Vin til Store Bededagsferien

På fredag er det Store Bededag, og denne helligdag falder altid fredag før 4. søndag efter påske. Den har ikke sin oprindelse i nogen bibelske fortællinger som de fleste andre helligdage, men er en ren dansk opfindelse, som blev indført i 1686 af biskop over Sjælland Hans Bagger. Han kaldte dagen ”Ekstraordinær Almindelig Bededag”, og han ønskede at samle nogle af landets bods- og bededage og indførte derfor 3 faste- og bodsdage, men kun Store Bededag blev lovfæstet gennem kongelig forordning.

 

Efterfølgende mente de danske konger imidlertid, at der i middelalderens urolige tider var behov for, at befolkningen bad for landet, og derfor genindførtes mange bods- og bededage. Det blev i antal så mange, at Christian den 7. og hans rådgiver Johan Friedrich Struensee i 1770 vurderede, at tiden var inde til den helligdagsreform, som afskaffede 9 og flyttede 2 af de eksisterende helligdage. Store Bededag blev ikke berørt. Reformatorerne begrundede ændringen med, at folk havde mistet respekten for dagene, og at de i stedet for bøn og kirkegang blev brugt til druk, spil og lediggang.

 

I vore dage forbindes Store Bededag med varme hveder, konfirmation og en forårsfridag, hvor man godt må forlyste sig med et godt glas vin.

 

Hvidvin

 

Di Lenardo Vineyards, 2018 Chardonnay Monovitigno, Venezia Giulia IGT, Friuli, Italien – Normalpris 109,95 kr. – Tilbud 99,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Gårdens ejer, Massimo di Lenardo, har en fortid som volleyballspiller på det italienske landshold, og her har han lært disciplin, som han overfører til sit vinmageri i omgivelser, der tog sin start i 1878. Vinen er lavet på en særlig Chardonnay-klon, som her præsenterer en cremet smag af grønne æbler og ferskner samt et pift af muskatnød. Det er en udpræget madvin, som står godt til Alt godt fra Havet.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Domaine Louise Dubois, 2019 Chardonnay 1885, Côtes de Gascogne VdF, Vignoles, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. hos MENY.

Chardonnay-druens fortræffeligheder topper i det franske Bourgogne, men også andre vinområder i Frankrig har stor succes med druen. Det gælder bl. a. på musketeren d’Artagnanstilles hjemegn i Gascogne, hvor Domaine Louise Dubois, fremstiller en Bourgogne-inspireret vin, som har lagret 6 måneder på egetræsfade og derved opnået en snert af klædelig træsmag, der giver karakter og kompleksitet. Smagen er fuld af sydlandsk frugt og passer fint til fiskeretter.

Importør: tejano, Valby.

 

Weingut Goldatzel, 2019 Glanzstück, Rheingau, Johannisberg, Tyskland – Kampagnepris 91 kr.

Rheingau er et af Tysklands berømteste vinområder, der ligger nær sammenløbet af floderne Main og Rhinen. Rieslingdruen er konge her, og hvidvinen lavet på druen har verdensklasse. Vingården Goldatzel (Guldskaden) omfatter 12 hektarer, der ligger omkring Johannisberg, Winkel og Geisenheim, og drives af Johannes Gross, hvis mors familie har været vinbønder i Rheingau siden 1600-tallet. I glasset fremstår Glanzstück elegant med en fornem syre og et væld af stenfrugt. En vin for nydere.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Espaco Rural, 2019 Origens, Alentejano IG, Alentejo, Portugal – Kampagnepris 65,95 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

Denne velsmagende hvidvin er produceret af de portugisiske druesorter Antão (45%), Arinto (35%) og Rupeiro (20%). Farven er gulgrøn, mens duften emmer af friske tropiske frugter. Det er en behagelig og harmonisk vin, som er velegnet som aperitif eller som ledsager til salater, fjerkræ og charcutteri.

Importør: Amka, Randers.

 

Rødvin

 

Cave de Lugny, 2019 La Vigne du Cloître, Bourgogne ABC, Chardonnay, Macon, Frankrig – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Vinen er fremstillet på 100% Pinot Noir drue, og det er sjældent, at man præsenteres for en så autentisk smagende Bourgogne fra et kooperativt. Oprindeligt i 1927 gik 116 deltagere ind i samarbejdet. Nu er der ca. 400 passionerede medlemmer. Vinstokkene har en gennemsnitsalder på 30 år, og det giver en sjælden fin intensitet i klassiske burgundisk stil. om

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Azienda Vitivinicola Tola, 2019 Nero d’Avola, Sicilia DOC, fr, Sicilien, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69 kr.

Nero d’Avola druen har oprindelse på Sicilien og er stadigvæk øens hoveddrue. Den præsterer vin med højt alkoholindhold, og i mange årtier langt op i 1900-tallet blev der trukket spor fra øen i syd til vinproducenterne i nord, som havde behov for styrke til mangt en mager vin fra områderne syd for Dolomitterne. Den går ikke længere, og EU-systemet slår hårdt til mod dem, der formaster sig. Toros vin fremstår som en most af blomme og kirsebær, og vulkanen Etna har på mærkværdig vis spredt røg og aske, som genfindes i vinglasset.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Casa Vinicola Natale , 2018 Antale, Veneto IGT, Como, Italien – Normalpris 80 kr. – Tilbud: 2 flasker for 120 kr.

Denne Antale-vin er en typisk ”mini-Amarone” fremstillet af en stor spiller i den italienske vinhandel. ”Mini” vil sige, at vindruerne kun har fået lov til at tørre på vinstokkene omkring halvdelene af den tørretid, som de ”rigtige” Amaroners druer gennemgår, før de vinificeres. Resultatet af den mindre tørring bliver en vin, der er meget lettere og efter min mening mere elegant end den tunge og fyldige Amarone, der bedst passer til juleaftens andesteg. ”Minien” har derimod en bred anvendelsesmulighed.

Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…