Naseer har fortalt sin historie til fyens.dk. Den historie, som først Udlændingestyrelsen og derefter Flygtningenævnet har afvist som utroværdig.
Udlændingestyrelsens svære arbejde med at vurdere asylansøgninger
Forløbet giver et lille indblik i Udlændingestyrelsens og Flygtningenævnets ofte svære arbejde med at tage stilling til en asylansøgning.
De konkrete oplysninger som for eksempel steder, navne, familieforhold, begivenheder skal om muligt tjekkes. De kan vise sig at være helt eller delvist forkerte.
Desuden skal det vurderes om en beretning, som en asylansøger kommer med, er sandsynlig. Og om der er en reel trussel.
FN’s Flygtningehøjkommissariats (UNHCR) retningslinjer indeholder flere punkter om troværdighed, blandt andet “benefit of the doubt”- at tvivlen bør komme asylansøgeren til gode. Det princip sidder i rygraden på alle nævnsmedlemmer, skriver fyens.dk.
Manglende troværdighed er den mest almindelige grund til afslag på asyl. Det er hveranden asylsag, der betegnes som usandsynlig og konstrueret, skriver TV2.
Naseers beretning
De begivenheder, han siger, er årsagen til, at han rejste til Danmark, begyndte på trafikkontoret i Herat, hvor han søgte om et kørekort.
Lederen af færdselspolitiet, Ahmad Javid, spurgte, om han ville undervise hans børn privat. Det sagde han ja til.
Når han var færdig med undervisningen, kørte Ahmad Javid ham ofte hjem. Her blev Javid interesseret i Naseers søster. Han ville giftes med hende, men hun sagde nej.
Naseer, der var familiens overhoved, fordi hans far var død, stod fast på søsterens afvisning.
Han sagde også sit job op, men Ahmad Javid gav ikke op. Han blev tværtimod mere og mere truende.
Ahmad Javid spurgte Naseer, om de ikke kunne tage hen på trafikkontoret og tale fornuftigt om tingene og finde en løsning.
Men her blev Nasser ført ind i et forhørslokale.
Her sagde Javid, at han ville slå Naseer ihjel og bagefter sige, at han var blevet dræbt i trafikken.
Han truede også med at fængsle hans familie, og med at melde ham for trafikdrab.
Naseer klagede til politiet over Ahmad Javid. Men de kunne ikke hjælpe ham.
Ahmad Javid blev ved med at true og han fortalte vidt og bredt, at han var forlovet med Naseers søster. Derfor var det nu også blevet en sag om ære, siger Naseer.
En aften blev han stoppet af tre-fire mænd som hev ham ud af bilen.
Næste morgen flygtede han.
Naseer flygtede alene gennem Iran til Tyrkiet og betalte menneskesmuglere for at komme videre til Grækenland.
Han kom til Danmark og søgte om asyl, men fik afslag. 9. marts i år stadfæstede Flygtningenævnet Udlændingestyrelsens afslag på asyl.
Han skulle være ude af Danmark i løbet af en uge. Ugen er gået men han er her endnu.
Enkelte afviste asylansøgere er blevet sendt tilbage til for eksempel Afghanistan. Men det er meget svært og ofte meget dyrt som da nogle afghanere blev sendt tilbage med et stort chartret fly.
Naseer har sendt endnu et brev til Flygtningenævnet og bedt om at få sin sag åbnet igen, og han har søgt om humanitær opholdstilladelse.
Ingen ved tilsyneladende, hvornår han rent faktisk skal forlade Danmark eller Europa i det hele taget. Eller om det nogensinde sker.
http://www.fyens.dk/Danmark-Fokus/Myndigheder-Vi-tror-ikke-paa-dig-Naseer/artikel/3134404