefon.

 

Han var meget fortørnet og mente, at han ikke havde talt højere end dem, der sad omkring ham og talte sammen.

 

”De mangler respekt og gode gammeldags manerer”

Nu har VG talt med den buschauffør, som angiveligt smed ham ud. Han hedder Haci Ali Timur og har kørt bus i 27 år.

 

Timur benægter at have smidt Bauer ud af bussen. Han siger, at han fortalte Bauer, at man ikke må forstyrre chaufføren. Bauer lagde på, men fik en ny opringning kort efter. Timurs version er så, at han bad den unge mand om at flytte sig, hvilket fik Bauer til frivilligt at forlade bussen.

 

Den version bliver dog anfægtet af andre i bussen. Men uanset hvem der gjorde hvad, så lægger buschaufføren ikke skjul på, at han er træt af folk, der sidder og kværner i mobil sådan et sted som en bus:

 

”Folk ejer ikke respekt for andre længere. Det er ikke i deres eget hjem, de sidder og snakker i mobilen; det er om bord på bussen, hvor de som regel sidder tæt på mange andre. De ævler løs om private ting, som ingen andre vil høre. De mangler respekt og gode gammeldags manerer.”

 

Timur fortsætter: ”Jeg oplever ofte, at folk sidder og råber i mobilen; de skændes heftigt med dem, de taler med, uden at tænke på folk omkring dem, som ikke har lyst til at høre med. Jeg står frem, fordi jeg er så træt af det mobil-hysteri, som ingen sætter grænser for. Det er på tide.”

 

Som chauffør føler han sig særlig generet af mobil-snakkeriet:

 

”Jeg skal have fokus på det, der sker i trafikken – modkørende biler, fodgængere og cyklister. Her er brugen af mobilen ret forstyrrende. Ikke den enkelte samtale, men alle samtalerne, jeg plages med gennem en lang arbejdsdag.”

Læs også
Video: Kvinde skubbede anden kvinde ud foran bus efter skænderi – indvandring trækker mere vold i hverdagen med sig

 

Chaufføren får kritik

Haci Ali Timur afviser, at han skulle være en specielt opfarende person. Han fremhæver eksempler på, at han tværtimod er meget imødekommende over for passagererne.

 

En medpassager siger dog til VG, at han og andre havde oplevelsen af, at chaufføren havde en dårlig dag, og at Luca Bauer ikke talte højt i mobilen.

 

Timurs chef giver også Bauer ret i, at han kunne tale i mobilen, og chefen understreger, at der skal ekstreme situationer til for at bede folk forlade bussen. Ledelsen har derfor spurgt Timur, om han ønsker at stoppe som chauffør.

 

Det gør han bestemt ikke. Han elsker sit job og har ikke lyst til at lave noget andet. ”Men jeg synes, at folk må vise lidt mere respekt. Det er alt, jeg ønsker.”

 

Hvad siger læserne?

Man kan have stor forståelse for, at Haci Ali Timur bare synes, at det er for meget med mobil-snakkeriet. Mange har sikkert oplevet irritationen, når folk med høj klar røst delagtiggør alle omkring dem i deres private anliggender.

Læs også
Afrikanere forsøgte at få fem barnevogne med en bus – da de fik nej, gik de amok

 

Men Timur kæmper formentlig en håbløs kamp. Det er blevet en fuldstændig indarbejdet del af kulturen og normerne i det offentlige rum, at folk kværner løs i mobilen (med mindre det er stillekupeer eller lignende – og selv dér).

 

Det er blevet så indarbejdet, at også en del af medpassagererne identificerer sig med den snakkende Luca Bauer og finder det helt urimeligt, at chaufføren vil forhindre ham i at bruge mobilen. Og de, der faktisk bliver irriterede over snakken, resignerer. For sådan gør folk altså i dag.

 

Hvad siger Den Korte Avis’ læsere? Er det i orden at bruge mobilen efter behov i en bus? Skal man forsøge at kæmpe imod? Eller er det noget, som man bare må finde sig i, uanset om man bryder sig om det eller ej?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…