Video: Rubjerg Knude Fyr – i dag bliver det flyttet 80 meter

Rubjerg Knude Fyr (Skærmprint/YouTube)

 

 

Der har længe været tvivl om, hvorvidt Rubjerg Knude Fyr skulle flyttes eller have lov at styrte i havet. Der har været delte meninger, men i slutningen af 2018 blev det endeligt besluttet at flytte fyret 60-80 meter ind i landskabet, så fyret i mange år fremover kan agere udflugtsmål og turistmagnet for området.

 

I maj 2019 blev det besluttet, at det er den lokale murermester Kjeld Pedersen, der skal flytte fyret. En opgave murermesteren aldrig før har prøvet:

 

– Jeg kan ligeså godt sige det, som det er. Jeg har aldrig prøvet at flytte et fyr før, men jeg ved, at jeg har fået de bedste folk til at hjælpe mig, har murermesteren udtalt til en lokal avis.

 

Frem til d. 14. august 2019 var Rubjerg Knude Fyr åbent for offentligheden på det oprindelige ståsted. Herefterblev området spærret af, og i uge 43 går murermesterens hold i gang med at flytte fyret 60-80 meter ind i landskabet. (læs mere på opdagdanmark)

 

Naturstyrelsen skriver om flytningen af fyret:

Rubjerg Knude Fyr står i dag få meter fra kanten af klinten ved Lønstrup. Her har Vesterhavet gennem årene ædt sig ind på klinten, så der nu kun er få meter mellem fyret og kanten.

 

Fyret er en af Nordjyllands mest besøgte turistattraktioner, og for at sikre det for fremtiden bliver det flyttet 60-80 meter ind i landet på tirsdag den 22. oktober, hvis vejret tillader det. Hjørring Kommune har taget initiativ til flytningen, som Miljø- og Fødevareministeriet har støttet med fem mio. kroner.

 

– Rubjerg Knude Fyr er et nationalklenodie. Jeg tager hatten af for det store arbejde, Hjørring Kommune har udført for at sikre, at vi alle sammen fortsat vil kunne tage turen til Nordjylland og få en oplevelse ud over det sædvanlige i det unikke naturområde. Nu krydser vi fingre for, at missionen lykkes, for det er selvfølgelig ikke uden risiko at flytte rundt på et gammelt fyrtårn, siger miljøminister Lea Wermelin.

 

Læs også: BT nyheder

 

Det tager cirka 10 timer at flytte det 23 meter høje fyrtårn. Fyret er blevet sat på særlige hjul og skinner, der gør det muligt at rulle det væk fra kanten af klinten omkring otte meter i timen.

 

Opgaven er særdeles afhængig af vind og vejr, og derfor kan det blive nødvendigt at aflyse hele operationen i sidste øjeblik. Hjørring Kommune forventer, at op mod 25.000 interesserede vil lægge vejen forbi på flyttedagen.

 

– Vi skriver historie ved at flytte fyret, der har uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune. Flere end 250.000 besøgende lægger årligt vejen forbi fyret, og hvis alt går vel under flytningen, fortsætter de forhåbentlig med at komme. Mange ting kan gå galt, men vi løber gerne den risiko, for alternativet vil være at pille fyret ned, siger borgmester Arne Boelt fra Hjørring Kommune.

 

Efter flytningen vil fyret stadig stå på toppen af Rubjerg Knude med udsigt over havet. Naturstyrelsen ejer fyret, og der vil fortsat være fri og gratis adgang efter flytningen.

 

Oplev flytningen:
Flytningen sættes efter planen i gang fra morgenstunden tirsdag den 22. oktober og varer ca. 10 timer. Der forventes mange besøgende, og Hjørring Kommune indsætter shuttlebusser fra både Løkken og Hjørring.

 

Find mere info om flytningen på fyretflytter.dk.

 

Læs Hjørring Kommunes beskrivelse af flytningen her

 

Genåbning: 16. november 2019 kl. 16, hvor der vil være stor indvielsesfest.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…