Regeringen er i moralsk opløsning

I går blev justitsminister Morten Bødskov tvunget til at gå af, fordi han havde vildledt Folketinget.

 

I dag sidder socialminister Annette Vilhelmsen på anklagebænken under et samråd. Hun har overtrådt reglerne for tildeling af offentlig støtte, og hun har vildledt Folketinget.

 

For kort tid siden trådte udviklingsminister Christian Friis Bach tilbage med den begrundelse, at han havde vildledt Folketinget – dog uden selv at vide det.

 

I horisonten venter en sag, som kan vise sig at være den alvorligste af dem alle. Den drejer sig om klima- og energiminister Martin Lidegaard. Han havde slet ikke styr på de eksplosivt voksende udgifter til solcelleanlæg, og han vildledte Folketinget om et lovforslag.

 

Fire ministre i rap har vildledt Folketinget. Fire ministre i rap har dermed overtrådt ministeransvarlighedsloven. Det er fuldkommen uhørt.

 

Da regeringen trådte til, blev der ellers ikke sparet på de store ord om god regeringsførelse. De ord er nu blevet til aske.

 

Regeringen er i moralsk opløsning.

 

Bødskovs løgn

Morten Bødskov løj for Retsudvalget. Han forsøgte i går at begrunde løgnen med, at den var et forsøg på at beskytte retsudvalget mod en meget alvorlig sikkerhedstrussel, hvis udvalget besøgte Christiania.

 

Men Bødskovs påstand om den helt ekstraordinære sikkerhedstrussel var ikke overbevisende. Et flertal i Folketinget mente da heller ikke, at hans argumenter gav en holdbar begrundelse for, at han havde løjet.

 

Vilhelmsens falske påstand om lige vilkår

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Annette Vilhelmsen har ikke engang en søforklaring at give, når hun skal i samråd i dag.

 

Det står klart, at hun og hendes ministerium overtrådte reglerne, da de fordelte en pulje til aktiviteter, som skulle fremme socialt udsattes valgdeltagelse.

 

Vilhelmsens embedsmænd informerede Lisbeth Zornigs virksomhed Huset Zornig om puljen før alle andre. Og de hjalp Huset Zornig med at udforme den ansøgning, som de så selv bagefter skulle bedømme.

 

Da Annette Vilhelmsen tilfældigt mødte Lisbeth Zornig, mens DR2 optog det, lovede ministeren med en flot håndbevægelse, at Zornig kunne få hele puljen. ”Der er en million til dig,” som hun sagde.

 

På det tidspunkt var ansøgningsfristen slet ikke udløbet, og Zornig havde endnu ikke søgt. Alligevel hævdede Vilhelmsen over for Folketinget, at alle var blevet behandlet på ”fuldstændig lige vilkår”.

 

Lisbeth Zornig selv kommenterede: ”Det synes jeg ikke er lige vilkår.” (Politiken) Og det har hun jo fuldstændig ret i.

 

Læs også
På vej mod kaos: Regeringen bruger embedsmænd til at afvise DF’s udlændingekrav – men nu gennemhulles embedsmændenes påstande

Enhedslisten tør næppe fyre Vilhelmsen

Vilhelmsens sag er endnu dårligere end Bødskovs på den måde, at hun ikke har nogen undskyldning. Hun forskelsbehandlede – punktum.

 

Men den er bedre på den måde, at hun trods alt ikke har fabrikeret en hel røverhistorie over for Folketinget, som Bødskov gjorde. Vilhelmsen ”nøjedes med” en enkelt vildledende påstand om ”fuldstændig lige vilkår”.

 

Men hun har efter alt at dømme også overtrådt ministeransvarlighedsloven. Det er begrundelse nok for at fyre hende.

 

Enhedslisten har dog næppe modet til at gøre det bare dagen efter, at Bødskov fik sparket.

 

Det hele kompliceres af, at Annette Vilhelmsen er partileder. Dermed kan Helle Thorning være nødt til at true med regeringens afgang. Hvilket hun måske allerede har gjort over for Enhedslisten.

 

De forkælede snakkende klasser

Læs også
Danmark skal have et burkaforbud, og det skal være nu – Østrig gennemfører forbud på søndag

Tilbage står det store spørgsmål: Hvordan er det kommet dertil, at ministre på stribe overtræder ministeransvarlighedsloven? Den er en af de mest fundamentale love i folkestyrets arbejde.

 

Der er jo klart sket et moralsk skred, så ansvarlige ministre er begyndt at tage lettere på den slags. . Der er ikke den katastrofestemning omkring det, som der har været, og som der bør være.

 

Måske er det et udtryk for, hvad man kunne kalde de snakkende klassers forkælelse og sorgløshed. En oplevelse af, at det hele jo bare er noget, man leger. Går noget galt, kan man vel altid snakke sig ud af det.

 

Danmark har en ”selfie”-regering

Et billede melder sig i den forbindelse:

 

Mens Morten Bødskovs løgn blev udstillet, og mens Helle Thornings regering ramler, sad hun selv som en fjantet skolepige under mindehøjtideligheden for Mandela og tog selvportrætter på mobiltelefonen sammen med præsident Obama og premierminister Cameron.

 

Den slags selvoptagne fotos hedder nu om stunder en ”selfie”. Danmark har i dag en ”selfie”-regering.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Embedsmændenes svigt

Ministrenes manglende politiske erfaring har sikkert bidraget til de pinlige sager. Men ansvaret ligger ikke hos ministrene alene.

 

I alle de fire sager, hvor ministre har vildledt Folketinget, er de i helt uforståelig grad blevet svigtet af deres embedsmænd.

 

Embedsmændene har været sløsede med sagerne, de har rådgivet dårligt, og de har i flere tilfælde selv deltaget meget aktivt i brud på reglerne. Det gælder også i Annettes Vilhelmsens sag.

 

Vilhelmsen og Thorning må stå til ansvar

Men selv om hun er blevet svigtet af embedsmændene, og selv om hun uerfaren og usikker, så er hun altså minister.

 

Annette Vilhelmsen må i dag stå til ansvar for sine gerninger. Og Helle Thorning må stå til ansvar for sine ministres grove forseelser. Herunder vildledning af Folketinget.

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…