I Rumænien har Europas største bjørnereservat netop indviet sit tredje store område. Bjørne, som tidligere har levet under trange forhold i cirkus og zoos, har her fået masser af plads til at udfolde sig i naturlige omgivelser.
Dyrebeskyttelsesorganisationen WSPA (World Society for the Protection of Animals) har sammen med en lokal organisation skabt de trygge rammer for dyrene, som efter flere år i fangenskab aldrig ville være i stand til at klare sig selv i naturen. Reservatet er dog også åbent for andre dyrearter, hvilket har medført et usædvanligt venskab mellem to af reservatets beboere.
Reservatet Zarnesti er en milepæl inden for dyrevelfærd. I Rumænien havde det i mange år været almindeligt, at private holdt bjørne i fangenskab – nogle bjørne stod lænket ved restauranter for at trække opmærksomhed og penge fra de besøgende. Andre af de store dyr blev udstillet i små bure eller bag trange indhegninger. Dette på trods af at det var forbudt at holde bjørne i fangenskab.
For at gøre det muligt at håndhæve lovgivningen gik WSPA og en lokal organisation i 2005 i gang med at oprette reservatet. Bjørnene kunne på grund af deres opvækst i fangenskab ikke genudsættes i naturen og ville sandsynligvis være blevet aflivet, hvis det ikke havde været for bjørnereservatet.
Siden er også bjørne fra zoologiske haver og cirkus blevet flyttet til reservatet. I dag huser stedet 78 reddede bjørne, og med det indhegnede skovområde på i alt 70 hektarer er der åbnet mulighed for, at yderligere bjørne kan flytte ind.
Prince Charles og Luna
To af indbyggerne i reservatet er hanbjørnen Prince Charles og hunulven Luna. Ulven begyndte sit liv i en rumænsk zoo i en indhegning, der kun var 4 kvadratmeter stor. Da Luna i 2013 blev flyttet fra zooen og kom til reservatet, blev hun i første omgang sat ind i en flok med otte andre reddede ulve.
Efter lang tid i ensomhed havde Luna dog en del problemer med at falde til i den store gruppe, og som et forsøg valgte personalet derfor at sætte hende ind til en af reservatets veteraner; den mere end 40 år gamle hanbjørn Prince Charles. Og det viste sig at være en god kombination!
Prince Charles, der ellers var kendt som lidt gnaven, livede betydeligt op af selskabet, og Luna følte sig tydeligvis tryg i den store bjørns selskab. I dag er det umage par gode venner. Det sker ofte, at de lægger deres spisetid samtidigt, og ellers sidder de gerne i fællesskab og skuer ud over det grønne reservat eller går rundt side om side i deres store indhegning.
Kampen for verdens mishandlede bjørne fortsætter
WSPA har været pionerer inden for beskyttelse af bjørne siden 1992, hvor organisationen i Grækenland etablerede verdens første bjørnereservat. Inden da havde det ikke været muligt for de græske myndigheder at håndhæve den lovgivning, som forbød blandt andet de såkaldte dansebjørne, som var meget populær underholdning for turister.
WSPA gik ind i arbejdet med at konfiskere og redde de græske dansebjørne, og få dem anbragt i det nyoprettede reservat. WSPA var senere med til at etablere et endnu større reservat i Tyrkiet og andre i Ungarn, Thailand, Pakistan, Indien og altså også bjørnereservatet i Rumænien. Det græske og det tyrkiske reservat har været et forbillede for dyrebeskyttelsesorganisationer i hele verden lige siden, og mange af de tidligere dansebjørne lever i dag fortsat et godt liv i reservaterne.
WSPA fortsætter arbejdet med at beskytte bjørne mod mishandling, i særdeleshed bjørne, som bruges i bjørne-hundekampe i Pakistan og bjørne, som udsættes for smertefuld tapning af galde i store dele af Asien.
WSPA er taknemmelige for hver eneste bjørn, der reddes
“Vi er rigtig glade for, at Europas største bjørnereservat nu står færdigbygget. Lykkeligvis ser vi ofte, at bjørnene liver gevaldigt op både fysisk og psykisk, når de kommer til reservatet.
På trods af et langt liv bag tremmer, lærer de hurtigt at bevæge sig rundt i naturen, klatre i træer, finde mad og plaske i vandhuller. Sådan som enhver bjørn bør leve sit liv. I WSPA er vi derfor taknemmelige for hver eneste bjørn, vi, sammen med vores støtter, kan være med til at give en bedre tilværelse,” siger Gitte Buchhave, direktør for WSPA Danmark.