Den tyrkiske invasion af den kurdiske enklave Afrin i Nordsyrien blev af Erdoğan begrundet med at Tyrkiets grænser var truet af de amerikansk støttede kurdiske sikkerhedsstyrker i YPG, som Erdoğan betragter som ”terrororganisationer” med forbindelse til PKK (Kurdistans Arbejderparti). PKK har siden 1984 med våben kæmpet mod den tyrkiske stat med sigte på at opnå en selvstændig stat – Kurdistan.
Sideløbende med Afrin-invasionen er Erdoğan også i gang med en anden invasion i Irak. Dele af det nordlige Irak, som ellers er et kurdisk kontrolleret område, er blevet invaderet af tyrkiske tropper, idet de mener, at PKK kontrollerer området og bruger det til at forberede angreb i Tyrkiet.
Tyrkiets operationer i Syrien er i modstrid med amerikanske interesser, men retorikken fra Recep Tayyip Erdoğan overfor NATO-partneren har været usædvanlig stærk. Han har således advaret om, at hvis amerikanske tropper stod i vejen for de tyrkiske tropper, når de fra Afrin stødte frem mod øst til Manbij, ville de modtage en ”Ottomansk øretæve” (Ottoman slap) – en henvisning til en historisk teknik, hvor man med flad hånd med ét slag kunne dræbe en fjende!
Amerikanske sanktioner
Enhver ved, at Donald Trump lader sig provokere af trusler, og fredag den 10. august 2018 meddelte Trump, at den amerikanske told på stål og aluminium fra Tyrkiet ville blive fordoblet til henholdsvis 50 og 20 pct. Straftolden indføres i forlængelse af tidligere iværksatte økonomiske sanktioner mod højtstående tyrkere.
Sanktionerne er mærkbare, da det amerikanske marked udgør 13 pct. af den samlede tyrkiske ståleksport. Resultatet er, at den tyrkiske Lira er i frit fald. I forhold til den amerikanske dollar er den tyrkiske valuta faldet med over 34 pct.
Forholdet mellem USA og Tyrkiet er ikke godt. Udover Tyrkiets politik i Syrien er Erdoğan til bekymring for NATO-partneren USA i færd med at indkøbe et russisk missilsystem, og Tyrkiet har siden 2016 tilbageholdt den amerikanske præst, Andrew Brunson, for deltagelse i det fejlslagne kupforsøg i juli 2016.
Mr. Brunson, der har boet i Tyrkiet i 23 år, er bare en blandt omkring 20 amerikanere, der er blevet inkrimineret af tyrkiske myndigheder i forbindelse med reaktionerne på det fejlslagne kup for 2 år siden.
Erdoğan hævder I øvrigt at kuppet blev orkestreret fra USA af den muslimske præst, Fethullah Gulen, fra hans frivillige eksil i Pennsylvania, hvorfra tyrkerne kræver ham udleveret. Amerikanerne opfatter tydeligvis chikanen mod Bunson og andre amerikanere i Tyrkiet som tyrkisk pres på USA for at få Gulen udleveret.
Økonomien
Frem til kupforsøget i juli 2016 var Tyrkiet et yndet rejsemål for danske turister – i 2015 knap 410.000. Kupforsøget mod præsident Erdoğan slog som bekendt fejl, og uanset de politiske forhold i Tyrkiet er turisterne i 2018 ved at vende tilbage. I takt med at kursen på Lira er faldet, er det blevet uhyre billigt at være turist i Tyrkiet. Det danske udenrigsministerium gør dog opmærksom på, at der efter kupforsøget i juli 2016 fortsat er undtagelsestilstand i Tyrkiet, og fraråder rejser til områder inden for en afstand af 10 km fra grænserne til Syrien og Irak.
Men trods alle problemer har den økonomiske vækst ifølge The Economist sidste år ligget på over 10 pct. og matcher næsten situationen før kupforsøget. Den positive udvikling er blandt andet hjulpet på vej af, at hvor mange internationale investorer har trukket følehornene til sig, har Erdogans regering kompenseret og tilbudt finansiering til små og mellemstore virksomheder, og samtidig har skattesænkninger stimuleret det private forbrug.
Den økonomiske vækst har ikke været uden omkostninger. Underskuddet på Tyrkiets betalingsbalance er meget stort, renteniveauet er højt, arbejdsløsheden omfattende og inflationen raser.
Det voldsomme kursfald på den tyrkiske Lira indebærer et helt konkret tab for de udenlandske investorer i Tyrkiet, herunder de mange danskere, der har investeret i ferieboliger og fast ejendom. Problemerne forværres af, at mange tyrkere og udlændinge, herunder danskere, har finansieret ejendomskøb med boliglån i dollar.
Valget den 24. juni 2018
Ved det tyrkiske valg den 24. juni 2018 blev Recep Tayyip Erdoğan genvalgt som præsident. Ifølge det officielle tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Agency, fik han 52,6 procent af stemmerne i Tyrkiet.
Blandt tyrkere i Danmark er der betydelig opbakning til Erdoğan, der ved juni-valget fik hele 57,6 procent af stemmerne blandt tyrkerne her i landet.