Det er mine penge, Helle

Nytåret er skudt ind og skudt i gang. På den politiske front holdt Helle Thorning-Schmidt en nytårstale, hvor den offentlige sektor og de offentlige udgifter blev fremhævet.

 

Helle Thorning kunne fortælle os, at vi i Danmark alle sammen har en art fællesøkonomi med hinanden. Hun forklarede, at vi i Danmark betaler en stor del af vores indkomst i skat og til gengæld herfor får læger og børnehaver – de såkaldte velfærdsydelser.

 

Statsministeren fortalte om Varla, som tilbringer sin alderdom på plejehjem i Nordjylland. Udover at vi naturligvis skal forstå, at statsministeren skam også kommer i Udkantsdanmark, blev det gjort klart, at Varla kan have en god alderdom med hjælp fra staten, fordi vi i Danmark betaler en høj skat. Regnestykket er enkelt i statsministerens udlægning – mere skat giver en større velfærdsstat, som giver mere tryghed for den enkelte.

 

Ikke klar over, hvor pengene kommer fra

I sit forsøg på at charmere den stadigt voksende andel af ældre vælgere ved at kalde dem ”knoklergenerationen” og fortælle om al den velfærd, de har fortjent, afslørede statsministeren, at hun ikke er klar over, hvor pengene kommer fra. Skal man tro Thorning-Schmidt, så har regeringen givet kommunerne en ekstra milliard, som kommunerne kan bruge på de gamle.

 

Nej, Helle, det er mine penge. Og Varlas penge. Du giver intet, du opkræver og fordeler.

 

”Ja, så det er en million til dig!”

Den afsporede retorik begrænser sig ikke til statsministeren. I sagen om Annette Vilhelmsens uddeling af en million kroner til Huset Zornig i forbindelse med projektet ”Stemmer på kanten” er det allermest skammelige, at Vilhelmsen står solbrændt og smilende og siger ”ja, så det er en million til dig!” til Lisbeth Zornig. Som om, det var hendes private midler, som hun forærede væk.

 

Det er mine penge, Annette! Og Varlas.

 

I et solidarisk fællesskab med fællesøkonomi er det ikke vigtigt, hvem der hiver hvilke penge hjem. Men det hjælper unægteligt på velviljen, hvis ens bidrag ikke bare tages for givet og deles ud med rund hånd og gavmild mine.

 

Inger Schroll-Fleischer, cand.scient.pol.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…