Vælgerne i Østrig gav ny massiv opbakning til en stram udlændingepolitik – TV2 misinformerede om resultatet

Østrigs ny kansler, Sebastian Kurz

Søndagens parlamentsvalg i Østrig blev en triumf for den tidligere forbundskansler Sebastian Kurz og hans konservative ÖVP.

 

Valgets endelige resultat foreligger endnu ikke, fordi man ikke er færdig med at tælle brevstemmer op. Men brevstemmerne vil ikke kunne ændre noget afgørende.

 

Valget viser en massiv opbakning blandt østrigerne til den stramme udlændingepolitik, som Kurz er fortaler for.

 

I sidste valgperiode gennemførte Kurz denne stramme udlændingepolitik i samarbejde med den daværende regeringspartner, det højreorienterede Frihedspartiet (FPÖ).

 

Men Kurz måtte gå af i maj i år efter den såkaldte Ibiza-skandale, der ramte Frihedspartiet.

 

Ibiza-skandalen

På en hemmelig videooptagelse kunne man se FPÖ’s daværende leder Heinz-Christian Strache mødes på Ibiza med en kvinde, som udgav sig for at have fremtrædende forbindelser i Rusland.

 

Kvinden stillede i udsigt, at hun kunne skaffe penge til Frihedspartiet.  Hun talte også om, at hendes rige bagland kunne tænkes at købe Østrigs største avis, Kronen Zeitung, der så kunne blive talerør for FPÖ.

 

En ikke helt ædru Strache gik ind på disse tanker og nævnte muligheden for, at han kunne skaffe kvinden kontrakter med den østrigske stat.

 

Men det hele var et falsum, og Strache plumsede i med begge ben. Sebastian Kurz måtte udskrive valg.

 

TV2’s misinformation

Valget sender rystelser gennem Østrigs partisystem. Kurz’ parti, der i forvejen var landets største, gik yderligere kraftigt frem. Inden brevstemmerne er talt op, står partiet til lidt over 38 procent af stemmerne – en fremgang på næsten 7 procentpoints.

 

Frihedspartiet blev til gengæld straffet af vælgerne. Partiet står (før brevstemmerne) til at tabe næsten 9 procentpoints af sin opbakning.

 

Derimod fik De Grønne et fint valg. De var røget helt ud af parlamentet ved sidste valg, men kom nu ind igen med over 12 procent (før brevstemmer).

 

TV2’s korrespondent Ulla Terkelsen fik på valgaftenen udlagt dette resultat som et nederlag for den stramme udlændingepolitik. Ifølge hende prioriterer vælgerne nu i stedet klimapolitikken højest. De frygter mere for klimaet end for indvandringen, lod hun forstå på valgaftenen.

 

Men dette er en stærkt misvisende udlægning.

 

Kurz er en af Europas mest fremtrædende fortalere for en stram udlændingepolitik. Og han vandt altså en formidabel valgsejr

 

Og nok kom De Grønne tilbage i parlamentet med 12 procent før brevstemmerne, hvilket ganske rigtigt viser, at klimapolitikken opprioriteres. Men De Grønne er stadig et lille parti. Frihedspartiets vælgeropbakning er således stadig klart større end De Grønnes.

 

Østrigs traditionsrige Socialdemokrati snakkede i valgkampen meget om klima og meget lidt om udlændingepolitik – med det endte med en ordentlig øretæve fra vælgerne.

 

TV2 ramte altså helt ved siden af. Sådan kan det gå, når journalister rider nogle kæpheste, som løber helt af med dem. Nu skal klimaet med vold og magt gøres til det absolutte politiske hovedtema på TV2.

 

Kritisk holdning til islam

En meningsmåling fra den forgangne uge understreger, at østrigerne fortsat ser særdeles kritisk på islam i deres land.

 

70 procent af de adspurgte mente, at islam ikke passer ind i den vestlige verden. Samtidig sagde 72 procent, at muslimer ikke er en kulturel berigelse for Østrig. Næsten halvdelen af de adspurgte mener ligefrem, at moskeer ikke hører hjemme i Østrig.

 

Kurz’ konservative ÖVP og Frihedspartiet (FPÖ) fremlagde i sidste uge et beslutningsforslag i parlamentet, der skal forbyde den islamistiske tyrkiske organisation Milli Görus og sammenslutningen af tyrkiske moskeer, ATIB.

 

Også på europæisk plan fortsætter Sebastian Kurz med at tale stærkt for en stram udlændingepolitik – stik imod det indtryk, som TV2 giver.

 

Imod åbning af havne for migrantskibe

I sidste uge udtalte han sig således meget kritisk mod, at regeringerne i Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien nu lægger op til at åbne havnene i Italien og Spanien for de flygtningevenlige organisationers skibe, der fragter migranter over Middelhavet.

 

Kurz insisterede på, at disse migranter skal tilbage til deres hjemlande. Han gjorde det klart, at åbne havne betyder samfund, der ligger åbne for en ny asylstrøm. En sådan udvikling kæmper han hårdt imod.

 

Men det indtryk fik TV2’s seere på valgaftenen absolut ikke.

 

Ustabil regering

Selv om valgresultatet i Østrig viser massiv folkelig opbakning til Kurz og til stram udlændingepolitik, anbringer det strammeren Kurz i en vanskelig parlamentarisk situation.

 

ÖVP har ikke flertal alene i parlamentet. Kurz får derfor brug for samarbejdspartnere.

 

Men Frihedspartiet siger nej til regeringsansvar efter valgnederlaget (ÖVP og FPÖ har ellers stadig et stort flertal sammen). Heller ikke Socialdemokratiet byder sig til.

 

Derfor kan det tænkes, at Kurz vil forhandle med De Grønne om en fælles regering – måske sammen med det liberale NEOS.

 

En sådan regering kan blive meget ustabil. Partiet De Grønne kræver en radikal klimapolitik, men slap udlændingepolitik.

 

Midt i den formidable valgsejr har Kurz derfor grund til bekymring. De Grønne vil have lempelser i udlændingepolitikken. Befolkningen vil det stik modsatte.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…