Martin Scorseses nye film er stort tænkt, på mange måder flot og indimellem bare kedelig 

Getting your Trinity Audio player ready...

**** Fire stjerner ud af seks 

 

Enhver, der sætter pris på kvalitetsfilm, kender navnet Martin Scorsese. Den amerikanske filminstruktør af italiensk afstamning er født i 1942, og hans første spillefilm var ”Who’s That Knocking At My Door?” (1967) med Harvey Keitel i hovedrollen.

 

I 1970erne blev han en del af de såkaldte “movie brats” sammen med Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas og Brian De Palma.

 

Via De Palma mødte Scorsese Robert De Niro, og de lavede sammen bl.a. filmene ”Mean Streets” (1973) og ”Taxi Driver” (1976).

Andre kendte titler på instruktør-CV’et er “Alice bor her ikke mere” (1974), “The King of Comedy” (1982), “Goodfellas” (1990), “Cape Fear” (1991), “Uskyldens år” (1993), “The Aviator” (2004), “Shutter Island” (2020) “The Wolf of Wall Street” (2013), og “The Irishman” 2019). 

I hans seneste film KILLERS OF THE FLOWER MOON bliver to af de tre hovedroller spillet af Robert de Niro og Leonardo DiCaprio, sidstnævnte en anden Scorsese-yndlingsskuespiller.
10 film er det i øvrigt blevet til i alt i et samarbejde mellem Martin Scorsese og Robert de Niro.  

 

Handling 

Vi befinder os i Fairfax, Oklahoma, i de første årtier af 1900-tallet. Byen kan minde om en guldgraverby, hvortil mange rejser for at gøre deres lykke, men det er ikke det røde guld, der er trækplaster – det er det sorte: Olie og olieindustrien. 

 

Olien tilhører indianerstammen Osage-folket, som ikke selv arbejder i industrien, men nøjes med at nyde godt af de royalties, som olieselskaberne betaler. 

Paradoksalt nok har de egentlige ejere ikke råderet, for ”den amerikanske stat har stemplet dem som ”inkompetente” og indsat formyndere, som efter anmodning udbetaler penge til de enkelte medlemmer af Osage folket. 

Respekten for ejendomsretten er overholdt, men pengene forbliver under den hvide mands kontrol. ” (citat fra pressematerialet). 

 

Oliefundene i reservatet har gjort Osage-folket umådeligt velhavende. De mange penge omsættes bl.a. i dyre biler, og de fleste familier har køretøj med privatchauffør. Luksuslivet vækker både misundelse og fjendtlighed hos mange hvide tilflyttere, der frister en kummerlig tilværelse som fattige daglejere.  

 

En af tilflytterne er den netop hjemsendte sårede soldat i 1. verdenskrig, Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio). Han kan ikke løfte tunge ting, men hans onkel, William ”King” Hale (Robert de Niro), har tilbudt ham et job som chauffør, et tilbud som Ernest med glæde tager imod. 

 

Navnet King udspringer af, at King er den mest indflydelsesrige mand i området. Han er kvægfarmer og gode venner med sine Osage-naboer. Han taler deres sprog og kender de enkelte familier, hvilket betyder, at Ernest får hvervet som chauffør for den unge, rige Osage-kvinde, Mollie Kyle (Lily Gladstone), når hun skal på indkøb i byen, til lægen eller har andre ærinder.  

 

King tilskynder Ernest til at gøre kur til Mollie, der ud over at være sød og køn har det klare aktiv, at hun er arving til olierettigheder. Kurmageriet lykkes, og Ernest og Mollie indgår ægteskab og stifter familie. 

 

Alt tegner lyst og lykkeligt, men idyllen forstyrres af en række mystiske dødsfald blandt deres naboer. Alle døde er personer med olierettigheder. 

For at føje spot til skade er Mollie blevet ramt af sukkersyge og bliver stadig mere svækket helbredsmæssigt. 

Hun fornemmer, at noget er galt, at hun ikke får den rigtige medicin, og hun føler sig generelt utryg. For hvem kan hun stole på? De hvide læger? King? Og er der andre hvide, heriblandt søsterens ægtemand, der ikke har rent mel i posen? Er det ligefrem sådan, at der finder bevidste og planlagte forbrydelser sted? 

 

Vurdering 

”Killers of the Flower Moon” er baseret på virkelige hændelser og lovovertrædelser afsløret af FBI i 1923.
Genremæssigt kan filmen placeres som en blanding af en moderne western, krimi og kærlighedshistorie

 

Scorsese kan ikke lave en dårlig film, og denne er da også værd at se af flere grunde. Således hovedtemaet i form af kultursammenstødet mellem hvide og indianere og Osage-folkets lidelsesfyldte tab af stammetraditioner, som materielle goder ikke kan kompensere for.
Andre store temaer er kærlighed, trofasthed og tillid, der bliver sat på prøve på grund af menneskers egoisme, begærlighed og materielle grådighed. Også forbrydelse og straf er et vigtigt emne.  

 

Der bliver spillet fremragende i de tre hovedroller, og stor respekt herfra for, hvad DiCaprio og de Niro formår at få ud af deres figurer. De er (næsten) 100 procent troværdige og overbevisende i al deres (u)menneskelighed, fejlbarlighed og magtudøvelse.  

Nydes kan også flotte naturscenerier og billedsekvenser, bl.a. i filmens slutning. 

 

Men – for der kommer et men: ”Killers of the Flower Moon” tager 3 timer og 26 minutter uden pauser, og det er mindst en time for meget. 

Det er muligt at lave lange film. ”Godfather” tager 2 timer og 55 minutter.  ”Godfather 2” 3 timer og 22 minutter. ”Borte med blæsten” varer 3 timer og 58 minutter. Ben-Hur 3 timer og 32 minutter.
I min optik er ikke en eneste af de fire nævnte film et sekund for lang. Arhh, ret skal være ret. Måske kunne Ben-Hur godt være strammet et par steder. 

 

Så hvad er der galt her?  

 

Flere scener trækkes unødigt ud for at hamre de ønskede budskaber fast. I adskillige biroller lægger manus op til en karikeret portrættering og den genkendelige sort-hvide Hollywood-manual i persontegningen. Suppleret med unødig patos og sentimentalitet, der enten bæres frem eller understøttes af lydsidens alt for dominerende underlægningsmusik. 

 

Men en Martin Scorsese-film skal selvfølgelig ses. Ingen tvivl om den sag. 

Længde: 3 timer 26 minutter  

  • Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert de Niro m.fl. 
  • Instruktør: Martin Scorsese 
  • Manus:  Erik Roth & Martin Scorsese – baseret på en bog med samme navn af journalisten David Grann. 
  • Censur: T.o. 15 år 
  • Premieredato: torsdag d. 19. oktober.

Killers of the Flower Moon | Official Trailer 2 (2023 Movie) – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…