Kriminelle asylansøgere kan ånde lettet op og fortsætte med at begå kriminalitet – Folketingets flertal holder hånden over dem

Modelfoto/ Arkiv

Folketingets flertal vendte tommelfingeren nedad: Ville ikke være med til at udvise kriminelle asylansøgere.

 

Kriminelle asylansøgere kan ånde lettet op. De bliver ikke straks smidt ud af landet, men kan roligt fortsætte med at begå kriminalitet, medens deres asylansøgning behandles.

 

Og er de berettiget til at få asyl, så får de asyl.

 

Sådan er situationen, efter at et stort flertal i Folketinget i fredags afviste et beslutningsforslag fra Dansk Folke om en konsekvent linje over for asylansøgere, der begår kriminalitet i Danmark.

 

Den kriminelle asylansøger skal straks sendes ud af landet

Dansk Folkeparti ønskede med sit forslag at få skabt flertal for en konsekvent linje, der medfører, at sagsbehandlingen af en asylansøgning afbrydes øjeblikkeligt, hvis en asylansøger bliver grebet på fersk gerning i at begå kriminalitet.

 

Herefter skal vedkommende udvises af landet administrativt. Altså uden at retten og en domstol har været involveret.

 

Kriminelle asylansøgere, der ikke kan udvises på grund af risiko for tortur og forfølgelse i hjemlandet, skal efter Dansk Folkepartis opfattelse frihedsberøves og overvåges, indtil det er muligt at sende dem tilbage, hvor de kom fra.

 

”Eller indtil de udrejser frivilligt,” som det hedder i beslutningsforslaget.

 

De Konservative og Socialistisk Folkeparti udeblev

Blandt Folketingets øvrige partier var der ikke den helt store interesse for at debattere forslaget fra Dansk Folkeparti.

 

De Konservative, som i regeringen har posten som justitsminister og verbalt kører hårdt frem med lov og orden, mødte ikke op på trods af, at der her måtte være en mærkesag for partiet.

 

De havde i stedet bedt Venstres ordfører, Jan E. Jørgensen, om at meddele, at de ikke kunne støtte forslaget.

 

Socialistisk Folkeparti udeblev simpelthen uden nærmere forklaring.

 

Jamen, de internationale konventioner

De tilbageblevne partier var stort set enige i, at det er en uskik med kriminelle asylansøgere, og at der bør gøres noget ved det.

 

Men desværre er Danmark bundet af internationale konventioner, lød det gang på gang fra Folketingets talerstol.

 

Således understregede udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V) at regeringen ikke kunne bakke op om forslaget fra Dansk Folkeparti, fordi det indeholder en række elementer:”Der vil være direkte i strid med de internationale konventioner, Danmark har skrevet under på, og som regeringen har forpligtet sig til at overholde.”

 

Venstres Jan E. Jørgensen var helt enig i intentionerne om en konsekvent linje over for kriminelle asylansøgere, men afviste at udvise administrativt uden om retssystemet.

 

”Selve værktøjerne, der lægges op til, vil være i strid med vores retsprincipper, og den internationale retsorden,” sagde Jan E. Jørgensen og understregede:

 

”De konventioner, vi har tiltrådt, er vi enige i bortset fra Statsløsekonventionen.”

 

Socialdemokraternes Dan Jørgensen var også enig i, at kriminelle asylansøgere intet har at gøre i Danmark, men:

 

”Vi støtter ikke et beslutningsforslag, der vil straffe en person, uden at vedkommende stilles for en dommer,” sagde Dan Jørgensen og henviste ligeledes rituelt til internationale konventioner.

 

Enhedslistens ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, afviste ikke uventet Dansk Folkepartis forslag om stramninger. Hun mente, at der allerede nu var strammet rigeligt over asylansøgere og understregede, at:

 

”Danmark har frivilligt tilsluttet sig FN’s konventioner og den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

 

Liberal Alliances Laura Lindahl var helt enig med Dansk Folkeparti i, at kriminelle asylansøgere intet har at gøre i Danmark, men:

 

”Vi kan ikke stoppe asylbehandlingen uden at komme i strid med Danmarks internationale konventioner, og kan derfor ikke støtte forslaget,” lød det fra Laura Lindahl.

 

Alternativets Josephine Fock afviste også Dansk Folkepartis beslutningsforslag:

 

”Det strider helt grundlæggende mod vore retsprincipper og det strider grundlæggende mod de internationale konventioner, Danmark har tilsluttet sig,” erklærede hun.

 

Den Radikale Sofie Carsten Nielsen afviste heller ikke uventet forslaget fra Dansk Folkeparti i en super kort tale, hvor hun henviste til Jan E. Jørgensens bemærkninger om det retsstridige i at udvise folk, uden at de har været stillet for en dommer.

 

Martin Henriksen: Beklageligt og uforståeligt

I sin afsluttende tale understregede ordføreren for forslagsstillerne, Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, at det nuværende asylsystem ikke magter opgaven med de kriminelle asylansøgere.

 

”Det er et presserende behov for lovgivningsmæssig nytænkning,” påpegede Martin Henriksen og

 

afsluttede debatten med følgende:

 

”Det er beklageligt og uforståeligt, at der ikke er flertal for forslaget. Men vi arbejder videre med området, og håber at kunne overbevise de øvrige partier om, at der er behov for en mere konsekvent kurs.”

Del på Facebook