“Møl i fødevarer er en ulækker affære” – få ekspertens gode råd til hvordan, du undgår dem

Rentokil

Sommerens afslutning er normalt lig med øget forekomst af møl i køkkenskabene. Uheldigvis er det som oftest dig selv, der bringer skadedyrene med hjem.

 

Møl i fødevarer er dybest set en ulækker affære. Ofte kan vi ikke se dem, men ikke desto mindre mæsker og formerer de sig i vores skuffer og skabe. Og faktisk bringer vi typisk selv skadedyrene med indenfor.

 

»Vi får dem simpelthen hjem sammen med for eksempel nødder, mandler og müsli. Meget ofte i form af æg, og vi har ikke en chance for at opdage det, for vi kan ikke se dem. Når de har ligget i køkkenskuffen i et stykke tid, klækker æggene, og så kommer larverne ud og begynder at gnaske i den fødevare, de befinder sig i. Derfra spreder de sig til andre fødevarer,« fortæller Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer samt teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol.

 

Gode råd

Den bedste løsning for at undgå større forekomster af fødevaremøl er at opbevare nødder, mandler og gryn i tætte beholdere, så møllene ikke får mulighed for at sprede sig.

 

Dernæst er det en god ide at støvsuge skabene for efterfølgende at tørre dem af med en hårdt opvredet klub. På den måde undgår man, at vand og sæbe sammen med madrester ender i kanterne og på bagbeklædningen og bliver til en slags grød, som møllene kan leve af.

 

Claus Schultz fortæller desuden, at fødevaremøl har gode betingelser i et land som Danmark, fordi vi importerer mange udenlandske krydderier, nødder og kerner og samtidig ser kritisk på sprøjtning og anden behandling af fødevarer.

 

Desuden kunne noget tyde på, at møllene er særligt aktive, når sommeren går på hæld.

 

»Vi har nogle år i træk bemærket, at der er kommet en hel del henvendelser om møl i fødevarer lige efter sommerferien. Måske har det noget at gøre med, at der er mere varme i køkkenerne på det tidpunkt af året, og at de forskellige levestadier derfor udvikler sig hurtigere, men vi ved ikke præcist hvorfor.«

 

Foruden fødevaremøl byder sensommeren typisk også på en opblomstring af problemer med tekstilskadedyr som klædemøl og pelsmøl. De angriber eksempelvis uldtøj, ægte tæpper og pelsværk.

 

For yderligere information, kontakt Rentokils tekniske chef Claus Schultz på telefon 2099 1027.

Læs også
Ugens brevkasse: Hvordan slipper vi af med en lejlighed, som er fuld af kakerlakker?
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…