Vreden vokser: Asylansøgere får gode boliger – svenske pensionister sendes ud i hjemløshed

Martin er tidligere elektriker, nu er han hjemløs pensionist, som sover i S-togene om natten (skærmprint SVT/YouTube)

Martin Lannehjelm var elektriker og levede et godt liv, som så mange andre svenskere.

 

I dag er han folkepensionist og hjemløs. Han blev skilt og kunne ikke få en lejlighed. Dem, han kan få, har han slet ikke råd til at betale.

 

Nu må han hver nat køre rundt med bus og S-tog for at holde varmen og få lidt søvn. Det er hårdt og uværdigt, og han drømmer om at få en lejlighed og sit gamle “Svenssonliv” tilbage.

 

Men det kan have lange udsigter. Der er mangel på boliger i Sverige. Der er kommet hundredetusindvis af asylansøgere, som har fået mange af de ledige boliger.

 

Det har skabt flere hundrede hjemløse pensionister i Stockholm, og antallet vokser. En journalist fra svensk TV har tilbragt to nætter sammen med de hjemløse pensionister. SVT

 

Jeg skammede mig som en hund”, siger den unge journalist efter sit møde med de ældre landsmænd, som forsøger at hutle sig igennem.

 

Suppekøkken for hjemløse pensionister

Indslaget begynder med den svenske finansminister, der fortæller at det går så godt så godt med svensk økonomi.

 

Men der er et andet Sverige.

 

Vi er nu ved et suppekøkken for hjemløse pensionister i Stockholm.

 

Her er Carl Silverstål en af de frivillige hjælpere:

Læs også
Hvidvasker Sverige sin antisemitisme? – en beretning om, hvor galt det står til i Malmø

 

“Det er tragisk, at velfærden, vi taler om i Sverige, ikke er for alle. Det gør mig ked af det”, siger han.

 

Han fortæller om en pensionist, der har arbejdet i 45 år. Nu får den pågældende udbetalt 6.500 kroner om måneden, og hans lejlighed koster 9000 kroner. “Hvordan kan det være rimeligt?”, spørger Silverstål.

 

De fleste hjemløse pensionister har arbejdet hele livet, og nu er de ude i kulden. Det bliver tydeligere, at enhver kan havne i den situation, får vi at vide i indslaget.

 

“De ved ikke, hvor de skal gå hen, når Centralstationen er lukket om natten”, siger Janne Stenderup, der selv er hjemløs.

 

En skilsmisse er nok til, at man havner på gaden, når der ikke er boliger nok.

 

Stina

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

Det er nok værst for kvinderne, siger journalisten. Hun taler med “Stina”, der er en af dem. Hun sover på et pendlertog og på et herberg oprettet af en kirke.

 

Stina fortæller, hvordan hun flere gange er blevet overfaldet og frarøvet penge og mobiltelefon.

 

“De kan se man er pensionist, og de ved, at pensionen bliver udbetalt omkring den 20. i måneden”, siger hun.

 

Astrid

Det er det samme for “Astrid”, en anden hjemløs pensionist. Hun er også blevet bestjålet flere gange.

 

Astrid tilbringer som regel natten på en døgnåben burgerbar. Her holder flere af de hjemløse pensionister til. Hun peger på en ældre mand, der sover med hovedet på bordet.

 

“Han er nok 85 år, han kunne være din morfar”, siger hun til journalisten.

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

 

Martin

Martin Lannebjerg er 67 år. Han tilbringer hver nat i busser og S-toge. Han har en bestemt rute, som varer hele natten. Men han skal skifte tog og bus flere gange. Han sover kun i ryk og må flere gange vente i kulden på næste bus eller tog.

 

Journalisten følges med ham det meste af ruten. Men til sidst giver hun op:

 

“Jeg ryster af kulde og træthed. Martin skal hele turen hver eneste nat og jeg kan ikke engang klare en enkelt nat. Jeg skammer mig som en hund”.

 

“Det er ikke noget godt liv – jeg længes tilbage til mit Svenssonliv”, siger Martin.

 

Der er mangel på boliger

 

Læs også
Efter drab og eksplosioner: Kriminaliteten fra Malmø er ved at brede sig til Danmark, lyder det fra svensk politichef

Der er omkring 850 hjemløse pensionister i dag i Sverige, ifølge SVT. En kraftig stigning fra 2011, hvor der var 350.

 

Problemet findes i hele landet, men det er værst i de store byer. I Stockholm har der fra 2015 til 2016 været en stigning på 35 procent.

 

“Det er svært at komme ind på boligmarkedet i dag, specielt for personer med lav indkomst” siger Charlotta Fondén fra Socialstyrelsen til SVT.

 

I dag er der boligmangel i hele landet. Og kommunerne hjælper børnefamilier før de hjælper pensionister med forskellige boligproblemer, siger hun.

 

Der har de seneste år været flere beretninger om svenskere, der har mistet deres boliger, fordi de skulle bruges til asylansøgere og flygtninge. Nogle af dem har været ældreboliger, der skulle bygges om. Den Korte Avis har skrevet om flere af dem.

 

Får problemerne konsekvenser ved det kommende valg til Riksdagen?

Men hvad vil Martin Astrid og de andre stemme, når der til september skal være valg til Riksdagen? Det vil journalisten gerne vide.

 

Læs også
Voldelige elever har taget magten i svenske skoler – “lærerne tør knap nok gå forbi dem på trapperne”

Og nu kommer det virkeligt overraskende i det ellers så politisk korrekte svenske TV.

 

Der bliver talt åbent om at flygtningene er et problem. I stedet for at tage sig af sine egne borgere bruger de svenske myndigheder penge på asylansøgere og flygtninge. Og det er også dem, der får lejlighederne.

 

“Der er ikke penge til dem, hvis man skal tage vare på sine egne borgere”, siger Astrid.

 

“Man ser en 22-årig syrer får en toværelses lejlighed midt i byen. Vi andre har børn og børnebørn, som skal ud i arbejdslivet. Men de har ingen steder at bo. Hvor længe skal de bo hjemme?”, spørger Astrid.

 

Hun har tidligere stemt på Socialdemokratiet og Miljøpartiet. Men nu stemmer hun på Sverigedemokraterne.

 

“Vi vil have vores land tilbage. Det skal være slut med de besparelser. Se dig omkring”, siger hun og peger på en mand, som sover med hovedet på bordet.

 

Martin har ikke besluttet, hvem han vil stemme på. Men han udelukker ikke, at det bliver Sverigedemokraterne. Det skal være et parti, der vil bygge flere boliger. Det kan ikke være så svært, mener han.

 

Han kender flere, der vil stemme på Sverigedemokraterne. De andre partier har ingenting gjort.

 

Se også indslaget her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…