Halloween og Mortens Aften kræver sin Rom

En god sjat rom i en rygende varm kop kakao er lige, det kroppen trænger til, når man vender hjem fra en runde i nabolaget sammen med de Halloween-festende unger eller efter en god marchtur før fejringen af Mortens Aften eller oven på et besøg på en kirkegård Allehelgensaften, hvor der på mange grave er tændt kulørte lamper efter katolsk skik.

 

Men apropos rom så har den danske ekspert på denne vederkvægende drik, Mads ”Romhatten” Heitmann, indehaver af Alberts Bar i Århus, for nylig fået udgivet en 304 sider stor bog ”Caribisk ROM – et hav af smag” på Politikens Forlag.

 

Bogen, der koster 300 kr., er formentlig den mest dybdeborende skrevet på dansk og dækker det store vidensbehov, som naturligt opstår, når en spiritus som rom aktuelt nyder stor bevågenhed i barmiljøet.

 

Læseren kommer på besøg på mange af Caribiens øer, hvor destillerierne alle har deres eget syn på, hvordan rom skal smage. Der er inspiration til indkøb af specielt udvalgte topmærker, og så er der ikke at forglemme opskrift på otte ekstraordinære romcocktails, som får selv kendisser til at rokke med ørerne.

 

Den amerikanske Halloween og den europæiske Allehelgensaften fejres 31 oktober, mens Mortens Aften, der er en lokal dansk skik, falder tirsdag den 10. november, og det er til sidstnævnte aftens spise af gås eller and, at Den Korte Avis’ vinhandlerpanel har udtænkt nedenstående forslag som ledsager til de stegte kræ.

 

Rødvin

 

Bodegas Luna Beberide, 2016 ART, Bierzo DO, Valdetruchas-Villlafranca del Bierzo, Spanien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 146 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Bierzo er et lille vinområde i det nordvestlig Spanien, som ligger mellem Castilla y León og Galicien. Her dyrkes hovedsageligt den lokale drue Mencia, og 2016 ART er lavet på druer fra 80 år gamle vinstokke. Resultatet er en friskere og elegantere vin end de tunge,  man for det meste oplever fra Spanien. Samtidig er der krydderi og fylde og en rigtig lang eftersmag af blomst og rød frugt.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Epsilon Wines, 2018 Shiraz, Daveyston, Barossa Valley, Australien – Normalpris 179 kr. – Tilbudspris 134 kr.

 

Barossa Valley er et af Australiens fornemste vinområder, og på skrænterne i dalens nordvestlige del stortrives Shiraz-druen. Det er samme drue, som vi kender under navnet Syrah, og som giver meget frugtrige og sødmefulde vine. Den aktuelle vin er utrolig flot og sammensat af en smagspallet af røde stenfrugter parret med et væld af krydderier. Bedre Syrah skal man lede længe efter.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Château d’Ampuis, 2016 ”Cuvée Philipson” ACRC, Ampuis, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Det kan tælles på 1 finger, hvor mange danskere der har samarbejdet direkte med Rhônedalens og probably verdens bedste vinmager, Marcel Guigal, og sammen med ham stukket vin sammen i de guigalske kældre. Denne ene er vinhandler Christian Philipson i Kokkedal, og han har siden år 2000 lavet en række cuvéer sammen med vinkunstnere over hele verden. 2016-årgangen i Rhône er den bedste i mands minde, og denne udgave er sat sammen af 60% Syrah, 30% Grenache og 10% Mourvèdre og er det hidtidige højdepunkt i samarbejdet mellem Philipson og Guigal.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Provinco Italia, 2018 Via Vecchio, Zinfandel, Puglia IGT,  Normalpris 129,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 129,95 kr. hos MENY.

 

Provinco Italia er et af Italiens store cooperativer, som opererer i hele Støvlelandet med eksport for øje. Her er det den populære Zinfandel-drue fra Apuliens støvlehæl, der er i fokus. Tidligere hed druen Primitivo, men da USA er et kæmpemarked for italiensk vin har man foretaget navneskiftet. Men smagen er den samme: Flot, fyldt med moden bærfrugt og krydderibåren. Holder fint sammen med and og gås.

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Podere La Berta, 2019 Sangiovese Superiore DOC, Castelnuovo Berandenga, Emilia-Romagna, Italien – Normalpris 125 kr. – Tilbud: 2 flasker for 200 kr.

 

Podere La Berta ejes af vinhuset Fattoria di Fèlsina Barardenga, som er førende vinproducent i Chianti Classico i Toscana. Det er således kompetente folk, der står bag denne Sangiovese Superiore, der har den typiske smagsprofil af syrlige krisebær og skovbund med en behagelig syre.

Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine Notre Dame de Consignac, 2017 Côtes du Rhône Village CRCV, Bourg Saint Andéol, Frankrig – Kampagnepris 115 kr.

 

Denne Village-vin er fremstillet af 70% Grenache, 25% Syrah og 5% Carignan druer, som er plukket på en 7 hektar stor vinmark, Saint-Michel d’Ardéche i den nordlige af Sydrhône. Vinhuset har været i familien Pommiers besiddelse siden 1700-tallet og bestyres i dag af 7. generation, Raphaël Pommier, der med stor ekspertise viderefører mange årtiers erfaring i vinproduktion. Det er en smukt komponeret vin til en hellig anledning som Mortens Aften.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Casa Vinicola Sartori, 2017 Valpolicella Ripasso DOC, Negrar de Valpolicella, Veneto, Italien – Kampagnepris 109,95 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

Vinen er produceret af druesorterne Corvina (55%), Corvinone (25%), Rondinella (15%) og Croatina (5%) og er lavet efter Ripasso-metoden. Det vil sige, at druerne er tørret i 3 måneder, hvorefter de gennemgår gæring sammen med resterne af kvaset fra druer, som er anvendt til fremstilling af Amarone-vin. Resultatet her er en dejlig, elegant rødvin uden Amaronens ofte overvældende tyngde. Silkeblød og med lang eftersmag.

Importør: Amka, Randers.

 

Bodega Staphyle, 2019 Vastago de GEA, Malabia, Luján de Cuyo, Mendozavis stokke, Argentina – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 119 kr. – På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vastago de GEA er fremstillet af 100% Malbec druer, hvis stokke gror syd for Mendoza i underregionen Luján de Cuyo, hvor den argentinske vinvugge stod. Vinen fremstår i en intens rubinrød farve med en svag violet kant, der afslører, at vi står over for en ung vin, som vil vinde ved at blive dekanteret før serveringen. Ellers møder smagsløgene både sveskeblomme, moreller, kaffe og mørk chokolade samt noter af vanilje. En god match til andebryst.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…