Özlem Cekic vil lære danske skoleelever, at omskæring af drenge er helt naturligt og ufarligt – Danida støtter projektet med et millionbeløb

Arkiv / skærmprint

Der er ikke noget mærkeligt i at muslimer og jøder omskærer små drenge. Det er tværtimod en fest, når sker.

 

Sådan lyder moralen i en novelle af det tidligere folketingsmedlem for SF, Özlem Cekic.

 

Hun kommer hermed også jøderne til undsætning med sit forsvar for den religiøs kønslemlæstelse af værgeløse små drenge, som begge religioner hylder.

 

Novellen, der har titlen ”Ayse får en lillebror”, indgår i bogen LæseRaketten, der udgives af den danske u-landsorganisation Oxfam Ibis.

 

Bogen, som allerede er forudbestilt til omkring 178.000 danske elever, bliver ifølge TV2 udgivet med 1,8 millioner kroner i støtte fra Danida, og det har vakt forbløffelse hos Dansk Folkeparti.

 

”Jeg er målløs over, at Danida finansierer et projekt, der forherliger kønslemlæstelse af små drenge,” siger DF’s udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Jeg vil derfor nu bede udviklingsministeren begrunde, hvordan hun finder det rimeligt, at Danida via en bog til undervisningsbrug i folkeskolen finansierer propaganda for omskæring af små drenge, og hvor omskæring oven i købet sammenlignes med den kristne dåb.”

 

Sammenligner kønslemlæstelse med den kristne dåb

I novellen glæder den dansk-kurdiske pige Ayse sig til omskæringsfesten for sin lillebror, og historien handler om, hvordan hun til sidst får en af sine danske veninder med til festen, selvom veninden i første omgang ikke ville.

 

I bogen sammenlignes kønslemlæstelse af små drenge med den kristne barnedåb, og det har medført kritik fra blandt andre Lene Nyhus, der er formand for Intact Denmark, som er en forening mod omskæring af børn:

 

”I bogen sammenlignes omskæring med andre symbolske traditioner som for eksempel barnedåb. Og det er noget pjat at sammenligne vandpjaskeri med kirurgi. Når man sammenligner fuldstændig ufarlige ritualer med omskæring, så er man forkert på den. Det er ikke seriøst,” siger Lena Nyhus til DR.

Læs også
Retslægerådet møder voldsom kritik for at gøre omskæring af to somaliske piger til noget uskadeligt

 

Özlem Cekic hævder i bogen, at omskæring er ufarlig

Af historien i novellen fremgår det ligeledes, at omskæring er en ufarlig operation, men det er ifølge en lang række læger faktuelt forkert.

 

Da debatten om omskæringer kørte for højt gear i 2016, var over fire hundrede læger i et åbent brev til Lægeforeningen ude med et krav om, at det skal være foreningen s officielle holdning, at der ikke må foretages omskæring af børn i Danmark.

 

I det åbne brev fra de over fire hundrede læger hed det blandt andet:

 

”I etisk og sundhedsfaglig henseende er en af vore fornemste opgaver som læger at beskytte de svageste i samfundet mod krænkelser og overgreb – herunder børn i alle aldre – uanset deres familiemæssige baggrund,” lød det blandt andet i henvendelsen, som fortsatte:

 

”Undertegnede medlemmer opfordrer hermed til, at Lægeforeningen tager klar afstand fra omskæring af raske børn uanset køn og forældrenes religiøse eller kulturelle baggrund.”

 

Læs også
Afrikansk ægtepar fra Fredericia tog til Sudan og fik to døtre omskåret – de bliver ikke udvist

Fandt uden problemer halvtres læger, der kunne melde om skader

Initiativtagere til underskriftindsamlingen og det åbne brev var speciallæge i børnesygdomme, Morten Staberg.

 

Han fortale til Politiken den 3. marts 2016, at flere læger har begrundet deres underskrift på brevet med, at de i deres arbejde selv har behandlet et eller flere drengebørn, hvor omskæring er gået galt.

 

”Vi kender ikke det præcise omfang af de her komplikationer. Men det har kun taget mig tre dage at finde halvtreds læger, som har set skader efter omskæring,” sagde Morten Staberg dengang til Politiken.

 

Lægeforeningen: Omskæring bør kun foretages efter samtykke

Henvendelsen fra de over fire hundrede læger medførte, at Lægeforeningen den 2. december 2016 offentliggjorde en udtalelse, hvor foreningen blandt andet understregede, at:

 

”Mandlig omskæring indebærer smerter og risiko for komplikationer, ligesom indgrebet ikke kan gøres om. Derfor bør det være et informeret personligt valg, om indgrebet skal foretages,” understreger Lægeforeningen.

 

Læs også
Naser Khader trækker støtte til forslag om omskæring, fordi det kan skade voksne kvinder

I erklæringen fra Lægeforeningen hedder det videre:

 

”Omskæring af drenge uden medicinsk indikation er etisk uacceptabelt, hvis indgrebet foretages uden informeret samtykke fra den, som får foretaget indgrebet. Omskæring af drenge bør således ikke foretages, før drengen er myndig og selv kan afgøre, om det er et indgreb, han ønsker.”

 

Formanden for Lægeforeningens Etiske Udvalg, Lise Møller, tilføjede:

 

”Der til kommer, at omskæring indebærer smerte og ubehag.”

 

Men den slags faglige argumenter påvirker ikke Özlem Cekic

Men det påvirker imidlertid ikke Özlem Cekic, at små drenge under omskæringen udsættes for smerte og ubehag, ligesom hun også ignorerer lægestandens erfaringer med skader som følge af omskæringer.

 

Tværtimod siger hun til DR, at hun ikke finder det forkert at kalde omskæring for ufarlig eller sammenligne det med barnedåben.

Læs også
Somaliere dømt for modbydelig vold mod deres to døtre – se, hvad straffen blev

 

”Jeg forholder mig til det, som Sundhedsstyrelsen siger. Og den mener ikke, det er farligt, for ellers havde de forbudt det. Man er nødt til at flytte debatten lidt væk fra det, de voksne hele tiden har slået hinanden i hovedet med og diskutere andet, end hvorvidt det skal være lovligt eller ej.”

 

Ni ud af ti danskere vil forbyde rituel omskæring

Uanset hvad Özlem Cekic mener, så er det de voksne der har ansvaret for børn, og det er et ansvar, der i Danmark traditionelt ligger ud over familiens rammer, hvis der i en familie konstateres mishandling af børn.

 

Det er således også ud fra denne danske holdning, at ni ud af ti danskere, eller i alt 87 procent, vil have indgrebet forbudt, før man er atten år og myndig, fremgår det af en måling, som Megafon foretog for Politiken og TV2 i juni 2016.

 

https://politiken.dk/indland/art5613301/400-l%C3%A6ger-i-%C3%A5bent-brev-til-L%C3%A6geforeningen-Tag-afstand-fra-omsk%C3%A6ring

 

https://www.laeger.dk/nyhed/laegeforeningen-omskaering-boer-kun-foretages-efter-informeret-samtykke-fra-den-unge-mand-selv

 

Læs også
Afrikanske jordemødre flyves nu til England for at opretholde en barbarisk kultur blandt indvandrere – myndigheder svigter
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…