Stop Tivolis skyskraber-hotel – højhuse er ved at ødelægger Wonderful Copenhagens smukke profil med de grønne tårne

Foto: Tivoli/PR

Tivoli vil gerne sætte et nyt “spir” op i form af 18 etagers “forskubbet” rundt højhus med planter væltende ud på alle sider. Grønt skal det jo være. Det skal stå inde i forlystelsesparken og tegnes af Bjarke Ingels Group.

 

Det grønne kæmpeskrummel kommer til at stå meget tæt på Københavns Rådhus. Kommunen har tidligere sagt nej til et lignende hotel projekt samme sted, for en forslystelsespark skal ikke drive hotel. Men denne gang lokker Tivoli direktionen med at forære byen en City Park designet af den verdensberømte byrums-arkitek Jan Gehl.

 

Udfra faglige kriterier opponerer Gehl sjovt nok kraftigt imod højhuse på dansk grund. Det kommer simpelthen til at blæse for meget med vindstød og blive koldere i gadeniveau. Det har jeg mærket i New York (breddegrad som Rom) og ved de danske højhuse Domus Vista og SAS Hotellet, og det er bestemt ikke efterstræbelsesværdigt.

 

Hør fagmanden Gehl  :

 

” (…)  hvis man bygger højt, får man mere skygge og mere vind. Og det har vi ikke brug for i Danmark, der egentlig ligger på samme breddegrad som de koldeste områder i Sibirien, så vi ligger højt mod nord, men har et behageligere klima på grund af Golfstrømmen, så vi næsten altid har vestenvind og varmere grader, end vi burde have.

 

(…) Hvis man bygger højt, rykker man det oplevede klima op til Stockholm, men hvis man bygger klogt og menneskevenligt, som man for eksempel har gjort i Dragør eller Rønne med lave huse med sadeltag, der sørger for, at solens stråler ikke bliver spildt, så mærkes det faktisk, som om vi bor i Sydtyskland. (…) Ørestaden er for eksempel et meget problematisk vindomsust boligområde, og i de mere centrale dele af København, skæmmer man byen med høje bygninger. Tidligere var det jo kirkespirene, der ragede højest op mod himlen, men nu får flere høje betonbygninger lov til at kaste mere skygge og vind ind i byen. Og det er synd. For det ødelægger byens klima. Det er også derfor, at skyskrabere er blevet forbudt i San Francisco” (Kr.D. 14. juni 2019).

 

Wonderful Copenhagen skyldes i meget høj grad at byen ikke er plastret til med højhuse.Det er en stor fejl med de højhuse kommunen har tilladt.

 

Kirsten Damgaard er københavner

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…