Somaliere, libanesere og irakere – langt over tusinde nye indvandrere får snart dansk statsborgerskab

Arkivfoto fra København: Privat

Hvert halve år deles der gavmildt ud af danske statsborgere til flere tusinde indvandrere fra ikke-vestlige lande.

 

I år blev traditionen dog brudt på grund af folketingsvalget.

 

Dermed blev forårets uddeling af danske statsborgerskaber aflyst og udskudt til efteråret, men det betyder dog ikke, at nogen skal vente til næste år med at få dansk statsborgerskab.

 

De må blot vente til efteråret

 

Langt over tusinde – og mange flere kommer til

Det er lykkedes for Den Korte Avis at få indblik i den indfødsretsliste, som indeholder navnene på dem, der skulle have haft dansk statsborgerskab i foråret, og som nu er trukket tilbage.

 

De vil blive overflyttet til efterårets tildeling af danske statsborgere og kommer på listen i slutningen af oktober, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

 

På den nuværende liste er der i alt 1.406 personer, som vil få dansk statsborgerskab, når Folketinget til oktober igen træder sammen.

 

Dermed vil endnu flere paskontroller i udlandet blive konfronteret med navne som Muhammad,  Hussain, Ahmad,  Mohammadi og mange andre afrikanske og mellemøstlige navne i danske pas.

 

En vestlig og små syv ikke-vestlige

I løbet af de sidste ti år har Folketinget uddelt 55.123 danske statsborgerskaber i perioden 2009 – 2018.

 

Og de er stort set tildelt ikke-vestlige indvandrere i et sådant omfang, at hver gang én vestlig indvandrer har fået dansk statsborgerskab, er der tildelt næste syv statsborgerskaber til ikke-vestlige indvandrere.

 

Helt præcist har 46.730 ikke-vestlige indvandrere fået dansk statsborgerskab i løbet af de sidste ti år.

 

Det svarer til 84,7 procent af de i alt 55.123 statsborgerskaber, Folketinget uddelte i perioden.

 

Det stod meget værre til inden DF’s statsborgerskabsprøver

I den forrige ti-årige periode fra 1999 til 2008 stod det meget værre til.

 

Det var inden Dansk Folkeparti fik gennemtrumfet beståede sprogprøver og statsborgerskabsprøver som en grundlæggende betingelse for at få dansk statsborgerskab.

 

I denne periode fik i alt 101.008 ikke-vestlige indvandrere statsborgerskab, medens der blev givet statsborgerskab til 9.325 vestlige indvandrere.

 

Somaliere og tyrkere er i gruppen med flest statsborgerskaber

Det er især fem grupper, der fører an ved tildelingen af danske statsborgerskaber i perioden 2009 – 2018:

 

Irakerne: Her fik I alt 9.849 irakere danske statsborgerskab i den pågældende periode. Den 1. januar i år boede der i alt 33.089 irakere i Danmark, og af dem havde langt over halvdelen eller i alt 22.685 dansk statsborgerskab.

 

Afghanerne: Her fik I alt 5.825 afghanere dansk statsborgerskab i den pågældende periode. Den 1. januar i år boede der i alt 19.088 afghanere i Danmark, og af dem havde cirka halvdelen eller i alt 9.475 dansk statsborgerskab.

 

Tyrkerne: Her fik i alt 3.355 tyrkere dansk statsborgerskab i den pågældende periode. Den 1. januar i år boede der i alt 63.819 tyrkere i Danmark, og af dem havde lidt over halvdelen eller i alt 34.356 dansk statsborgerskab.

 

Somalierne: Her fik i alt 2.866 somaliere dansk statsborgerskab i den pågældende periode. Den 1. januar i år boede der i alt 21.227 somaliere i Danmark, og af dem havde over halvdelen eller i alt 12.447 dansk statsborgerskab.

 

Libaneserne: Beskedne 361 libanesere fik dansk statsborgerskab i den pågældende periode, men er taget med, da de udgør en af landets største grupper med den største andel danske statsborgere.

 

Den 1. januar i år boede der således i alt 27.076 libanesere i Danmark, og af dem havde de 23.238 dansk statsborgerskab. Det svarer til 85,8 procent og skyldes blandt andet, at langt de fleste libanesere fik statsborgerskab inden prøverne blev indført.

 

Dertil kommer, at mange af dem er statsløse palæstinensere, som ikke skal bestå nogen prøve, da det ville være i strid med FN’s Statsløsekonvention, som Danmark underskrev i juli 1951.

 

Skruen uden ende

At små 47.000 ikke-vestlige personer fik dansk statsborgerskab i den pågældende periode er ikke ensbetydende med, at den stopper der.

 

Deres børn vil automatisk få dansk statsborgerskab og dermed vil de 47.000 ikke-vestlige personer hurtigt blive til langt flere med dansk statsborgerskab.

 

Uddelingen af danske statsborgere er på denne skruen uden ende, hvis man vil sikre et Danmark med en rimelig homogen kultur.

 

Af samme grund har Dansk Folkeparti været fremme med forslag om et loft på max 1.000 tildelinger af danske statsborgerskaber om året og vel at mærke primært til vestligt orienterede personer.

 

Men det forslag kom Dansk Folkeparti ikke langt med i Folketinget. Samtlige partier vendte tommelfingeren nedad.

 

Og det vil de formentlig også gøre i fremtiden.

 

Denne artikel er baseret på følgende kilder:

https://www.statistikbanken.dk/10025

 

https://www.statistikbanken.dk/10021 (Tabelkode: FOLK2)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…