Angela Merkels trone vakler under hende.
I en årrække har hun haft tysk politik under kontrol. Men nu konfronteres hun med et oprør, som for bare kort tid siden ville have været utænkeligt.
Oprøret drejer sig om udlændingepolitikken. Og lederen af oprøret er indenrigsminister Horst Seehofer fra CSU, der er søsterparti til Merkels CDU.
CSU brød sig bestemt ikke om, at Merkel i 2015-16 åbnede for den massive asylstrøm til Tyskland. Siden er konflikterne mellem de to partier kun vokset.
Nu eksploderer situationen.
Frygter at blive trukket ned af Merkel
CSU’s kritik af kansleren er blevet mere og mere hård og offensiv.
I søsterpartiet kan de konstatere, at befolkningen i stigende grad vender ryggen til Merkels politisk korrekte linje.
Mange borgere oplever, at den har skabt stadig større problemer i deres hverdag med parallelsamfund, stigende kriminalitet og angreb på tyske værdier.
Ved valget i september sidste år blev Merkel og CDU/CSU straffet med et sviende nederlag. Og i dag er den folkelige mistillid til Merkel stor.
Seehofer og CSU frygter, at de vil blive trukket ned af en udlændingepolitik, som de er dybt uenige i.
Helt konkret kæmper de hårdt for ikke at gå for meget tilbage ved delstatsvalget i Bayern til efteråret.
Den tyske orden er i opløsning
Situationen bliver kraftigt forværret af aktuelle eksempler på, at staten svigter borgerne, og at den orden i samfundet, som er vigtig for tyskerne, går i opløsning.
Man står midt i en kæmpeskandale om kaos og korruption i asylsystemet.
Samtidig har man oplevet svigt og sjuskeri i myndighedernes håndtering af mordet på den 14-årige Susanna F. Begge dele har været omtalt i Den Korte Avis.
Vælgerne er vrede, og derfor kræver de borgerlige oprørere, at der strammes kraftigt op på udlændingepolitikken.
Men det er vel at mærke ikke kun CSU, der kræver en ny kurs. Kravet lyder også i voksende omfang fra Merkels eget parti, CDU.
Det kan få vidtrækkende konsekvenser for både CDU/CSU, Tyskland og Europa.
Afvisning ved grænsen
Horst Seehofer fik stridighederne til at flamme op, da han som indenrigsminister lancerede en ”masterplan” for håndtering af indvandringen.
Et centralt punkt i denne plan var, at man fremover skulle kunne afvise asylansøgere ved den tyske grænse i stedet for at lukke dem ind i landet til videre behandling.
Det skulle man kunne gøre i forhold til to vigtige grupper:
For det første folk, der allerede er registreret med fingeraftryk som asylansøgere i et andet EU-land. Hvis de forsøger sig i Tyskland, skal de stoppes ved grænsen.
For det andet folk, der tidligere er blevet afvist som asylansøgere i Tyskland. Hurtig afvisning ved grænsen.
Så udløste Merkel oprøret
Men Merkel skød straks disse tanker ned. Hun mente ikke, at Tyskland skulle gennemføre en national regulering ved grænsen.
Ifølge Merkel skulle man fastholde de åbne grænser, sådan at asylansøgere kan komme ind i landet og få deres sag behandlet.
For hendes modstandere er dette en fortsættelse af den politik, der førte til den enorme asylstrøm i 2015-16. Erfaringen derfra viser, at en meget stor del af dem, der kommer ind i landet, aldrig kommer ud igen.
Så bragede oprøret igennem.
Tirsdag holdt CDU- og CSU-grupperne i Forbundsdagen et fælles gruppemøde. 13 politikere tog ordet. To af dem var forholdsvis neutrale. Resten holdt med Seehofer!
Det gjaldt også en stribe politikere fra Merkels eget CDU. Merkel var ifølge deltagere på mødet synligt rystet af kritikken, der også kommer fra to CDU-ministerpræsidenter i delstaterne.
Pres fra udlandet
Som om det ikke var nok, er Merkel nu også under stigende pres fra udlandet.
Hun bruger som argument for sin holdning, at Tyskland må tænke europæisk, følge de fælles europæiske regler og være solidarisk med lande som for eksempel Italien.
Men for det første er de fælles europæiske regler (den såkaldte Dublin-forordning) reelt brudt sammen. De skulle gøre det muligt for Tyskland at sende asylansøgere tilbage til det land, hvor de kom ind i EU.
I stedet bliver de i stort omfang i Tyskland.
For det andet har den nye italienske indenrigsminister Matteo Salvini, der er leder af Partiet Lega, netop understreget, hvor enig han er med … Seehofer.
Italienerne ønsker ikke Merkels fraser om EU-regler, der reelt ikke fungerer. De ønsker noget helt andet, som Merkel aldrig har villet se i øjnene:
De ønsker at Tyskland sender et meget kraftigt signal om, at migranter ikke skal komme til Europa med en forestilling om, at de kan drage videre til Tyskland. For det er dér, langt de fleste vil hen.
Salvini støtter Seehofer, fordi han sætter hælene i og dermed bremser trafikken gennem Europa. Også en anden strammer, Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz, stiller sig ved Seehofers side.
Begyndelsen til enden
Merkel er således under voldsomt pres.
Hvis hun lader Seehofer køre igennem med sin plan, står hun tilbage uden autoritet. Hvis hun stopper eller fyrer Seehofer, kan konflikten rulle helt ud af kontrol – måske endda ende med regeringens sammenbrud.
Ligegyldigt hvordan, ser dette ud til at være begyndelsen til enden for Angela Merkel.