Den Lille Havfrue fylder rundt

Foto: Niels Bonnevie

I dag fylder en af Danmarks mest berømte statuer 100 år. Den 23. august 1913 blev Den Lille Havfrue opstillet på Langelinie i København.

 

H.C. Andersen

Bronzestatuen er inspireret af H.C. Andersens eventyr om havfruen, der længes efter prinsen på landjorden. Eftersigende havde brygger Carl Jacobsen forelsket sig i havfruen efter at have set en ballet på Det Kongelige Teater, og derfor bestilte han kunstneren og billedhuggeren Edvard Eriksen til at opføre en skulptur af hende (Visit Copenhagen).

 

Statuen er inspireret af den primaballerina, Ellen Price, som dansede hovedrollen i den ballet om Den Lille Havfrue, brygger Carl Jacobsen så i 1909. Men da hun ikke ville sidde nøgenmodel for billedhuggeren, er Den Lille Havfrues krop i stedet modelleret efter Edvard Eriksens egen kone, Eline Eriksen (Erhvervsstyrelsen).

 

Den Lille Havfrue er 125 cm høj og vejer 175 kg. Statuen blev skænket til Københavns Kommune af bryggeren.

 

Ude godt, hjemme bedst

Den Lille Havfrue har flere gange været udsat for hærværk. Hun er blevet overhældt med rød maling, hun har fået savet hovedet af og hun er blevet væltet ned fra sin sten.

 

I det meste af 2010 var statuen udlånt til Shanghai i Kina i forbindelse med Verdensudstillingen EXPO 2010 (aok.dk).

 

Siden november 2010 har Den Lille Havfrue atter siddet trofast på sin sten ved Langelinie. Nu har hun siddet der i 100 år til glæde for danskerne og for turismen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…