Borgerkrig i Rusland? Putin går til kamp mod tidligere allieret, der har egen lejehær

Yevgeny Prigozhin sammen med Vladimir Putin mens de endnu var allierede (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

En dramatisk konflikt udvikler sig i det russiske magtapparat.

 

Det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek har således kunnet referere en russisk efterretningsagent for, at et internt russisk magtopgør er ”uundgåeligt”.

 

Den ene hovedperson i dette magtopgør er Vladimir Putin.

 

Den anden er Yevgeny Prigozhin. Han er stenrig forretningsmand og leder sin egen private hær af lejesoldater, der går under navnet Wagner-gruppen. Den er kendt for ekstremt brutale aktioner mange steder i verden.

 

De russiske hardlineres kritik

Igennem længere tid har Wagner-gruppen fungeret som et redskab og en stærk allieret for Putin.

 

Dette har afspejlet sig i det tilnavn, som Yevgeny Prigozhin er kendt under: ‘Putins kok’. Navnet refererer til den fashionable restaurant – med Putin blandt gæsterne – som Prigozhin har drevet i Sankt Petersborg

 

Men nu er der opstået voldsomme konflikter mellem de to skikkelser.

 

Prigozhin har kritiseret det russiske militær for at klare sig for dårligt i kampen mod Ukraine og for at være for svagt i sine metoder. Han har krævet en stærkere indsats med brug af mere brutale midler.

 

Denne kritik har ikke været åbent rettet mod Putin. Men der er ingen tvivl om, at Prigozhin mener, at Putin har optrådt for svagt over for ukrainerne og over for de russere, der efter Prigozhins mening har svigtet.

 

Samme holdning har været fremført af tjetjenernes leder, Ramsan Kadyrov.

 

Internt russisk opgør er ”stort set uundgåeligt”

Disse hardlinere har umiddelbart rettet deres skyts mod den russiske militærledelse og ikke direkte mod Putin. Men kritikken er stærkt generende for magthaveren i Kreml.

 

De interne modsætninger i det russiske magtapparat er nu så tilspidsede, at nyhedsmagasinet Newsweek ligefrem kan citere en efterretningsagent for følgende:

 

”Et opgør mellem sikkerhedsapparatet og Prigosjins magtapparat, hvor de virkelig vil gå i krig med hinanden, vil være slemt, men stort set uundgåeligt.”

 

Putin vil have sin egen lejehær

Forholdet mellem Putin og Prigozhin har nu taget en opsigtsvækkende og dramatisk drejning:

 

Putin synes at have mistet tilliden til, at det almindelige russiske militærapparat kan holde styr på Prigozhin, Kadyrov og deres allierede.

 

Nu vil han have sin egen hær.

 

Han vil have friske penge til at betale soldater, der er parate til at kæmpe med den samme hæmningsløse brutalitet og effektivitet som Wagner-gruppen.

 

Disse soldater kan sættes ind mod ukrainerne. Men de kan altså også sættes ind mod Putins interne fjender i det russiske system, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

 

Ukraines indenlandske efterretningstjeneste (GUR) kan afsløre, at Putin har fundet manden, der skal stå for opbygningen af hans lejehær.

 

Han hedder Armen Sagsyan og er leder af det russiske fængselsvæsen i de besatte dele af Ukraine. Så han kender formentlig alt til brugen af brutale magtmidler.

 

Prigozhins voksende selvbevidsthed

Putin er til fulde blevet klar over, at ’Putins kok’ ikke bare serverer kulinariske lækkerier for ham.

 

Den styrke, som Ukraine med støtte fra Vesten har vist i krigen mod Rusland, giver Putin stigende problemer indadtil.

 

Prigozhin og hans allierede har betydelige militære ressourcer i ryggen, og han optræder med voksende selvbevidsthed.

 

Den tid er forbi, hvor Prigozhin til fulde så sine ambitioner opfyldt ved, at han kunne skovle penge ind på forretningsaktiviteter og sine lejesoldaters hærgen.

 

Nu går han efter magtens centrum, der samtidig er adgangen til store indtægter.

 

Putin har mange penge i ryggen

Men Putins position i det russiske magtapparat er fortsat stærk og han har mange penge i ryggen.

 

Manden, der finansierer indsatsen for at bremse Prigozhin, er den russisk-armenske milliardær Samvel Karapetyan. Han er forbundet med den kæmpestore statsejede energikoncern, Gazprom.

 

Eksplosivt klima

Man kan måske ikke helt udelukke, at Putin og Prigosjin ender med at smede en ny alliance med hinanden. Men her og nu ser det absolut ikke sådan ud.

 

Efter alt at dømme er terningerne kastet i forholdet mellem de to.

 

Prigozhin leverer åben kritik af Putin, mens han bygger sine militære magtmidler op.

 

Putin svarer igen ved at lade en betroet mand finansiere et væbnet modstykke til Wagner-gruppens private styrker.

 

Det er svært at forudse, hvordan denne tilspidsede situation vil udvikle sig. Men klimaet i det russiske magtapparat synes at blive mere og mere eksplosivt.

 

Det ubesvarede spørgsmål, der hænger i luften

Magthaveren i Kreml hedder Vladimir Putin. Det vil næppe ændre sig lige med det første.

 

Men det ubesvarede spørgsmål, som nu hænger i luften over Kreml, er:

 

Hvad vil konflikten med Prigozhin, der har sin lejehær i ryggen, betyde for Putins autoritet i den kommende tid? Kan han styre Prigozhin?

 

Putins beslutning om at skabe sin egen private ’modhær’ til Wagner-gruppen vidner i hvert fald om, at han tager truslen ganske alvorligt.

 

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…