Hvad sker der, når et menneske bliver presset ud over kanten?

*** tre stjerner ud af seks  

 

Amerikanske Derrick Borte (født 1967) står bag UNHINGED. Borte er kendt for bl.a. den sorte komedie  The Joneses (2010), som han både skrev manus til, instruerede og producerede. Filmen var hans instruktørdebut. 

 

   Nu har Borte fået ingen mindre end Oscar-vindende Russel Crowe til at spille hovedrollen i en psykologisk thriller, der skildrer, hvordan et menneske kan blive presset til det yderste. 

 

   Med film som De hurtige og de døde (1995), The Insider (1999), Gladiator (2000), Livstegn (2000), Et Smukt Sind (2001), Master and Commander: Til verdens ende (2003), A Good Year (2006), American Gangster (2007), Body of Lies (2008), Robin Hood (2010), Noah, Fathers & Daughters (2015) plejer Russel Crowe at borge for kvalitet. 

 

Handling
Rachel (Caren Pistorius) bliver vækket af sin skilsmisseadvokats telefonopkald. Hun har glemt at stillet vækkeuret, så dagen begynder helt skævt.  

 

   Ikke bare kommer hendes søn, som hun er nødt til at være chauffør for, igen for sent i skole på grund af trafikpropper – hun mister også, mens hun er på vej med sønnike, en af sine bedste kunder, da hun ikke kan overholde en indgået aftale til tiden. Kunden fyrer Rachel pr mobil. 

 

   Nerverne sidder uden på tøjet, stressniveauet er tårnhøjt, så da hun i et lyskryds kommer til at holde bag en pickup, der ikke kører frem, da lyset skifter til grønt, mister hun besindelsen og dytter voldsomt. 

 

  Da Rachel et øjeblik senere kommer til at holde i kø i en bane lige klos op ad den samme pickup, bliver det optakten til et skænderi med den fremmede mand (Russell Crowe). Han kræver en undskyldning for hendes overdrevne, aggressive reaktion, som hun imidlertid nægter at give.  En beslutning, Rachel kommer til at fortryde, for manden skal vise sig at være på kollisionskurs med gud og hvermand og hele samfundssystemet efter være blevet tilføjet, hvad han oplever som en række forsmædelige nederlag. 

  

Et tema til tiden

Hovedtemaet i filmen er en skildring af, hvordan mennesker i en storby med alt for mange indbyggere, alt for mange biler og alt for meget stress, pres og jag i hverdagen lige pludselig kan gå amok på grund af en bagatel. Og hvilke dystre konsekvenser en handling, der tilsyneladende er i småtingsafdelingen, kan få ikke bare for de direkte involverede parter, men for vildfremmede mennesker et sted i periferien.
  Ét uheld, én ulykke, ét kontroltab kan sætte en lavine i gang.  

 

Et tema til tiden, men desværre med så mange usandsynligheder i plottet, at jeg mistede interessen for personerne undervejs. 

 

   En (stærkt overvægtig og) som altid velspillende Russel Crowe er dog et trækplaster, og inden for den ramme, manus sætter, gør han det fremragende. 

 

Længde: 91 minutter  

  • Medvirkende:  Russel Crowe, Caren Pistorius, Jimmi Simpson m.fl. 
  • Instruktør:  Derrick Borte 
  • Manus: Carl Ellsworth 
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: d. 30. juli 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…