De fleste mordsager er ganske banale i al deres gru. Ny bog giver en lidt anderledes vinkel på en række kendte og mindre kendte danske sager

En museumsleders fristelser

I den uendelige strøm af true crime er der nu udsendt en lille bog, der fokuserer på det mordvåben, der er blevet anvendt i en række forskellige danske drabssager fra omkring 1900 og frem til vore dage. 

 

Forfatteren, Frederik Strand, til daglig leder af Politimuseet i København, er cand.mag. i filosofi og historie samt ph.d. i politihistorie. Hans omgang med makabre genstande – elle rettere temmelig ofte ganske banale brugsgenstande, som p.gr.a. deres uhyggelige anvendelse tilføres en vis aura – har inspireret ham til at skrive historierne bag dem. Hans bog er en slags udvidet museumskatalog.

 

Mestendels velkendte mordsager

Mange af sagerne i bogen har tidligere været udførligt beskrevet. For den velbevandrede læser af slig litteratur vil der derfor ikke være så meget nyt at hente. Velkendte er også de par sager, der handler om henrettelser. Altså hvor statsmagten svinger øksen (Anders Sjællander 1881 – den sidste offentlige henrettelse i Danmark) eller trykker på aftrækkeren (K.B. Martinsen 1950).

 

En seriemorder in spe?

Og så dukker der alligevel lidt nyt op. Som sagen om den prostituerede Ane Marie Pedersen, der blev fundet med underlivet skåret op. Den bestialske sag minder om Jack the Ripper i London. Gerningsmanden, en kønsligt pervers ung finsk søfyrbøder, blev mærkelig nok ikke mentalundersøgt; det gjorde man åbenbart sjældent i 1909 i Danmark, får vi at vide. Det kunne ellers have været interessant at få belyst morderens historie og psyke mere indgående. Som Strand selv spørger: Var der tale om en seriemorder in spe? 

 

Drabsvåbenets banalitet og fascination

De fleste genstande kan bruges til at slå et menneske ihjel med. En kartoffelkniv. En gulvskrubbe. En machete. En jernstang. En tøjsnor. Et strygejern. En livrem. En elledning. En armbrøst. For nu blot at nævne nogle af de drabsvåben, der indgår i bogen.  

 

Det er naturligvis rigtigt, at der bag enkelte drabsvåben kan gemme sig en spændende historie. Men man kan nok stille spørgsmålstegn ved, om det er selve våbnet, der generelt set er det interessante. Om det ikke snarere er den menneskelige fortælling og selve opklaringen, der fascinerer. At få afdækket, hvem offeret og gerningsmanden var – det psykologiske perspektiv.

 

Med trang til at dræbe

Drabsmanden Claus Berggreen skiller sig ud fra de fleste andre danske mordere. Han knivdræbte i 1971 den 8-årig Conny på Nørrebro og små fem år senere den 15-årige Connie i Randers. 

 

I begge sager er der jo ikke drabsvåbenet, der er frastødende interessant, men den, der førte våbenet. Berggreen var det, man tidligere kaldte for lystmorder. Hans modbydelige gerninger – de ganske motivløse drab – betød, at dansk politi fik øje på seriemorderen. Med FBI som inspiration satte man nu fokus på morderens adfærd på gerningsstedet – hans modus operandi. En ny type drabsmand var blevet defineret. 

 

Frederik Strand, En stump genstand. Danske drabssager.

Kriminalforlaget 2022, 235 sider, ill., 300 kroner.  

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…