Ved seks-tiden mandag morgen lå lille Thea og sov.
Det var dog ikke i hendes seng, men på et trappetrin i byen Honningsvåg i det nordlige Norge.
Det var køligt og blæste kraftigt, alligevel havde hun kun underbukser og støvler på. Men hun havde det godt.
Hun blev opdaget af en forbipasserende på vej på arbejde, der alarmerede politiet.
Gik fire kilometer i søvne
Hvordan var den lille pige havnet der så tidligt på morgenen?
Hun havde såmænd gået i søvne.
På vejen havde hun både gået langs motorvejen og gennem en 800 meter lang tunnel, før hun nåede sin destination.
Hendes bedste vens hus i nabobyen Honningsvåg.
Drømte at det brændte
Thea havde drømt, at huset brændte og derfor stod hun op, tog støvler på, slog låsen fra og gik ud af hoveddøren – mens hun sov.
Derfra var hun i søvne gået de fire-fem kilometer til nabobyen og havde lagt sig på trappetrinnet.
Thea var ellers på besøg hos sin tante, Kristine Sørensen, sammen med sin søster.
Det var politiets opringning, der gjorde tanten opmærksom på, at Thea mod forventning ikke sov sødt i sin seng, men var vandret afsted i nattens mulm og mørke.
“Det hele er ganske utroligt. Men det er jo fint, at det er gået så godt, som det er. Hun var faktisk i ganske god form. Hun var ikke specielt kold, og klarede at svare fyldestgørende på de fleste spørgsmål, siger operationsleder Olav Schølberg, Vestfinnmark politidistrikt til VG om fundet af Thea.
Moren går også i søvne
Thea går jævnligt i søvne, viser det sig. Det ligger til familien.
”Hun går rimelig ofte i søvne, det ligger til familien. Jeg er også søvngænger,” fortæller moren, Nadia Sørensen til norske VG.
Da Thea kom hjem efter sin nattevandring, var hun ved godt mod. Her fik hun en bid chokolade og lov til at få sin nye gymnastikdragt på.
Fup og fakta om søvngængere
Søvngængeri er faktisk normalt ifølge eksperten Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel, men forskere ved stadig ikke helt, hvorfor både børn og voksne kan finde på at gå i søvne. Måske derfor huserer der flere myter om søvngængere.
En af de mest udbredte er, at man ikke må vække en, der går i søvne, da personen kan gå i chok. Men det er rent fup, siger eksperten.
Fup
”Det passer ganske enkelt ikke, at det skulle være farligt på nogen måde. Men jeg vil alligevel anbefale, at man som for eksempel som forælder blot følger sit barn tilbage i seng, hvis det går i søvne. Når man går i søvne, sover man nemlig meget dybt, og så er der risiko for, at barnet bliver helt konfus og rundt på gulvet, hvis det bliver vækket,” siger Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel til TV2.
Mange tror, at søvngængere har psykiske problemer og at det, at gå i søvne skulle være et tegn på undertrykte følelser. Mikael Rasmussen forklarer at søvngængeri er helt normalt og altså ikke psykisk betinget, men at man stadig ikke ved præcis, hvad der sker, når mennesker går i søvne. (TV2)
Mange tror også, at hvis man går i søvne, så er det fordi man drømmer og derfor gør noget, der kunne virke som en naturlig handling i drømmen. Men det er heller ikke rigtigt, siger Mikael Rasmussen. (TV2)
”Når vi snakker drømme og søvngængeri, er der i virkeligheden tale om forskellige søvnfaser. Du drømmer kun i den søvnfase, som hedder REM-søvn, eller rapid eye movement. Når vi går i søvne, sker det til gengæld kun ved den helt dybe søvn, som er drømmeløs. Derfor kan søvngængere heller intet huske, når de vågner.” (TV2)
Hvis man kan huske at have drømt, mens man går i søvne, lyder forklaringen fra eksperten, at det er fordi man har været tæt på at vågne undervejs.
Fakta
Søvngængeri lå til Theas familie.
Mange tror det ellers ikke, men det altså tyder på, at der er en sammenhæng mellem gener og søvngængeri.
”Man ser tit, at søvngængeri er arveligt og løber i familien. Voksne søvngængere har for eksempel oftest også gået meget i søvne som børn. Så det lader til, at nogle simpelthen er mere disponerede for det, end andre,” siger Mikael Rasmussen. (TV2)