To somaliske IS-kvinder er pågrebet under flugtforsøg – de ville til Danmark

De berygtede ”terrortvillinger” med dansk statsborgerskab, somalierne Zahra og Salma Halane, er sammen Zaras søn blevet pågrebet af de kurdiske sikkerhedsstyrker under et flugtforsøg fra Al Hol lejren i det nordøstlige Syrien.

 

De er nu anbragt i et stærkt bevogtet isolationscenter. Det skriver flere britiske medier. Blandt dem det britiske TV-selskab ITV.

 

Hvad der er sket med Zaras søn, der er født i Syrien, er uklart. Begge tvillinger blev efter ankomsten til Syrien gift med IS-terrorister, der begge har mistet livet under kampene.

 

Da de forlod England, hvor de er vokset op som danske statsborgere, stjal de cirka 7.000 kroner fra deres somaliske familie i Manchester, hvor de ud over en storesøster også har seks brødre.

 

Det er de britiske medier, der siden har døbt dem ”terrortvillingerne”.

 

Nu vil de tilbage til Danmark

Tvillingerne var 16 år, da de i 2014 forlod England, hvor de havde fået opholdstilladelse, for at rejse til Syrien for at blive gift og kæmpe sammen med Islamisk Stat.

 

I mellemtiden har de britiske myndigheder inddraget deres opholdstilladelse, og nu vil de repatrieres til Danmark, hvor de har statsborgerskab, fortæller de til ITV.

 

I lighed med de tusindvis af andre IS-terrorister, der opholder sig i den kurdisk bevogtede lejr, hævder de, at de ikke længere er under indflydelse af IS-ideologien.

 

”Vi har intet med Islamisk Stat at gøre. Jeg ser mig selv som et offer. Jeg bryder mig slet ikke om Islamisk Stat,” siger den ene af tvillingerne, Salma, i interviewet med ITV, der er optaget i det isolationscenter, hvor tvillingerne nu opholder sig.

 

Havde oprindeligt ingen planer om at flygte fra lejren

Der er dog mange modsigelser i interviw’et, og ønsket om pludselig at komme til Danmark, hænger tilsyneladende ikke sammen med afstandtagen til Islamisk Stat, men om de forværrede forhold i Al Hol lejren.

 

”Jeg havde tidligere aldrig tænkt på at forlade lejren. Forholdene var gode. Vi havde WHO (Verdenssundhedsorganisation – red.) til at tjekke mig og min søster, men nu er situationen blevet meget slem,” fortæller Salma til ITV og fortsætter:

 

”Vandet er gult, jeg lider, både mig og min nevø er sårede, og min søster er såret i hovedet. Vi har gjort vort bedste for at komme på hospitalet. Det her handler nu om overlevelse. Vi ønsker at komme et sted hen, hvor vi kan få en bedre behandling.”

 

Hendes søster Zara fortæller samstemmende, at de lider på grund af deres sår og tilføjer, at mange andre kvinder hele tiden får lov til at forlade lade lejren, men at hun sammen med sin søster og sin søn er tvunget til at blive.

 

Er kendt som fanatiske IS-tilhængere

Der er formentlig en grund til, at de kurdiske myndigheder nægter at løslade de somaliske tvillinger med dansk statsborgerskab.

 

Ifølge andre kvinder i Al Hol lejeren, og som har udtalt sig anonymt, er de somaliske tvillinger stadig fanatiske tilhængere af Islamisk Stat, har blandt andre Daily Mail tidligere rapporteret.

 

Således har de siden ankomsten til Syrien lagt adskillige fotos ud på de sociale medier, hvor de poserer og træner med forskellige våbentyper, og Zahra Halana skulle ifølge Daily Mail blandt andet have skrevet, at:

 

”Jeg støtter henrettelsen af syriske soldater. Det er selvforsvar.”

 

I Syrien var de ifølge ITV tilsluttet den IS-terrorenhed, der for åbent TV-kamera halshuggede den amerikanske journalist James Foley.

 

Kan ikke nægtes indrejse i Danmark

Skulle de somaliske ”terrortvillinger” på en eller anden måde komme ud af Al Hol lejren og nå frem til den danske grænse, vil de ikke blive nægtet indrejse, hvis de er i besiddelse af deres danske pas.

 

Både den tidligere og den nuværende regering har den holdning, at man under ingen omstændigheder vil bistå tidligere IS-terrorister med dansk pas til at komme tilbage til Danmark, ligesom man heller ikke vil bistå IS-terrorister med at få et nyt pas, hvis de mistet deres pas.

 

De må sejle i deres egen sø, men skulle de banke på ved grænsen, kan man ikke nægte dem adgang som danske statsborgere.

 

Omvendt forholder det sig med IS-terrorister med dobbelt statsborgerskab. De kan nu administrativt få frataget deres danske statsborgerskab og dermed nægtes indrejse.

 

Det er nu sket i tre tilfælde, hvoraf de to dog har anket afgørelsen til domstolene.

 

Artiklen er primært baseret på denne kilde:

https://www.itv.com/news/2020-08-23/british-twin-sisters-detained-in-high-security-detention-centre-after-trying-to-escape-refugee-camp – i linket kan du høre interviews med begge søstre.

 

Læs også:

https://denkorteavis.dk/2020/nu-terror-tvillinger-kan-ikke-afvises-det-bliver-dyrt-for-danskerne/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…