Ferietid er rejsetid, og rejseaktivitet kan resultere i store problemer med skadedyr. Specielt i forhold til væggelus, der de seneste år har udviklet sig til at være et massivt problem i både Danmark og udlandet.
Landets største aktør på området, Rentokil Skadedyrskontrol, har netop opgjort antallet af behandlinger mod væggelus og oplyser, at virksomheden i 2014 har udført hele 40 procent flere opgaver end i den tilsvarende periode sidste år.
“Forklaringen på den voksende forekomst af væggelus skal i høj grad findes i danskernes øgede rejseaktivitet. Fordi vi rejser meget mere end tidligere, bringer vi ofte væggelusene med hjem efter at have været på hotel, hvor væggelusene stortrives. Vi tager endda væggelusene med hjem via rejser med passagerfly,” fortæller Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer samt teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol.
Det er primært omkring menneskers sovesteder, at væggelus befinder sig. De kan mase sig ind i meget små sprækker og opholde sig i for eksempel senge, madrasser, sengeborde, stikkontakter, bøger, sprækker i mure, tapet eller lister. Væggelus kan desuden transportere sig fra sted til sted via bagage, brugte møbler eller sågar en bærbar computer. Det udgør en stor del af forklaringen på, at vi typisk selv transporterer væggelus med hjem i forbindelse med rejser.
Væggelus lever af blod og kan suge op til syv gange deres egen vægt. Efter at have indtaget føde gemmer de sig i hulrum, revner og sprækker og sidder roligt der og fordøjer blod, inden de på ny går på jagt efter føde. Særligt det forhold vanskeliggør bekæmpelsen af de små snyltere. Samtidig klæber væggelus fire-fem æg fast om dagen i sine skjulesteder og spreder sig derfor med ekstrem hastighed.
Tidligere var bekæmpelse med insektmidler den foretrukne løsning over for angreb af væggelus. Imidlertid var der ofte tale om en langvarig affære med brug af uhensigtsmæssige mængder gift i soverum.
Rentokil har derfor opgraderet et gammelt husråd om at koge tøj inficeret med insekter ved 60 o C. Det er sket med udviklingen af en særlig varmekanon, som dræber insekter på alle levestadier ved at udsætte deres omgivelser for høje temperaturer.
“Varmebehandling foregår med et minimum af insektmiddel, så der er ingen lugtgener, og det er ikke nødvendigt at afspærre private hjem eller hotelværelser under og efter behandlingen. Faktisk tager det typisk mindre end en dag at løse problemer med insekter via varmebehandling, og rummene kan genbruges umiddelbart efter behandlingen,” fortæller Claus Schultz.
Se her, hvordan du giver væggelus en varm afsked: https://www.youtube.com/watch?
For yderligere information, kontakt Rentokils tekniske chef Claus Schultz på telefon 20 99 10 27 eller claus.schultz@rentokil-
For pressebilleder eller ved andre spørgsmål kontakt Allan Priess Poulsen hos EHRENBERG Kommunikation på 53 70 51 38 eller[email protected]