Holger K. Nielsen har set lyset: Forsvarsforbeholdet var en fejltagelse – og hvor var EU, da krigen startede på Balkan? Lyder det fra den tidligere SF-formand

Man har et standpunkt, indtil man tager et nyt, lød det i 1967 fra daværende statsminister Jens Otto Krag (S).

 

Om Holger K. Nielsen, der dengang var 17 år gammel, læste om det i Ekstra Bladet og tog ved lære af det, skal være usagt.

 

Under alle omstændigheder gentager han nu manøvren og vil afskaffe det forsvarsforbehold, han i1993 selv var arkitekten bag for at få danskerne til at stemme ja til Maastricht-traktaten om Den Europæiske Union.

 

Ved folkeafstemningen den 1. juni 1992 var det blevet til et nej. Blandet andet takket være Holger og Konen, der ville stemme nej til Unionen.

 

Det ændrede sig til et ja året efter på grund af forsvarsforbeholdet og de tre øvrige forbehold, som Holger K. Nielsen fik indført, så Danmark alligevel kunne kommemed i Unionen.

 

Må have tvivlet i tredive år

Jyllands-Posten har interviewet Holger K. Nielsen om årsagen til hans holdningsskift og skriver, at tvivlen meldte sig under krigen i eks-Jugoslavien i 1990’erne.

 

”De her grusomheder fandt sted i vores egen baghave. Hvis ikke vi skulle løse det, hvem så?” spørger Holger K. Nielsen retorisk og fortsætter: ”Hvor var EU?”

 

”Og hvor var så du selv?” kan man i den forbindelse passende spørge Holger K. Nielsen, for der er noget her, der ikke rigtigt hænger sammen.

 

Da krigen i eks-Jugoslavien startede i 1991, havde Holger og konen travlt med at sige nej til Unionen. Den union, der åbnede mulighed for en militær indgriben fra EU’s side.

 

Og medens Holger K. Nielsen stadig ifølge Jyllands-Posten tvivlede på det rimelige i, at EU militært ikke kunne gribe ind i forholdene på Balkan, opfandt han forsvarsforbeholdet på et tidspunkt, på grusomhederne på Balkan havde stået på i tre år.

 

Har han altså i alle de år, der siden da er gået, i al stilhed gået og ønsket, at EU dengang havde slagkraftig indsatsstyrke, som han dog ikke mente, at Danmark skulle være en del af?

 

Men nu mener han det altså lige pludseligt.

 

Selv siger han, at han gennem de seneste tyve år har ønsket af afskaffe forsvarsforbeholdet, ligesom han i december 2015 agiterede for at afskaffe retsforbeholdet.

 

Jamen, det var for at vi kunne komme ind i Unionen

På spørgsmålet om, hvorvidt han mener, at forsvarsforbeholdet fra begyndelsen var en fejl, svarer Holger K. Nielsen

 

”Nej, det var ikke en fejl. Det var nødvendigt på det tidspunkt, for vi skulle have en løsning efter det danske nej i 1992.”

 

Og her gælder det altså om at holde tungen lige i munden:

 

Først agiterer Holger og konen for, at Danmark ikke skal med i Unionen. Da det så viser sig, at de får held med deres agitation, agiterer de året efter aktivt og konstruktivt for, at Danmark alligevel skal med i Unionen.

 

Man har som sagt et standpunkt, indtil man tager et nyt.

 

Erkender, at det ikke har noget med Putin og Ukraine at gøre

Til Holger K. Nielsens ros skal det dog siges, at han modsat det halepåhæng, som statsminister Mette Frederiksen (S) med sine forsøg på at skræmme danskerne med Putin har i form af borgerlige partiledere, ikke mener, at EU’s forsvarssamarbejde har noget med Putin og situationen i og omkring Ukraine at gøre.

 

”Nato tager sig af den hårde militære sikkerhedspolitik. EU ville ikke kunne have stoppet Putin i Ukraine eksempelvis. EU kan nogle andre ting. F.eks. fredsbevarelse og fredsskabelse med missioner som den i Bosnien. Og træningsmissioner i Afrika.”

 

Sagt på en anden måde, så vil Holger K. Nielsen have danske soldater med i EU-missioner, der handler om terrorbekæmpelse med videre, og hvor Danmark siden 1948 har mistet 97 soldater FN- og NATO missioner i udlandet.

 

Derfor skal forsvarsforbeholdet afskaffes, så Danmark får endnu flere muligheder for at sende danske soldater i krig i udlandet.

 

Læs hele interviewet med Holger K. Nielsen i Jyllands-Posten her:

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE14055434/holger-k-stod-bag-et-overraskende-nej-i-1992-her-er-hans-argumenter-for-at-skrotte-forbeholdet-som-han-opfandt/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…