Frank Jensen angreb politiker, som kritiserede, at islamist får tilskud fra København

Det kan være svært at debattere integrationspolitik i Københavns Borgerrepræsentation. Det erfarede løsgængeren Jaleh Tavakoli på et budgetforhandlingsmøde i torsdags, hvor hun åbent kritiserede flere af de integrationsprojekter, Københavns Kommune bevilger penge til.

 

Mikrofonen blev afbrudt

Syv minutter inde i Tavakolis ordførertale valgte overborgmester Frank Jensen, der fungerer som mødeleder, nemlig at afbryde hendes mikrofon. ”Jeg synes, de seneste tre minutter har været fuldstændig ved siden af skiven i forhold til at drøfte Københavns Kommunes budget”, sagde han fra pladsen bag hende.

 

I sin tale havde Jaleh Tavakoli blandt andet opfordret Borgerrepræsentationen til ikke at fortsætte med at give kommunal støtte til integrationsmedarbejderen Khalid Al-Subaihi og hans arbejde med børn og unge på Nørrebro som leder af det såkaldte Nørrebronx.

 

Al-Subaihi var i 2009 med til at starte den fundamentalistiske organisation Viden om islam (VIOMIS), der året efter og igen i 2013 inviterede den radikale imam Sheikh Khalid Yasin til København. Yasin går blandt andet ind for dødsstraf for homoseksuelle. Det vakte stor opstandelse med omtale i de fleste medier og stærk kritik fra flere sider. For eksempel kaldte Lars Aslan Rasmussen, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne, det for en skandale.

 

 

Ingen kritik af navngiven person

Ved borgerrepræsentationsmødet i torsdags mente overborgmester Frank Jensen ikke, at Jaleh Tavakoli fra talerstolen måtte kritisere en navngiven person: ”Hvis det fortsætter med at være angreb på en person, som ikke er til stede her i salen, så må jeg bede ordføreren om at gå ned”.

 

Tavakoli var som konsekvens nødt til at forlade talerstolen, inden hun var færdig med sin ordførertale. Hun fortæller, at hun er vred og chokeret over overborgmesterens opførsel, og at hun har valgt at klage til Borgerrepræsentationen over behandlingen:

 

”Frank Jensen er ordstyrer og ikke overdommer. Der er ytringsfrihed i Danmark, og jeg forstår ikke, at man kan være så arrogant og afvisende. Det er et område, hvor jeg kan dokumentere, at der er problemer – også i forhold til den konkrete sag med Khalid Al-Subaihi”, udtaler hun.

 

Den Korte Avis har efterfølgende fået tilsendt Jaleh Tavakolis tale. Af den fremgår det, at hun blandt andet blev forhindret i at sige, at hun har dokumentation for, ”at [Khaled Al-Subaihi] over for unge har tilkendegivet støtte til salafistbevægelsen Al Nusra i Syrien”.

 

Al Nusra (også kaldet Al Nusra-fronten) er en islamistisk al-Qaeda gruppe, som figurerer på FN’s og EU’s terrorliste, men den oplysning kom altså ikke frem på mødet i torsdags.

 

 

Pial Allerslev blev ikke stoppet

Det har i øvrigt ikke tidligere været et problem at tale om Khalid Al-Subaihi ved Københavns Borgerrepræsentations møder.

 

Ved en forespørgselsdebat den 25.april i år kritiserede Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) således Al-Subaihi fra talerstolen og anbefalede, at han ikke fremover blev tildelt offentlige midler til sit integrationsarbejde. Her blev der ikke grebet ind. Pia Allerslev sagde blandt andet, at:

 

”Khalid Al-Subaihi (…) igen og igen forbindes med aktiviteter og værdier, som jeg bestemt ikke mener, Københavns Kommune skal forbindes med. (…) Han har en nøglerolle i Nørrebronx, men problemet er, at han samtidig jævnligt forbindes med ekstreme, islamistiske kræfter”.

 

Spørgsmålet er derfor, hvorfor Jaleh Tavakoli blev forhindret i at gøre sin ordførertale færdig. Hun fortæller, at hun fik at vide, at den kunne være injurierende, men mener selv, at hun reelt blev forfordelt.

 

Roger Buchs kommentar

Den Korte Avis har bedt tidligere kommunalforsker og nu forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch vurdere videoklippet fra mødet. Han siger:

 

”Frank Jensens begrundelse om angreb på personer, som ikke er til stede, er helt irrelevant – hvis der var tale om injurierende eller racistiske udtalelser, er det måske en anden sag, hvad der umiddelbart slet ikke er tale om. Derimod er det relevant at spørge, om talen handler om budgettet, hvad den jo klart gør”.

 

Selvom man som overborgmester er mødeleder og skal sikre, at møderne forløber rimelig effektivt, mener Roger Buch, at Frank Jensen gav Jaleh Tavakoli ”kort snor”:

 

”Den første del (af talen, red.) handler generelt om integration og er måske ikke så relevant, men han afbryder hende jo faktisk, da hun er meget direkte og konkret i forhold til økonomiske beslutninger om tilskud. På samme måde som man andre steder diskuterer helt konkrete ting som for eksempel Amagerbrogade”, påpeger han.

 

Rasmus Jarlovs kommentar

Den Korte Avis ville gerne have haft en kommentar fra overborgmester Frank Jensen, men han har ikke ønsket at udtale sig. Vi har derfor bedt et andet medlem af Københavns Borgerrepræsentation, den konservative Rasmus Jarlov, om at kommentere episoden. Han siger:

 

”Hvis man lukker en diskussion ned som den, Jaleh Tavakoli forsøgte at rejse, så er der nogle vigtige emner, vi ikke kommer til at diskutere i Borgerrepræsentationen. For mig at se er det meget relevant, når vi bruger meget store beløb på integrationsprojekter, at vi så også har mulighed for at diskutere dem”.

 

Rasmus Jarlov mener ikke, at argumentet om, at man ikke må omtale navngivne personer, er holdbart:

 

”Det er meget svært at lukke diskussioner, fordi de handler om enkeltpersoner, for enkeltpersoner kan jo ofte have en stor indflydelse på byen og den måde, vi bruger penge på, og så synes jeg da selvfølgelig, at man skal have lov til at diskutere det”.

 

Se klippet her:

 

Del på Facebook