Danmark bør tage den samme debat om asylpolitikken, som har udløst et dramatisk opgør i Tyskland

Danskerne mener fortsat, at flygtninge og indvandrere er det vigtigste politiske emne. Det viser en ny meningsmåling (Kantar Gallup/Berlingske)

 

Dette er ganske naturligt.

 

Nok er der på det seneste sket et mærkbart fald i tilstrømningen af asylansøgere til landet.

 

Men migranter med ikke-vestlige baggrund udgør en fortsat voksende andel af befolkningen, blandt andet på grund af fødselstallet. Samtidig peger alt på, at vi i fremtiden vil får et fornyet asylpres.

 

Denne udvikling kan få ganske uoverskuelige konsekvenser for det danske samfunds kultur- og værdigrundlag og dets måde at fungere på. Det optager med god grund danskerne.

 

Det samme gælder i andre lande. Over hele Europa udpeges indvandringen som det vigtigste tema.

 

Dramatisk opgør i Tyskland

Netop nu går debatten meget højt i vores store naboland Tyskland.

 

Længe var tyskerne meget politisk korrekte på grund af landets frygtelige fortid. Men med Angela Merkel som leder blev der i 2015-16 åbnet for en enorm tilstrømning af ikke-vestlige migranter.

 

Der var slet ikke styr på, hvem der kom, og hvilken baggrund de havde. Og der var endnu mindre styr på, hvor alvorlige konsekvenser denne ukontrollerede tilstrømning kunne få for det tyske samfund.

 

Det reagerer tyskerne stærkt på. Den folkelige vrede begynder for alvor at slå igennem i det politiske system.

Læs også
Begyndelsen til enden for Angela Merkel

 

Senest har det ført til et dramatisk opgør inden for den borgerlige del af regeringen.

 

Seehofers krav

Indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) kræver en afgørende kursændring i asylpolitikken, og han får også støtte til sit krav fra mange politikere i Merkels eget parti, CDU. Men Merkel kæmper imod.

 

Den Korte Avis har i de seneste dage berettet om slagets gang.

 

Dette opgør har stor principiel interesse. Danmark bør derfor tage den samme debat om asylpolitikken, som nu raser i Tyskland.

 

Stridens kerne er følgende:

 

Læs også
Lussing til Angela Merkel – hendes parti tager opgør med hendes udlændingepolitik

Seehofer kræver, at migranter, der allerede er registrerede som asylansøgere i et andet EU-land, skal afvises ved den tyske grænse.

 

De skal rejse tilbage, hvis de er kommet via et sikkert land, i stedet for at komme ind og få deres asylsag vurderet.

 

Det samme gælder folk, som allerede er blevet afvist i Tyskland, men prøver igen.

 

Seehofers holdning er med andre ord, at man ikke bare kan komme til grænsen og sige ”asyl”, og så bliver man lukket ind i Tyskland og får sin sag vurderet.

 

Al erfaring viser, at når folk først er kommet ind, har de en tendens til at blive hængende i landet. Det siger Seehofer nej til, og han synes at have opbakning i befolkningen.

 

Dublin-forordningen

I Danmark har vi den samme problemstilling. Derfor bør vi også tage en åben debat om emnet.

Læs også
Nu rejser den tyske forbundsdag en debat om FN’s omstridte migrationspagt – Folketinget bør gøre det samme

 

Hvis migranter kommer til den danske grænse og siger ”asyl”, skal de lukkes ind for at få deres sag vurderet.

 

Dette skyldes ikke konventionerne, som mange måske vil tro. Konventionerne forhindrer faktisk ikke, at Danmark siger nej til at lukke mennesker ind, hvis de kommer fra et sikkert land.

 

Det er derimod EU’s regler, der gør, at de bliver lukket ind. Den såkaldte Dublin-forordning.

 

Denne forordning indebærer, at en asylansøgers sag skal behandles i det land, hvor vedkommende først kom ind i EU.

 

Dette vil sjældent være Danmark. Men hvis asylansøgeren kommer frem til den danske grænse, skal han/hun lukkes ind, så de danske myndigheder kan vurdere, hvilket land der skal behandle sagen.

 

Dermed er der risiko for, at asylansøgere bliver hængende i Danmark. De prøver måske at slippe for udsendelse. Og der kan være forhindringer for at sende dem til for eksempel Italien.

Læs også
Tysk avis afslører, hvordan Merkel åbnede Tysklands grænser for asylstrømmen – den historie kan Henrik Sass og S lære af

 

Det kan kort sagt være attraktivt for folk at søge asyl i Danmark eller Tyskland, selv om de ikke er berettiget til det.

 

Ikke megen debat i Danmark

Denne trafik vil Seehofer og mange andre tyske politikere have stoppet. Derfor kræver de nu, at disse migranter bliver standset ved grænsen og får deres sag vurderet dér.

 

I Danmark er problemstillingen principielt den samme. Men her er det lykkedes at holde debatten nede.

 

Der bliver ikke talt meget om, hvor mange asylansøgere der berøres af Dublin-forordningen.

 

Det bliver heller ikke rigtig diskuteret, hvad der sker med dem, når de er kommet ind i landet – og hvad der burde ske med dem.

 

Læs også
De tyske vælgere siger eftertrykkeligt nej til Angela Merkels planer om at blive siddende på magten

Dublin-systemet er brudt sammen

Emnet er naturligvis mere eksplosivt i Tyskland, fordi landet er en flygtningemagnet, og fordi Angela Merkel smækkede dørene op for en så massiv tilstrømning.

 

Men herhjemme kunne vi da passende benytte den dramatiske tyske debat til at få styr på, hvor mange der i kraft af Dublin-forordningen kommer ind i Danmark ved bare at sige ”asyl”.

 

Også herhjemme er det på høje tid at tage stilling til, om det ikke er alt for let at komme ind i landet, selv om man reelt ikke er flygtning.

 

Der er jo også noget mærkeligt i, at vi får besked på at tage folk ind, fordi Dublin-forordningen krævet det. Men når vi skal sende folk tilbage, kan det ikke lade sig gøre, fordi Dublin-systemet er brudt sammen!

 

https://denkorteavis.dk/2018/nu-eksploderer-tysk-politik-rystet-angela-merkel-saettes-paa-plads-af-sine-egne/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…