Nu prøver polsk TV også at forklare hvad, dansk hygge er – her er det de ikke fik med

Udskriv

Danmark har verdens lykkeligste folk, viser mange internationale undersøgelser. Nu er den største polske TV nyheds Station TVN 24.PL, blevet yderligere interesseret i lykken og hyggen i Danmark.

 

Men de søger forklaring på ordet hygge, som slet ikke kan oversættes til polsk. Det spurgte en polsk sprogekspert, men hun kom ikke ligefrem godt fra det.

 

Nogen vil nok mene, at det ikke kan være hygge, at sidde et par mennesker som os ældre, bag en computer og udveksle meninger og tanker. Eller gå og hygge snakke om verdensbegivenheder en almindelig kold dag.

 

Men hygge kan jo også være, at møde gamle venner på en kølig tur nede i Herning. Som i går lørdag, hvor man slår ud med hånden, og ellers giver et stort kram til nogen, man ikke har set i længere tid.

 

Hygge inde og ude

Sådan er det jo bare, i tider hvor man også på andre måder, kommer længere væk fra hinanden, når den personlige kontakt ,til for eksempel offentlige myndigheder, også foregår via e-Boks.

 

Men jeg syntes faktisk også familiehyggen stadig er helt intakt. Når man som i vores store familie, ser hinanden i små og store grupper, flere gange om året til forskellige mærkedage. Men også bare helt for hyggens skyld, til snak i øst og vest.

Læs også
Et dansk ord er optaget i berømt engelsk ordbog – det sker sjældent

 

Nu tager vi igen til Polen på vinterferie. Der vil nogen igen spørge om ordet hygge. Når det nu er taget op af de polske medier.

 

Måske skulle vi igen samle nogen gode polske venner dernede, til en hyggelig snak omkring det store debatbord. Så vi kan forklare tydeligt, hvorfor vi er verdens lykkeligste folk, hvor ordet hygge indgår i mange betydninger.

 

Hygge er for os eksempelvis:

Hyggesnak på gågaden i Herning; familiehygge med de små; hygge til en håndboldkamp; hygge til en folkelig forsamling og julehygge med boboer foreningen.

 

 

Læs også
Der er alt for få ’varme hænder’ i sundheds- og plejesektoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Jeg var på besøg i Mosaisk Trossamfund – og her lærte jeg meget om livet og om lykken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ