Thorning løber stor risiko med debat om halalkød

Det har vakt opsigt, at Helle Thorning brugte en pæn del af sine første store medieinterviews efter sommer til at tale om halalkød og svinekød.

 

Det har ellers ikke været et emne, som regeringen, Socialdemokraterne eller Thorning selv har gjort sig i. Man har hidtil forsøgt at ignorere den voksende debat om mærkning af halalslagtede varer og servering af halalkød og svinekød i daginstitutioner og på hospitaler.

 

Men nu sprang Thorning ud i debatten.

 

Hun sagde, at man burde holde fast i svinekødet i de offentlige institutioner som en del af dansk kultur og tradition. Og hun forstod godt, at folk gerne ville have en mærkning, der viste, om kødet var halalslagtet, mens der blev læst bønner over det. Hun vil dog ikke komme med et lovindgreb.

 

Thornings melding skyldes først og fremmest frygten for det fremstormende Dansk Folkeparti.

 

Hun turde ikke lade være med at tage disse spørgsmål op. Men hun løber omvendt en stor risiko ved at gøre det.

 

Truslen fra Thulesen Dahl

Dansk Folkeparti er i øjeblikket det parti, der har haft størst fremgang siden sidste valg. Og en væsentlig del af de nye vælgere er hentet hos Socialdemokraterne.

 

Flere meningsmålinger har sendt Thornings parti i chok, fordi man ligefrem blev overhalet af Dansk Folkeparti som Danmarks næststørste parti.

 

I gennemsnittet af målingerne holder Thorning sig ganske vist stadig foran. Men hun åndes tungt i nakken af Kristian Thulesen Dahl. Derfor begynder panikken at melde sig.

 

Thulesen Dahls fremgang hænger sammen med, at han har lagt en linje i den økonomiske politik og velfærdspolitikken, som appellerer til traditionelle socialdemokratiske vælgere.

Læs også
Kunderne elskede pølsevognen på Brønshøj Torv, men nu har ejeren givet op efter grov chikane fra drenge – de krævede, at der kun blev solgt halal

 

Thornings lempelser i udlændingepolitikken

Men Thorning er bange for, at Thulesen Dahl også vinder frem på udlændingepolitikken. Det kan hun da også roligt være. Selvfølgelig spiller Dansk Folkepartis holdning til udlændingepolitikken en rolle for de fleste af dem, der søger mod partiet.

 

Her er Thorning sårbar, fordi regeringen har gennemført en stribe lempelser i vilkårene for både asylansøgere og familiesammenføringer. Med det resultat, at tilstrømningen er steget mærkbart på begge områder.

 

De Radikale og SF har været godt tilfredse med den udvikling. Men den har givet Socialdemokraterne problemer.

 

De gamle sår fra Muhammed-konflikten åbnes

Samtidig er de gamle sår fra Muhammed-konflikten blevet åbnet igen. Denne konflikt handlede grundlæggende om det samme som konflikten om halalkød: Skal danskerne indordne sig under islamiske regler i deres eget land?

 

I Muhammed-konflikten drejede det sig om islamiske regler for ytringsfriheden. De fleste politikere fra de nuværende regeringspartier mente, at vi skulle indordne os under disse regler og begrænse vores ytringsfrihed.

Læs også
En stemme på Mette Frederiksen vil uundgåeligt være en stemme på en svagere udlændingepolitik

 

Nu kommer så en af de mest aggressive islamiske repræsentanter fra dengang, Ahmed Akkari, og siger, at han fortryder. Det var helt forkert at kræve af danskerne, at de skulle overtage islamiske regler om ytringsfrihed!

 

Det får politikere og meningsdannere fra regeringspartierne til at fremstå som folk, der svigtede frihedsidealerne. Også det har øget Thulesen Dahls pres på Thorning.

 

Uro blandt de røde

Men Thorning udmelding i debatten om halalkød og svinekød er risikabel.

 

Den giver uro inden for regeringen. Både De Radikale og SF viser tegn på utilpashed. De Radikale skoser Thorning for overhovedet at beskæftige sig med emnet.

 

Konkret er Thornings melding en brutal påmindelse til SF-formand Annette Vilhelmsen, der er blevet socialminister og dermed også integrationsminister. En besked i retning af:

 

Læs også
Udsigt til politisk drama om udlændingepolitik mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen

”Vi socialdemokrater er nervøse for, hvilke slappersynspunkter du kan finde på at komme med i udlændingedebatten. Så her har du din regeringschefs rettesnor for, hvor skabet bør stå i halaldebatten.”

 

Men det kan skabe en modreaktion fra Vilhelmsen, og så er spillet kørende.

 

Også hos Socialdemokraterne selv er meningerne delte: Københavns børne- og ungeborgmester Anne Vang går imod Thorning, mens overborgmester Frank Jensen giver støtte til statsministeren.

 

Angsten hænger i luften

Thorning vil blive kritiseret for, at hun nu har lukket ånden ud af flasken, så udlændingepolitikken igen bliver et stort tema.

 

Hendes svar vil være, at ånden under alle omstændigheder vil komme ud af flasken. Det vil Dansk Folkeparti med de mange vælgere i ryggen sørge for. Og hvis Socialdemokraterne bare lader som ingenting, løber Dansk Folkeparti med det hele.

 

Thorning har sikkert ret i, at Socialdemokraterne ikke kan klare sig med en passiv holdning. Partiet er nødt til at gå ind i debatten – ellers risikerer det nye blødninger.

Læs også
DF vil lovsikre ret til at fravælge halalkød

 

Men det er en dødsensfarlig færd hun begiver sig ud på. Uenighed om udlændingepolitikken har tidligere haft katastrofale konsekvenser for partierne til venstre.

 

Angsten for en gentagelse hænger i luften.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…