Sverige diskriminerer sine gamle – svensk ældreomsorg er racisme, mens det bugner af særtilbud til alle andre

Modelfoto: Colourbox

I Sverige er det ikke let at være oprindelig svensk. Hvis man er gammel, er det ekstra svært.

 

Mange lever på gaden, og nogle kører rundt i busser og tog hele natten for at kunne holde varmen, se Den Korte Avis her

 

Men dem der er så heldige, stadigvæk at have et hjem, må ikke selv bestemme. Hvis man har behov for hjemmehjælp, så må de ældre svenskere ikke vælge “visse etniciteter” fra. Det er diskrimination og racisme.

 

Derimod må “visse etniciteter” gerne vælge arabisk talende hjemmehjælp til. Det er hensyn.

 

Diskrimineringsombudsmanden skal vel sørge for den rette form for diskrimination ?

Siden det kom frem, at flere ældre i Västernorrlands kommuner havde ønsket sig etnisk svensk personale, er Diskrimineringsombudsmanden gået ind i sagen, se SVT NYHETER her.    

 

Diskrimineringsombudsmanden mener, at det er diskriminerende, når kommuner giver de etnisk svenske ældre mulighed for at vælge plejepersonale efter herkomst.

 

På den anden side, så kan Diskrimineringsombudsmanden ikke udtale sig om de mange serviceordninger der tilbyder kultur- og sprogspecifik hjemmehjælp.

 

Omkring disse serviceordninger er tavsheden larmende, også selv om de averterer på arabisk, se Samtiden her.  

 

Består mon Diskrimineringsombudsmandens arbejde i at sørge for, at der sker den rette form for diskrimination ?

 

Der racismestemples kun den ene vej

Samtiden bragte tilbage i maj måned 2018 en artikel om, se her, hvorfor det er racisme når svenske ældre ønsker sig etnisk svensk personale, mens det ikke er racisme den anden vej rundt ? 

 

Hvorfor er etnisk profilerede plejehjem, såsom eksempelvis de arabiske, så ikke racistiske, spørges der ?

 

Der er plejehjem der har arabisk som niche, og som reklamerer med at kunne tilbyde vandpiber, arabiske TV-kanaler og alt muligt andet som minder de ældre om hjemlandet.

 

Det er ikke noget Diskrimineringsombudsmanden reagerer på.

 

Men hvis Svea, Eva-Britt eller Stefan, der er lidt ængstelige og måske også en smule demente, gerne vil have svensk plejepersonale som de er trygge ved og som de kan forstå til at komme i deres hjem, så er det ikke bare et problem. Det stemples og udskammes som racisme.

 

Det gør det ikke når Fatuma, Aisha eller Mohammad beder om det samme hensyn. Tværtimod. Nægter man dem arabisk talende ældreomsorg, så er det racisme.

 

De kan både vælge arabisktalende hjemmepleje (læs : muslimsk) eller et skræddersyet plejehjemstilbud med vandpiber og hjemmevandt stemning (læs : muslimsk). 

 

Artiklen i Samtiden, den fra maj, bar som overskrift : “Hvorfor er det kun svenskere, som ikke har ret til etnisk ældreomsorg” ?

 

Det er da et godt spørgsmål at stille – i Sverige. Men hvad med Danmark? er der her den samme tendens til at diskriminere os selv?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…