Efter tilnærmelsen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti: Ny meningsmåling sender voldsomme rystelser gennem dansk politik

Dansk politik befinder sig i et opbrud, der kan skabe en historisk ny situation.

 

Det skyldes først og fremmest tilnærmelsen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

 

Denne tilnærmelse har været synlig gennem nogen tid. Men den tog et nyt stort spring, da Fagbladet for fagforbundet 3F mandag offentliggjorde et dobbeltinterview med Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

 

Her gjorde de to partiledere det klart, at de ønskede et tættere samarbejde mellem deres partier.

 

Thulesen Dahl talte om en dialog mellem dem, der gør det muligt at ”samarbejde på et helt andet niveau, end vi har gjort det tidligere”.

 

Mette Frederiksen sagde ligefrem, at hun ikke udelukkede et regeringssamarbejde mellem de to partier.

 

De to partiledere signalerede samtidig et godt klima mellem dem.

 

Dette var i sig selv meget opsigtsvækkende. Nu er der så kommet en meningsmåling, der sender yderligere rystelser gennem dansk politik.

 

Vælgerne positive

Den viser, at vælgerne tager bemærkelsesværdigt godt imod et tættere samarbejde mellem de to gamle ærkefjender i dansk landspolitik. (Gallup/BT).

 

43,5 procent af alle vælgere ser positivt på det nye samarbejde. Klart færre, nemlig 36,7 procent ser negativt på det.

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

 

Når det gælder direkte regeringssamarbejde mellem de to partier, er der blandt samtlige vælgere et meget lille flertal imod. 39,5 procent anser det for en dårlig idé, 36,8 procent ser det som en god idé. Mange er usikre: 23,2 procent svarer ”ved ikke”.

 

Særlig er det iøjnefaldende – og meget bekymrende for Lars Løkke – at der blandt Dansk Folkepartis vælgere er en yderst positiv holdning til et regeringssamarbejde mellem de to partier.

 

Hele 71,7 procent af partiets vælgere mener, at det vil være godt for Danmark. Kun 11,1 procent synes, at det vil være dårligt.

 

Også hos Socialdemokraterne er der en klart positiv stemning over for et regeringssamarbejde. 63,2 procent mener, det vil være godt for Danmark. Kun 19,5 procent mener, at det vil være dårligt.

 

Tre grunde til tilnærmelsen

Der er tre grunde til den politiske tilnærmelse mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti:

 

Læs også
Mette Frederiksen er ”overvejede enig i, at integrationsydelsen skal sættes op” – i 2011 gjorde hun det med starthjælpen

For det første henter de to partier i betydelig grad deres opbakning fra de samme brede dele af befolkningen. Deres vælgere taler på mange måder samme sprog. Ude i landet er der da også allerede et betydeligt samarbejde.

 

For det andet samles S og DF i en fælles opposition til regeringens politik på centrale områder. For eksempel højere pensionsalder, lettelser i topskatten og udformningen af boligskatten. De to partier er ikke ivrige efter store økonomiske reformer.

 

Denne fælles front i forhold til regeringen er blevet forstærket af, at Liberal Alliance er blevet del af regeringen.

 

For det tredje har Socialdemokratiet foretaget en klar stramning i sin udlændingepolitik.  Tidligere angreb Socialdemokratiet ellers Dansk Folkeparti med alle de politisk korrekte synspunkter. ”Stuerene, det bliver I aldrig,” som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde.

 

Men tiderne er skiftet. I Danmark og resten af Europa er det gået op for størsteparten af befolkningen, at tilstrømningen til Danmark fra overvejende muslimske lande giver voldsomme problemer.

 

Opbrud og usikkerhed

Der er fortsat stor uenighed mellem de to partier på en række vigtige områder.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Et af dem er forholdet til EU.

 

Et andet er holdningerne til kultur-, medie- og uddannelsessystemerne, hvor Socialdemokratiet har traditionelle tætte forbindelser til de politisk korrekte ”snakkende klasser”.

 

Og så står de to partier altså stadig et pænt stykke vej fra hinanden i udlændingepolitikken.

 

Det er usikkert, hvor langt det nye samarbejde rækker. Men der synes ikke at være tvivl om, at samarbejdet er ved at blive meget tættere.

 

Dermed er dansk politiks skarpe opdeling i blå og rød blok for alvor ved at smuldre.

 

Hele den vestlige verden oplever for tiden opbrud og nye strømninger. Danmark er ingen undtagelse.

Læs også
Dansk Folkeparti stiller krav til ny regering om fast grænsekontrol – det er der meget gode argumenter for
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…