“Kunstige jomfruhinder”: Læger skal ikke vedligeholde overtro og uvidenhed

Sundhedsministeren vil forbyde danske læger at lave “kunstige jomfruhinder”. Imidlertid eksisterer jomfruhinder ikke. Det er en myte, at kvinder har en hinde, som punkteres, første gang kvinden har sex.

 

I virkeligheden er jomfruhinden nogle fleksible slimhindefolder i skedeåbningen, som kaldes hymen. Kan man forbyde læger at konstruere noget, der i sig selv er en forestilling? Selvom det selvfølgelig aldrig kan komme ind under lægeløftet, at konstruere fiktive kropsdele på kvinder, også selvom andre læger absurd nok laver bryster på mænd.

 

En læge kan selvfølgelig ophøre med  egentligt lægearbejde, og i stedet for reparere cykler, opdrætte får, eller retablere såkaldte mødomme. Men så snyder hun vel indirekte det samfund, der har investeret mange penge i hendes lægeuddannelse for at få gavn af hendes kundskaber. Også selvom den enkelte operation måtte blive betalt af private, for opfyldelsen af fantasien om en jomfruhinde optager jo lægens tid og samfundets ressourcer.

 

Derimod kan vi ikke forbyde folk at tro på nisser, guder, mødomme, evigt liv, clairvoyance osv. Kun oplysning hjælper. Men hvis nogle af samfundets mest  højtuddannede medlemmer ved at  “kirurgere mødomme frem” ganske håndfast påviser at jomfruhinden eksisterer ved rent korporligt at bygge den forestillede hinde, så modarbejder disse læger  den videnskabelige tradition de er uddannet i og skal medvirke til at videreudvikle. Fru Larsen er ikke en frø, fordi hun tror det, og Hassans datter har ikke en jomfruhinde, fordi han tror det.

 

I muslimske samfund kan kvinder blive dræbt, fordi nogle mener, at kvinden har overtrådt nogle regler omkring autonomi, når hun har foretaget  seksuelle valg. En læge kan naturligvis komme i et dilemma, hvis en indvandret familie kommer og vil have et bevis på en datters jomfrudom, og lægen forventer, at de bestemmende ikke vil godtage hendes videnskabelige forklaring om at fænomenet ikke eksisterer.

 

Det er imidlertid ikke en fremtidssikret holdbar løsning, at et humanistisk baseret samfund bøjer sig for overtro og uvidenhed. Derfor skal læger i et moderne samfund ikke spilde deres  kvalifikationer på at legemliggøre forestillinger, der hører hjemme i traditionelle samfund. I den forbindelse er det værd at huske, at ingen er blevet tvunget ind i Danmark (uligt amerikanske slaver).

 

Alle mennesker fødes ind i sociale regler, og enhver må lære at navigere i dem, og evt. søge at ændre dem. Det er en voldsom udfordring for unge i anden og tredje generation at skulle gebærde sig i to modstridende kosmologier (kulturer). Derfor er der også støtte fra samfundet, når de skal kæmpe for egen integritet og et liv i moderniteten.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…