Det behøver ikke være en sur pligt at leve sundere. Her er 10 enkle tips til et bedre liv

Foto: Colourbox

Har du ambitioner om at leve et bedre liv, men ved du ikke, hvor du skal tage fat?

 

Du behøver ikke at lave dit liv fuldstændigt om. For der er mange små ting du kan gøre, som tilsammen vil give en stor effekt.

 

Her giver eksperter enkle tips til en sundere hverdag:

 

1. Skær ned på saltet

Danskerne spiser stadig for meget salt.

 

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser mænd i gennemsnit mellem 9 og 11 gram salt om dagen og kvinder 7-8 gram. Men saltindtaget skal ned på 5-6 gram om dagen. Det svarer til, at hver skal spise ½-1 teskefuld salt mindre hver dag.

 

For meget salt fører nemlig til forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, mavekræft, knogleskørhed og nyresten. (Hjerteforeningen)

 

Væn dig derfor af med at maden skal smage salt og gå efter færdigprodukter, der har det laveste saltindhold.

 

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh anbefaler overfor VG, at man går efter kvalitetssalt, der smager af mere, når man endelig skal salte sin mad.

 

2. Spis farverigt

Sørg for, at du ved hvert måltid har mange farver på din tallerken. At spise en slags grønt er ikke nok.

 

Læs også
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke veganerkost til småbørn, men det er forældrebestyrelsen der bestemmer om børnehaven ‘går vegansk’

Fyld en tredjedel af din tallerken med forskellige grøntsager. Det kan fx være en håndfuld grøn salat, tomater, sukkerærter, gulerødder og broccoli. På den måde vil du få en række vigtige næringsstoffer, forklarer Lise von Krogh. (VG)

 

3. Drik vand

Rent vand er livsnødvendigt for vores krop.

 

Kroppens celler fungerer bedst, når kroppens vanddepoter er fyldt op. Disse bliver tappet løbende gennem bl.a. sved og urin, siger læge og professor Berit Nordstrand. (VG)

 

For lidt vand kan give hovedpine og udtørrer slimhinderne. Det anbefales derfor, at man drikker 1½-2 liter vand om dagen. Det vand vil samtidig hjælpe kroppen med at udskille uønskede antistoffer, skriver Anette Harbech Olesen på sin blog madforlivet.com.

 

4. Snack smart

Vær forberedt på din søde tand og undgå at falde i fælder, når eftermiddagstrætheden melder sig.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Tag sunde snacks med i tasken. Det kan være nødder, frugt og mørk chokolade.

 

“Det er de små valg i hverdagen, der spiller en stor rolle for din sundhed,” siger læge og professor Berit Nordstrand. (VG)

 

5. Få nok søvn og godt med dagslys

Det er meget vigtigt at få nok søvn. Du skal sove, indtil du føler dig udhvilet.

 

Hvis du går rundt og føler dig træt og hele tiden må have kaffe, så er det et tegn på, at du sover for lidt.

 

Det kan også være en god idé at have en stabil døgnrytme, hvor du står op på samme tidspunkt hver dag og samtidig sørger for at få dagslys, som er med til at stabilisere døgnrytmen, forklarer søvnekspert og professor Bjørn Bjorvatn. (VG)

 

6. Bevæg dig mere

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

Et enkelt skridt til et sundere liv er at øge aktiviteten i hverdagen.

 

Små ting som at stå af bussen et par stop før, løbe en lille tur, når du alligevel er ude at gå, lege fanger med dine børn, danse til glad musik.

 

Kroppen har rigtigt godt af at røre sig i forskellige tempi, siger Berit Nordstrand, læge og professor. (VG)

 

7. Gå efter uparfumerede produkter

Skift dit rengøringsmiddel og personlige plejeprodukter med parfume ud med uparfumerede varianter. Så undgår du unødvendige lugte og kemikalier som er sundhedsskadelige og allergifremkaldende, siger Rose Lyngra, fagchef i det norske Astma- og allergiforbund. (VG)

 

8. Drik med måde

At drikke alkohol er ikke risikofrit og selv et lille alkoholforbrug kan give kræft.

 

Læs også
Fitnesscenteret er for alle

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at kvinder max. drikker 7 genstande om ugen og mænd max. 14 genstande, og at man uanset køn stopper med at drikke, før man har nået 5 genstande ved samme lejlighed.

 

9. Ring til en ven

Kniber det med at komme ud og dyrke motion, anbefaler personlig træner Lene Alexandra Øien, at man ringer til en ven.

 

”De fleste mennesker er flokdyr, og mange af os præsterer bedre i team eller i en gruppe. Desuden er det lettere at gennemføre træningen, når du har en aftale med nogen du kan lide. Teamwork is dreamwork!” (VG)

 

10. Vask hænder

Vask hænderne og gør det mange gange i løbet af en dag. Det er en af de vigtigste ting, du kan gøre, for at holde dig sund og rask og undgå at blive syg.

 

Vask dem med sæbe, når du kommer hjem, har været på toilettet, inden du skal lave mad og inden du skal spise og i øvrigt, når du har haft kontakt med bakterier. (Sygeforsikring Danmark)

 

Læs også
Det skal du vide om Impotens
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…