Hvad er vigtigst at bevare for eftertiden: De tusind år gamle vikingeskibe i Roskilde, eller den betonbygning, de står i, og som har været fredet siden 1997?
Den problemstilling diskuteres i øjeblikket, efter at museumsbygningen på grund af vandskader efter flere storme trænger til at blive renoveret, således at de uvurderlige vikingeskibe ikke vil blive ødelagt af indtrængende vand.
Bodil og Urd anrettede store skader
Især gik det hårdt til under stormen Bodil i begyndelsen af december 2014. Her blev så store vandmasser presset ind i Roskilde Fjord, at vandstanden steg til 2 meter over normal vandstand, hvilket var over museets ruder.
Vandpresset truede dengang med at sprænge vinduerne, og håndværkere og museets ansatte kæmpede hele natten for at forstærke ruderne for at beskytte de uerstattelige vikingeskibe inde i museet.Skaderne løb dengang op i omkring 11,5 millioner kroner.
Også under orkanen Urd, der rasede første og anden juledag 2016, måtte museets personale sammen med frivillige kæmpe for at holde vandmasserne ude.
Artiklen fortsætter uden videoen:
Museumsbygningen er fredet og må ikke renoveres
På grund af stormene og vandskaderne trænger den fredede museumsbygning som nævnt nu til en gennemgribende renovering, hvis vikingeskibene skal reddes for eftertiden.
Det er imidlertid blevet problematisk, efter at Det særlige Bygningstilsyn har nægtet at affrede museumsbygningen, hvilket betyder, at intet ved bygningen må ændres, forklarer Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, til Den Korte Avis.
Kulturordføreren udtrykker problemstillingen således:
”Der er hensyn til bygninger, og så er der hensyn til det, der er inde i bygningerne. Og de tusind år gamle vikingeskibe er helt afgjort vigtigere for os end en fredet betonhal fra 1969,” understreger Alex Ahrendtsen og fortsætter med henvisning til Det Særlige Bygningstilsyns holdning om at afvise en restaurering af museumsbygningen:
”Det er ufatteligt. De kigger kun på bygningen og er fuldstændig ligeglade med vikingeskibene.”
Vil foreslå lovændring om fredede bygninger
Problemerne med den fredede betonhal, som huser vikingeskibene, har nu fået Alex Ahrendtsen og Dansk Folkeparti til at fremsætte et lovforslag, der skal gøre det muligt at nedrive bygninger, der er opført efter Første Verdenskrig.
”Efter Første Verdenskrig har der været en del skrækkelige bygninger, der ikke har været særligt hensigtsmæssige og bevaringsværdige,” siger Alex Ahrendtsen til Den Korte Avis og håber, at regeringen vil bakke op om lovforslaget. Der skal handles hurtigt, hvis vikingeskibene skal reddes, understreger Ahrendtsen:
”Vi har travlt. Der kan komme en storm når som helst, og så er vikingeskibene ødelagt, og vi vil blive til grin overalt i verden, hvis ikke vi har reddet dem.”
Kulturministeren vil ikke tage stilling til affredning
Under et samråd om vikingeskibene i Folketingets Kulturudvalg den 1. februar erklærede kulturminister Mette Borch (LA), at hun i øjeblikket ikke vil forholde sig til en eventuelt affrednings af museumsbygningen, som i sidste ende er kulturministeren afgørelse.
I stedet for henviste hun til aftalen om finansloven for 2017, hvor det fremgår, at partierne bag finansloven er enige om, at det er vigtigt at sikre vikingeskibene på Vikingeskibsmuseet i Roskilde for eftertiden, samt at de vil drøfte, hvordan bevaringen af vikingeskibene kan sikres for fremtidige generationer.
Mette Borch understregede, at det endnu ikke står klart, om løsningen på museets udfordringer bliver restaurering, ombygning eller nybyggeri.
Men nu får hun som nævnt et forslag fra Dansk Folkeparti, der i hvert fald kan løse fredningsproblemet.